Wynajem mieszkania
Re: Wynajem mieszkania
Necia, ja mówię o małych mieszkaniach no i to nie Warszawa. Chociaż jak myślę o 20% wkładu do kredytu to raczej to nigdy nie nastąpi:p

ceny mieszkań są dość wysokie jak na Śląsk. Ceny wynajmu raczej średnie.
Wynajem dwupokojowych mieszkań to koszt od 1300 zł do 2000 zł, w zależności od lokalizacji i wyposażenia. My mieszkamy w centrum.
nie będzie.
tak.
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
Julia 2.4.2017r.
ja szczerze mowiac balabym sie wynajac komus mieszkanie, chyba ze po znajomosci...
M. wuje mial takie problemy z wynajmujacymi ze szkoda gadac...
szczerze mowiac to gdybym trafila na takich wynajmujacych jak kiedys moja mama i jej partner to tez bym sie wkurzyla...
no ale ogolnie mowiac to raczej wynajecie komus mieszkania zeby splacal kredy to jest to dobra inwestycja
M. wuje mial takie problemy z wynajmujacymi ze szkoda gadac...
szczerze mowiac to gdybym trafila na takich wynajmujacych jak kiedys moja mama i jej partner to tez bym sie wkurzyla...
no ale ogolnie mowiac to raczej wynajecie komus mieszkania zeby splacal kredy to jest to dobra inwestycja

Misiaq, tak to prawda. Zle to ujelam. Chodzilo mi bardziej o osoby z polecenia

my wynajmowaliśmy nasze, gdy mieszkaliśmy za granicą i moi rodzice wynajmują, więc trochę mam doświadczen.
My zdecydowanie, jeśli za parę lat będziemy zmieniać mieszkanie, to chcemy to nasze zostawić. W razie jakiejś awaryjnej sytuacji zawsze będzie można sprzedać, żeby szybciej pozbyć się kredytu, a jeśli wszystko będzie stabilnie, to wynajem będzie spłacał część kredytu, a za ileś lat będziemy mieć albo coś dla dzieci na start albo dla nas do dorabiania do emerytury.
Dokładnie. To zależy sporo, komu wynajmiesz. Jeśli standard mieszkania jest dobry i w dobrym miejscu, to cena robi pierwszy przesiew. My i rodzice wynajmujemy legalnie, z umową i zgłoszeniem do US co znowu pomaga wybrać bezpieczniejsza grupę targetową. Wynajmujemy w sumie już ze 20 lat i nigdy problemu nie było.Misiaq pisze: ↑09 lut 2020, 9:25Zauważ tylko, ze jak między znajomymi pojawiają się kwestie finansowe, np. wynajem mieszkania, to te relacje mogą się popsuć.
Po za tym z "obcymi" czasem łatwiej jest podjąć trudne decyzje, do znajomych ma się więcej sentymentów, co może prowadzić do tego, ze się jest stratnym na biznesie![]()
Pani od której kupiliśmy to mieszkanie żyje z wynajmu i sprzedazy mieszkań
Kupuje od syndyka, albo ruiny które remontuje i wynajmuje a potem sprzedaje gdy jest wzrost cen mieszkań.

N 2018
M 2023
M 2023
Katherina, w takiej sytuacji to na pewno inaczej to wszystko dziala, wiec pewnie tez bym sie tak nie bala

Pytanie
Czy w wynajmowanych mieszkaniach zostawia się łóżko do spania?
My mamy zabudowane łóżko którego i tak nie weźmiemy. Nie wiem co z materacem.
Nie wiem czy specjalnie na wynajem kupić nowy pokrowiec na materac, czy zostawić łóżko bez materaca.
Wypada taką formę spania zostawić?
Czy w wynajmowanych mieszkaniach zostawia się łóżko do spania?
My mamy zabudowane łóżko którego i tak nie weźmiemy. Nie wiem co z materacem.
Nie wiem czy specjalnie na wynajem kupić nowy pokrowiec na materac, czy zostawić łóżko bez materaca.
Wypada taką formę spania zostawić?
Julia 2.4.2017r.
Julia 2.4.2017r.
Nasza właścicielka zostawila materace, ale intak kupilismy nowe dla nas. Jak bedziemy się wyprowadzac to je zostawimy i tak
Lisbeth, w IE wynajmuja zazwyczaj mieszkania ze wszystkim (nawet szklanki, garnki i sztucce czy pralka), chociaz osobiscie wymienilismy sobie to czego uzywamy w kuchni i poprosilismy wlasciciela o nowy materac. W Polsce moja mama wynamowala juz kilka mieszkan i w zadnym nic nie miala, nawet kuchni. Jesli jednak to lozko jest zabudowane to pewnie lepiej bedzie jak zostanie, wlacznie z materacem

- mała_czarna
Lisbeth ja bym zostawiła i się dogadała z ludźmi że jeśli nie będę chcieli materaca to wy zabierzecie/mają wyrzucić/mają schować gdzies
Misiaq materac z tym pokrowcem wstyd zostawić bo on już zżółknięty.
Zbieram się z kupnem nowego pokrowca ale nie wiem czy dla nas czy dla wynajmujących.
Kuchnia i łazienka zostaną w obecnym stanie (lodówka, pralka, zmywarka, kuchenka).
Zbieram się z kupnem nowego pokrowca ale nie wiem czy dla nas czy dla wynajmujących.
Kuchnia i łazienka zostaną w obecnym stanie (lodówka, pralka, zmywarka, kuchenka).
Julia 2.4.2017r.
Julia 2.4.2017r.
Duży pokój zostawimy całkowicie pusty.
Mały z łóżkiem i szafą.
W kuchni to może z dwa garnki i parę szklanek.
Mały z łóżkiem i szafą.
W kuchni to może z dwa garnki i parę szklanek.
Julia 2.4.2017r.
Julia 2.4.2017r.