Kulinarne szaleństwa

Awatar użytkownika
lisbeth87
Posty: 15787
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:57

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: lisbeth87 » 23 lut 2020, 9:06

❤❤❤
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."

Julia 2.4.2017r.

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 23003
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 23 lut 2020, 10:11

Sofii, wyglada oblednie!
Obrazek

Awatar użytkownika
Katherina
Posty: 30670
Rejestracja: 27 maja 2017, 12:15

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Katherina » 23 lut 2020, 11:38

Sofii, wyglądają bosko!

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16440
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Sofii » 23 lut 2020, 16:07

Smakują równie dobrze jak wyglądają

farazi
Posty: 9708
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: farazi » 23 lut 2020, 16:12

Sofii, apetycznie wyglądają :-) ja na bezy nie mam składników, dlatego poprzestałam na cynamonkach.

Awatar użytkownika
efryna
Administrator
Posty: 10050
Rejestracja: 26 maja 2017, 12:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: efryna » 23 lut 2020, 16:33

Sofii obslinilam telefon. Jak długo takie małe suszyłas i w jakiej temperaturze? W ogóle cały przepis mi daj 😂 pavlova raz robiłam (tzn w jeden dzień) i dopiero za trzecim razem mi wyszła 😂 a uwielbiam bezy!!!

Aneczka98
Posty: 18209
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:30

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Aneczka98 » 23 lut 2020, 16:43

Sofii 😍

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16440
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Sofii » 23 lut 2020, 16:47

Efryna, napiszę ci, tylko u mnie jest jeden problem - robię wszystko na oko

Miałam 5 białek.
Cukier - taką dobrą szklankę do drinków (w zwykłej szklance przyjmuję przelicznik 1/4 szklanki na 1 białko i tak mniej więcej wyszło). Pierwszy raz zmieliłam na cukier puder - niby nie powinno się tak robić, ale miałam jakiś ujowy z biedry i nie chciał się rozpuszczać.

Białka ubijasz na sztywną pianę, dodajesz cukier (wszędzie piszą, aby to robić stopniowo - mi na takie manewry nie starcza cierpliwości i zawsze daję od razu całość). Ubijałam ok 10-15 minut, aż masa była puszysta i błyszcząca, dodałam 2 łyżki soku z cytryny i łyżkę skrobi ziemniaczanej.

Przełożyłam do rękawa, uformowalam coś na podobieństwo gniazdek.

Suszyłam:
15 minut na 140 stopniach
Pół godziny na 120
I około półtorej na 110
Zostawiłam do ostygnięcia przy uchylonych drzwiczkach.

Co jakiś czas sprawdzałam, czy odchodzą od papieru do pieczenia, bo podobno wtedy są suche i wtedy wyłączyłam. Trzeba wyczuć piekarnik i te pierwsze minuty obserwować, żeby nie spiekły się.

Krem to tym razem sama kremówka z małą ilością cukru waniliowego.
Sos malinowy (miałam mrożone maliny, wrzuciłam dwie garści do garnka, sypnęłam półtorej łyżki cukru trzcinowego, zagotowałam to i odparowałam trochę) fajnie przełamał słodycz bezy. Owoce według uznania.

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16440
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Sofii » 23 lut 2020, 16:49

Ah - pomiędzy nimi trzeba zostawić spore przerwy, bo urosną że wszystkich stron - mi się 2 skleiły.

Awatar użytkownika
efryna
Administrator
Posty: 10050
Rejestracja: 26 maja 2017, 12:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: efryna » 23 lut 2020, 17:17

Sofii, dzięki!!! Kiedyś na pewno spróbuję zrobić. Tylko najgorzej, że nie mam robota planetarnego tylko termomix, a on beznadziejnie ubija białka. Ubijasz wczesniej 15 minut, żeby były sztywne, czy 15 minut z cukrem, czy to jest czas w sumie? (Sorry za głupie pytanie 😂)

Awatar użytkownika
efryna
Administrator
Posty: 10050
Rejestracja: 26 maja 2017, 12:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: efryna » 23 lut 2020, 17:18

Po namyśle myślę, że mniej nerwów mnie będzie kosztować, jak się spakuję do auta i wproszę do Ciebie na herbatkę 🤔

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16440
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Sofii » 23 lut 2020, 17:31

Efryna, bardzo dobrze to przemyślałaś, zapraszam!

Białka ubijam do momentu zesztywnienia i wtedy od razu cukier i te 10-15 minut wtedy.
Thermomix i źle ubija? Co to za antyreklama

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 23 lut 2020, 18:23

Sofii też dziś robiłam bezy wiec było mi latwiej zapanować nad obslinieniem ekranu


Miśka
Posty: 6479
Rejestracja: 27 maja 2017, 7:24

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Miśka » 23 lut 2020, 19:00

Sofii, wyglądają pysznie! Ja też lubię małe, bo zwykle piekę więcej, a później na świeżo dekoruję na stół. Ładniej wyglądają i łatwiej się dzielą :)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19213
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 23 lut 2020, 20:42

Sofii, świetny pomysł z małymi bezami
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość