Regionalizmy i inne ciekawostki językowe
Re: Regionalizmy i inne ciekawostki językowe
A tak co do pisania jeszcze, to mnie wkurza jak ludzie piszą sb, pt, tb, cb, wgl.. ja zawsze myslalam, że to tak zwana gimbaza tak pisze, ale tak często się z tym spotykam, że masakra.
Z kolei w ogóle w języku wkurza mnie to, czego sama naduzywam i nie umiem się tego pozbyć, chociaż sie staram - to głupie "no".
Z kolei w ogóle w języku wkurza mnie to, czego sama naduzywam i nie umiem się tego pozbyć, chociaż sie staram - to głupie "no".
Zalewajka to takoe cos jak efryna pisze, z ziemniakami, kielbasa i zalane zurem tylko slabszym. Pycha. 90%sniadan dziecinstwa to zalewajka. Do tego pajda swojskiego chleba z maslem i wypas byl
U mnie zalewajka to taki trochę resztkowa zupa, z ziemniakami i kluskami lanymi, z marchewką i czasem z kiełbaską.
Itzal, serio na śniadanie? Ja raz w Sandomierzu widziałam coś a la żurek na śniadanie i myślałam, że to żart
Nigdy nie jadłam zalewajki i chyba tu na forum przeczytałam o niej pierwszy raz.
Adu akurat ja lubię skróty ale takie powszechnie przyjęte i dni tygodnia od zawsze lubiłam pisac skrótami, ale wymyślane skroty jak wgl strasznie mnie drażnią
Mimezja, tam coś mi przekształciło i nie chodziło mi tyleo dni tygodnia tylko sb, tb, cb - sobie, tobie, Ciebie.
Adu, to tych skrótów to ja nawet nie znam
Zalewajki też nie znam.
Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka
Zalewajki też nie znam.
Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka
Katherina moja mama pochodzi z Głuchowa pod Grójcem
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
To mi jeszcze napiszcie jak jest poprawnie.
Jak byłam w ciąży, to ciągle słyszałam od ciotka, że mam termin na grudnia. A ja mówiłam, że mam termin na grudzień. Kto ma rację?
Dziś na fb mi mignal post i też dziewczyna pisała, że ma termin na lipca.
Jak byłam w ciąży, to ciągle słyszałam od ciotka, że mam termin na grudnia. A ja mówiłam, że mam termin na grudzień. Kto ma rację?
Dziś na fb mi mignal post i też dziewczyna pisała, że ma termin na lipca.
Aneczka tez mowie ze na sierpien nie sierpnia wiec kak cos to obie hestesmy lewe chyba ze z konkretna data nie tylko miesiac wtefy na 18 sierpnia...
Adu ja takimi skrotami pisze z moja siostra bo jak cos na szybko chcemy to nam tak szybciej latwiej i wygidniej nie tezeba sie napisac a obie wiemy o co chodzi
Adu ja takimi skrotami pisze z moja siostra bo jak cos na szybko chcemy to nam tak szybciej latwiej i wygidniej nie tezeba sie napisac a obie wiemy o co chodzi
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
Ale jak to na lipca? Bez liczby?
Na miesiąc lipiec, na miesiąc czerwiec, a nie ma miesiąc lipca czy czerwca. Dziwi mnie, że ludzie wymyślają takie dziwadła.
O, jeszcze drażni mnie kalka z angielskiego: "mieliśmy wspaniały czas z przyjaciółmi".
Zalewajkę często wspomina moja mama, ale nigdy jej nie jadłam. I całkiem możliwe, że w różnych regionach smakuje zupełnie inaczej. To tak samo jak z bigosem
Na miesiąc lipiec, na miesiąc czerwiec, a nie ma miesiąc lipca czy czerwca. Dziwi mnie, że ludzie wymyślają takie dziwadła.
O, jeszcze drażni mnie kalka z angielskiego: "mieliśmy wspaniały czas z przyjaciółmi".
Zalewajkę często wspomina moja mama, ale nigdy jej nie jadłam. I całkiem możliwe, że w różnych regionach smakuje zupełnie inaczej. To tak samo jak z bigosem
Tak dokładnie. Na lipca, sierpnia, września... Drażni mnie to i zawsze poprawialam, że ogólnie to na grudzien, a dokładnie na 7 grudnia.
U nas zalewajki nie ma, ale P wspomina zupę dziad z babą. Babcia taką gotowała. Zupa mleczna z ziemniakami i lanymi kluskami. Mówił, że dobra była, ale trudno mi to sobie wyobrazić.
U nas zalewajki nie ma, ale P wspomina zupę dziad z babą. Babcia taką gotowała. Zupa mleczna z ziemniakami i lanymi kluskami. Mówił, że dobra była, ale trudno mi to sobie wyobrazić.
Z ziemniakami tez mi sobie tridno wyobrazic ale mleczna zupe z lanymi kluskami czy zacierka uwielbiam! Ale mi teraz smaka narobilas na zupe mleczna
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