Kulinarne szaleństwa

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 27 lis 2019, 13:05

Aitutaki jak robie pieczone mieso to sypie co mam pod reką. Do karczku lubie duzo czosnku i majeranku. Ogolnie na 1 kg miesa sypię lyżeczke soli, do marynaty zawsze dodaję odrobinę octu winnego. Schab czy szynke mozna po wierzchu posmarowac lekko majonezem i na to przyprawy to sie tak nie spieka i nie wychodzi zbyt suche. Mozesz to zrobic nawet 2-3dni wczesniej to dobrze przejdzie aromatem przypraw.


Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16448
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Sofii » 27 lis 2019, 13:05

Aitutaki, ja polecam karkówkę duszoną z cebulą (ja daję jeszcze marchewkę w słupkach). Można zrobić dzień wcześniej, można zrobić normalnie lub w piekarniku.

Awatar użytkownika
Katherina
Posty: 30676
Rejestracja: 27 maja 2017, 12:15

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Katherina » 27 lis 2019, 16:48

adu pisze:
27 lis 2019, 12:04
Nigdy nie jadłam schabu ze śliwka, muszę kiedyś spróbować
Uwielbiam 😍

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21341
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Ruby » 27 lis 2019, 17:07

Schab ze sliwka jest pyszny!
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Awatar użytkownika
nuuutella
Posty: 10635
Rejestracja: 27 maja 2017, 6:29

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: nuuutella » 27 lis 2019, 20:14

Katherina pisze:
27 lis 2019, 16:48
adu pisze:
27 lis 2019, 12:04
Nigdy nie jadłam schabu ze śliwka, muszę kiedyś spróbować
Uwielbiam 😍
My z mężem też bardzo lubimy, muszę kiedyś jeszcze spróbować z morela, podobno też jest pyszny

Awatar użytkownika
Katherina
Posty: 30676
Rejestracja: 27 maja 2017, 12:15

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Katherina » 27 lis 2019, 21:05

Nutella, niezły, ale ze śliwką lepszy. Szczególnie jak moja mama robi ze śliwką wędzoną. To jest obłędny 😍

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21341
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Ruby » 27 lis 2019, 21:24

Katherina🤤🤤🤤
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Awatar użytkownika
aitutaki
Posty: 1434
Rejestracja: 29 maja 2017, 8:19

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: aitutaki » 27 lis 2019, 22:48

Dziękuję za pomysły

Sofii, a masz jakiś konkretny przepis na tę karkówkę z cebulą? Kiedyś jadłam coś podobnego w gościach i pyszne było

Też uwielbiam schab ze śliwką, moja mama co roku na świąteczny obiad robi, a wcześniej babcia przyrządzała

Mi taki przepis wpadł w oko

https://www.kwestiasmaku.com/przepis/po ... i-sliwkami
Obrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16448
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Sofii » 28 lis 2019, 8:36

Aitutaki, mogę napisać jak ja robię, jest bardzo proste.
Kroję karkówkę w plastry, ok 1-1.5 cm Każdy plaster z dwóch stron posypuję:
Solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką, majerankiem i czosnkiem (można dać rozgnieciony). Wszystko do miski, kilka łyżek oleju i natrzeć każdy kawałek.
Każdy plaster obsmażam z obu stron. Układam w rynce/patelni/naczyniu żaroodpornym (w zależności od tego czy dusisz normalnie czy do piekarnika), i pomiędzy plastry karkówki daję sporo cebuli pokrojonej w pióra. Tak jak pisałam, lubimy do tego marchewkę (świetne są do tego mrożone mini marchewki) - wtedy też układam ją pomiędzy mięsem.
Podlewam odrobiną wody i oleju, i do piekarnika na około godzinę lub duszę na ogniu, ok 40-50 minut.

Awatar użytkownika
Misiaq
Posty: 22789
Rejestracja: 27 maja 2017, 9:40

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiaq » 29 lis 2019, 14:19

Sofi nie podsmażasz wcześniej cebuli?

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16448
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Sofii » 29 lis 2019, 16:06

Misiaq, nigdy, a robię bardzo często.

Aneczka98
Posty: 18218
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:30

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Aneczka98 » 29 lis 2019, 16:23

Ja na niedzielę wymyslilam pieczona łopatek wieprzowa w cebuli z sokiem jabłkowym i cydrem. Pierwszy raz będę robić i jestem ciekawa czy to będzie zjadliwe

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 29 lis 2019, 19:40

Aneczka98 pisze:Ja na niedzielę wymyslilam pieczona łopatek wieprzowa w cebuli z sokiem jabłkowym i cydrem. Pierwszy raz będę robić i jestem ciekawa czy to będzie zjadliwe
Daj przepis

Aneczka98
Posty: 18218
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:30

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Aneczka98 » 29 lis 2019, 19:43

Mimezja, taki znalazlam. Ja poczatkujaca kucharka, wiec nie moze byc zbyt skomplikowany

Awatar użytkownika
shattered
Posty: 1174
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:54

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: shattered » 21 gru 2019, 9:41

Dziewczyny macie jakiś pomysł co zrobić z białego sera na Święta pomijając sernik? ;)

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości