Ile kosztuje życie...
Re: Ile kosztuje życie...
Ja nie znam recepty na rozwiązanie obecnej sytuacji, gdybym znała to bym zarabiała jak prezes Glapinski.
Swoje zdanie mam, ale zachowam je dla siebie, bo zaraz znowu będzie gownoburza.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Swoje zdanie mam, ale zachowam je dla siebie, bo zaraz znowu będzie gownoburza.
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
My nie mamy kredytu, więc nas dotykają tylko ceny w sklepach.
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
Julia 2.4.2017r.
Zastanawiam się co by było gdyby nagle wyrównali stopy do inflacji. Jaki byłby efekt?
Julia 2.4.2017r.
Julia 2.4.2017r.
To chyba trudne bez radykalnych kroków, patrząc na spiralę płacową...
Pytanie czy taką obecną polityką (zachowawczą) mamy szanse zwalczyć inflacje...
Julia 2.4.2017r.
Julia 2.4.2017r.
Moim zdaniem nie zatrzymają już, a zapłaci za to przeciętny obywatel, ten który jest za bogaty na socjal i za biedny, żeby spłacić kredyt przed czasem.
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Moj Maz mowi ze cokolwiek by nie robili juz inflacji nie zatrzymaja. Jak podniosa stopy do poziomu inflacji, to zwiekszy sie tez dlug krajowy, wiec podniosa podatki czy tam wymysla cos innego, bo jednak skądś kasa dla państwa musi isc, tak?
On na dzien dobry to by obciął wszystkie socjale a nie dokładał jeszcze nowe. No ale on w rządzie nie siedzi
On na dzien dobry to by obciął wszystkie socjale a nie dokładał jeszcze nowe. No ale on w rządzie nie siedzi
To by były dopiero strajkiItzal pisze: ↑07 maja 2022, 19:06Moj Maz mowi ze cokolwiek by nie robili juz inflacji nie zatrzymaja. Jak podniosa stopy do poziomu inflacji, to zwiekszy sie tez dlug krajowy, wiec podniosa podatki czy tam wymysla cos innego, bo jednak skądś kasa dla państwa musi isc, tak?
On na dzien dobry to by obciął wszystkie socjale a nie dokładał jeszcze nowe. No ale on w rządzie nie siedzi![]()

Mysle że to nie jest wszystko takie proste, podniesienie stop rok temu spowodowałoby tylko to, że rok więcej placilibysmy większe raty, a nie ze inflacja by się zatrzymała
Ile kosztuje życie...
Nutella ale gdyby dogonili stopami inflację w momencie kiedy wynosiła realnie 6-7% to byłaby jakaś szansa na jej zahamowanie, a teraz inflacja już leci na 13%, wyobrażasz sobie stopę referencyjną na takim poziomie? Czy wyższym? Będzie fala upadłości konsumenckich. A wiele osób pójdzie po prostu na bruk.
To wszystko możemy sobie gdybać. Jedno jest pewne, kto ma kredyt ma przesrane.
Itzal dużo racji ma Twój mąż, ale tego nie zrobi nikt.
To wszystko możemy sobie gdybać. Jedno jest pewne, kto ma kredyt ma przesrane.
Itzal dużo racji ma Twój mąż, ale tego nie zrobi nikt.
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Takie RKO jest niepotrzebne, ale bo dopłata do żłobka czy 13dla emerytów to są nasze wypracowane pieniądze, ja popieram socjal tego typu.Misiaq pisze: ↑07 maja 2022, 21:34Na prawdę wierzysz, że wcześniejsze podnoszenie stóp zachamowałoby inflację ma poziomie 7-8 %?
Oczywiście to gdybanie, ale ja nie wierzę
Inflacja najbardziej uderza w najbiedniejszych (np. emerytów), oczywiście odebranie socjalu pomoże w walce z inflacją, ale czy będzie etyczne? Pytanie do rozważenia indywidualnie przez każdego
A z bardziej przyziemnych spraw, żaden rząd się na to nie zdecyduje![]()
Jestem przeciwna sytuacjom, gdy ktoś żyje z socjalu lub ma się dzięki niemu lepiej niż osoba pracująca, ale jednak jakiekolwiek wsparcie dla ludzi pracujących jest potrzebne
Nie znam się na ekonomii... więc zapytam wprost.
