Kulinarne szaleństwa

farazi
Posty: 9708
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: farazi » 06 maja 2019, 21:24

Siostra robi polewy stąd:
https://www.mojewypieki.com/przepis/lus ... w-i-tortow

Jeśli chce białą/kolorową to bierze przepis pierwszy.
Jeśli zależy Ci na prawdziwie białej polewie, musisz dodatkowo użyć wybielacza do mas, można to kupić w necie albo jakichś sklepach z artykułami cukierniczymi. Ale jeśli nie chcesz śnieżnej bieli to nie trzeba wybielacza.
Polewę wylewasz na mocno schłodzony tort, najlepiej jak go trochę zmrozisz w zamrażalniku.

Podobno dobry jest też grip, ale siostra jeszcze go nie robiła.

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19215
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 06 maja 2019, 22:54

Farazi, dzięki wielkie :-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

farazi
Posty: 9708
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: farazi » 06 maja 2019, 23:33

Nie ma za co. Pochwal się efektem 😀

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 23005
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 07 maja 2019, 17:35

Dziewczyny szukam przepisu na bardzo prosty i szybki do zrobienia tort :P (nie wiem czy takie istnieja)
Nigdy nie robilam tortu, teraz tez chcialam zamowic dla A. a babka u ktorej zamawialam wyjezdza i mysle zeby sprobowac.
Najlepiej zeby byl truskawkowy. Na wierzchu oplatek ( o ile jeszcze gdzies dostane)
Obrazek

farazi
Posty: 9708
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: farazi » 07 maja 2019, 17:44

Biszkopt przełożony bitą śmietaną z fruzeliną truskawkową? Czy to za dużo zachodu?

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19215
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 07 maja 2019, 17:47

KarLa, najprostszy jaki znam
Biszkopt
https://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii
Krem
https://aniastarmach.pl/najprostszy-krem-do-tortu/
Truskawki zmiksuj i możesz dodać do kremu albo jako osobną warstwę, np można zrobić z nich frużelinę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 23005
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 07 maja 2019, 18:06

Farazi, Misiowa, dzieki :D wlasnie o czyms takim myslalam https://ciastkozercy.pl/tort-truskawkowy/. Myslicie ze jest prosty?
Mam problem z ubijaniem smietany bo za dlugo to robie i zazwyczaj przebijam ja :P

Lubie jak jest biszkopt, dzem/ mus truskawkowy, owoce i krem smietanowy.

Misiowa, dobry wychodzi ten biszkopt? Kiedys mialam fajny przepis ale nie moge odnalezc :(
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19215
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 07 maja 2019, 19:54

KarLa, ten biszkopt robiłam wiele razy i zawsze mi wychodzi :-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 23005
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 07 maja 2019, 23:07

Misiowa, dzieki. Sprobuje go zrobic :) a co myslisz o tym kremie z linka?
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19215
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 07 maja 2019, 23:17

KarLa, krem jest bardzo prosty, tylko uważaj, bo kremówka z serkiem szybko się ubija.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

farazi
Posty: 9708
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: farazi » 07 maja 2019, 23:29

Ja bym krem wzmocniła żelatyną, zwłaszcza, że dodaje się mus truskawkowy. Chyba, że skusisz się na frużelinę, wtedy będzie pewniej.

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 07 maja 2019, 23:36

Karla ja ostatnio robiłam Igorowi tort na szybko bo nie mialam gdzie przechowywać przez świeta. Była masa z mascarpone i śmietanki 30%. Na pierwszy blat poszly kwasne powidła i śmietanka a II i III warstwę dawalam lekki poncz cytrynowy i wylozoną mase posypywalam pokrojonymi truskawkami. Chyba był dobry bo na pierwsze rozdanie poszło ciut więcej niż połowa, a potem coraz ktoś sam sobie dokrawywał i migiem poszła reszta.

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 23005
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 07 maja 2019, 23:48

Misiowa, to pewnie zepsuje ten krem :P

Farazi, a mozna zamiast zelatyny dac do kremu jakis smietan fix? Raz dawalam do jakiegos kremu zelatyne i nie wspominam tego dobrze :P
Musze poczytac jak sie robi fruzeline bo nazwe znam tylko ze slyszenia :P

Mimezja, brzmi dobrze, chyba stanie na kremie ze smietany i mascarpone
Obrazek

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 07 maja 2019, 23:54

Karla pytanie nie do mnie ale mozna. Tylko sprawdz na jaka ilosc śmietany jest 1 smietan fix. Zwykle to 250ml i zsumuj smietanę z serkiem

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 23005
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 07 maja 2019, 23:56

Dobra przeczytalam jak sie robi ta fruzeline.
Czyli musialoby byc tak ze biszkopt, fruzelina, krem ze smietany i mascarpone, na to biszkopt tak? osobno juz nie dawac owocow?

Farazi czy ta fruzelina jest jest za "ciezka"? Lubie takie lekkie torty. Moze lepiej mus, owoce i wzmocniony krem?



Mimezja, dzieki :) w przepisie jest 500g mascarpone i 400g kremowki a tylko 1 smietan fix. Tak ma byc czy lepiej bedzie jak beda niecale 4 smietan fixy?
Obrazek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości