Kulinarne szaleństwa

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 24 kwie 2019, 11:36

Dorzucę fajny przepis na salatke

http://www.jadlonomia.com/przepisy/birm ... pomidorow/

Ponieważ u nas rodzina miesożerna to dodalam jeszcze wedzoną piers z kurczaka

farazi
Posty: 9687
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: farazi » 26 kwie 2019, 22:17

Mimezja pisze:
24 kwie 2019, 11:36
Dorzucę fajny przepis na salatke

http://www.jadlonomia.com/przepisy/birm ... pomidorow/

Ponieważ u nas rodzina miesożerna to dodalam jeszcze wedzoną piers z kurczaka
Zrobiłam dzisiaj, jest obłędna! Do łososia z pary będzie pasowała idealnie :)

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 27 kwie 2019, 16:14

Ciesze sie że Ci podpasowała

Awatar użytkownika
lisbeth87
Posty: 15771
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:57

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: lisbeth87 » 01 maja 2019, 13:28

Polecicie sprawdzone blogi z przepisami na obiad z kaszą/ ryżem/ makaronem?
Bo ja tylko z kwestiismaku korzystam i odnoszę wrażenie lekkiej monotonii.
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."

Julia 2.4.2017r.

farazi
Posty: 9687
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: farazi » 04 maja 2019, 11:13

https://www.kwestiasmaku.com/zielony_sr ... zepis.html


Robiła to któraś? Zaprosiłam mamę i siostrę na obiad, mialam robić królika w kapuście kiszonej, ale jednak mam ochotę na coś nowego...

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 04 maja 2019, 12:52

Wyglada pysznie ale co ja mogę poprobowac jak u nas jedynym pewnikiem są nieustannie schabowe

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19164
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 06 maja 2019, 12:11

Pytanko mam- czy jak wyleję polewę z białej czekolady na tort obłożony kremem z bitej śmietany i mascarpone (wcześniej schłodzone w zamrażarce), to mi się ów krem nie rozpuści?
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Miśka
Posty: 6463
Rejestracja: 27 maja 2017, 7:24

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Miśka » 06 maja 2019, 12:13

Nie, tylko czekolada musi być ostudzona do temperatury pokojowej.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19164
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 06 maja 2019, 12:13

farazi pisze:https://www.kwestiasmaku.com/zielony_sr ... zepis.html


Robiła to któraś? Zaprosiłam mamę i siostrę na obiad, mialam robić królika w kapuście kiszonej, ale jednak mam ochotę na coś nowego...
I jak? Zrobiłaś? Bo myślę nad tym pod kątem obiadu roczkowego.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Miśka
Posty: 6463
Rejestracja: 27 maja 2017, 7:24

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Miśka » 06 maja 2019, 12:14

I tort nie może być bardzo zimny, bo czekolada za szybko stężeje i nie zdążysz jej równo rozprowadzić.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19164
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 06 maja 2019, 12:15

Miśka pisze:Nie, tylko czekolada musi być ostudzona do temperatury pokojowej.
O super! :-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19164
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 06 maja 2019, 12:18

Miśka, chcę taki efekt uzyskaćObrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

farazi
Posty: 9687
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: farazi » 06 maja 2019, 12:55

Misiowa, ten krem na bokach to nie jest bita śmietana. To może być krem maślany na bezie szwajcarskiej. Alternatywą jest krem maślany na mleku skondensowanym, też ładnie wychodzi. Bitą śmietaną nie uzyskasz takiego ładnego, gładkiego efektu.
Jeśli chcesz, mogę zapytać siostry jak ona robi taką polewę.

Co do obiadu to wyszedł pysznie. Polecam. Tylko ja mięso trochę potrzymalam w piekarniku. Potem mięso zdjęłam z patelni, na wytopionym sosie zrobiłam sos śmietanowy i pod koniec włożyłam mięso.

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19164
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 06 maja 2019, 13:05

Farazi, będę wdzięczna, jak zapytasz.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16434
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Sofii » 06 maja 2019, 18:08

Misiaq, ja leję letnią czekoladę na taką masę i zawsze było ok.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Bing [Bot] i 9 gości