Co nam grozi jak będziemy gonić inflację w ten sposób w jaki to robimy?
Przez ile czasu możemy "gonić" żeby zmieniło się na lepsze?
Nie ma co liczyć że socjal zabiorą.
Wysokość obecnych stóp chyba jest zbliżona do sąsiadów np Czech.
Co nam grozi jak będziemy gonić inflację w ten sposób w jaki to robimy?
Przez ile czasu możemy "gonić" żeby zmieniło się na lepsze?
Nie ma co liczyć że socjal zabiorą.
Wysokość obecnych stóp chyba jest zbliżona do sąsiadów np Czech.
Julia 2.4.2017r.
Julia 2.4.2017r.
Misiaq wierze, ze spowolniłoby wzrost, może jestem naiwna.
I jestem przeciwna 500+ zależnemu od dochodu, uważam, że powinien być warunek przynajmniej jednej osoby pracującej, albo zamiana na odpis od podatku, bez wypłacania gotówki co miesiąc.
A żadne RKO nie byłoby potrzebne, gdyby były miejsca w żłobkach państwowych dla każdego dziecka pracujących rodziców.
A wyobrażacie sobie wibor na poziomie 15%? Przecież to będzie dramat.
I jestem przeciwna 500+ zależnemu od dochodu, uważam, że powinien być warunek przynajmniej jednej osoby pracującej, albo zamiana na odpis od podatku, bez wypłacania gotówki co miesiąc.
A żadne RKO nie byłoby potrzebne, gdyby były miejsca w żłobkach państwowych dla każdego dziecka pracujących rodziców.
A wyobrażacie sobie wibor na poziomie 15%? Przecież to będzie dramat.
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Gdyby było zależne od dochodu to nadal jest wspomaganie osób niepracujących.
To by mnie realnie wkurwiło

Tak samo jak becikowe, niemożność odpisania 1 dziecka od podatku itd
Watunek podjęcia pracy jednego rodzica szybko by ukróciło nadużycia.
Ale pewnie inflacji nadal by nie zatrzymało.
Ile kosztuje życie...
Padło porównanie do Czech, Czesi już w styczniu podnosili zdecydowanie stopy, mając niższą niż my inflację. Glapinski porównywał się do Czechów, ze zaczęli wcześniej podnosić stopy a maja obecnie podobny poziom inflacji, tyle ze ekonomiści mu wytknęli już, że gdyby nie „tarcza” i obniżka vatu to inflacja byłaby na poziomie co najmniej 15%.
https://businessinsider.com.pl/wiadomos ... xdtedr.amp
https://www.money.pl/pieniadze/czesi-id ... html?amp=1
https://businessinsider.com.pl/wiadomos ... xdtedr.amp
https://www.money.pl/pieniadze/czesi-id ... html?amp=1
Ostatnio zmieniony 07 maja 2022, 22:07 przez Necia, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Nutella i tutaj piona, zgadzam się.
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
A jeszcze w temacie cen. Dziś na zakupy tygodniowe wydałam 450 zł (!!!). Albo ja jestem rozrzutna, albo ceny oszalały. I to w biedrze 350!
Krzysiowi jednak nie robimy urodzin w sali zabaw… miało być 550 zł, poszłam zamawiać termin i co? Już 680 + 85 zł za to ze rodzice mogą zostać na sali (kawa dla nich) + tort i przekąski napoje we własnym zakresie + dopłata za przekroczenie 2 godzin + dopłata za każde dziecko powyżej 12. Czyli na dobra sprawę przy opcji podstawowej, bez jakiś dodatkowych animacji by wyszło z 1200 zł. Trochę przesada jak na urodziny 5-latka…
Krzysiowi jednak nie robimy urodzin w sali zabaw… miało być 550 zł, poszłam zamawiać termin i co? Już 680 + 85 zł za to ze rodzice mogą zostać na sali (kawa dla nich) + tort i przekąski napoje we własnym zakresie + dopłata za przekroczenie 2 godzin + dopłata za każde dziecko powyżej 12. Czyli na dobra sprawę przy opcji podstawowej, bez jakiś dodatkowych animacji by wyszło z 1200 zł. Trochę przesada jak na urodziny 5-latka…
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Kornelia 25.4.2021 r.