Kulinarne szaleństwa

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 22988
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 17 sty 2019, 10:10

Mimezja, to faktycznie od maki moze zalezy, bo ja juz robilam kilka razy, rozwalkowac bylo ciezko, ale reszty problemow nie mialam :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiaq
Posty: 22677
Rejestracja: 27 maja 2017, 9:40

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiaq » 25 sty 2019, 17:00

A ja poproszę o sprawdzone przepisy na dobra rybę.
Jemy za mało ryb, ale ja ich po prostu nie umiem przygotować.
Wiec albo łosoś z grilla albo dorsz z piekarnika, ewentualnie zwykła w panierce w stylu Fish and chips.

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21304
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Ruby » 25 sty 2019, 17:42

Ooo tez bym z przepisow na ryby skorzystala...
U nas losos grill/piekarnik albo panierowany filet z dorsza... czasem sie przewinie pieczony pstrag, ale to rzadko i tylko na prosbe meza, zeby znow zrobic, bo ja jak mam jesc ryby w calosci z oscmi i sie w tym grzebac to mi slabo...
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19164
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 25 sty 2019, 18:08

Misiaq polecam ten przepis. Mąż nie jada ryby z osciami, więc jemu oczyszczam zawsze przy myciu.
https://www.kwestiasmaku.com/ryby_i_owo ... zepis.html
Poza tym pyszna jest biała ryba w sosie
https://www.olgasmile.com/ryba-w-sosie.html
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21304
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Ruby » 25 sty 2019, 18:17

Misiowa o! Drugiego napewno wyprobuje!

Pstraga robie podobnie, tylko przygotowyje maslo czosnkowo ziolowe i wkladam je tez takie zastygniete do srodka
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16434
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Sofii » 25 sty 2019, 20:14

Misiaq, ja robię kotleciki z ryby, takie niby mielone. Nie chce mi się mielić więc siekamy drobno rybę, dodaję jajko, przyprawy, odrobinę bułki tartej, natkę pietruszki, drobno posiekaną cebulkę. Obtaczam w bułce i smażę. Można zrobić pół na pół z mięsem mielonym z piersi kurczaka.

Awatar użytkownika
Itzal
Posty: 16955
Rejestracja: 27 maja 2017, 11:04

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Itzal » 25 sty 2019, 21:55

Ryby najlepsze z piekarnika, mniam. Lubie tez sardelki wysmazone na patelni, rybe na parze, po grecki, wedzona. Jedyne czego nie lubie to klasyczne polskie sledzie
ObrazekObrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 22988
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 25 sty 2019, 22:47

Misiaq, ja najczesciej robie pieczona z maslem czosnkowym, cytryna i koperkiem
lososia robie czesto z tego przepisu https://mgotuje.pl/losos-w-ostrej-marynacie/
robilam tez to, nawet dobre bylo https://www.kwestiasmaku.com/przepis/do ... -groszkiem
i cos w tym stylu https://smaker.pl/przepis-ryba-pieczona ... acrow.html
to jest tez pyszne https://www.kitchensanctuary.com/pan-fr ... eYghQwbolI

Dobra jest tez ryba w ciescie piwnym czy fish cakes.
Obrazek

Awatar użytkownika
Nessa
Posty: 10972
Rejestracja: 29 maja 2017, 21:10

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Nessa » 10 mar 2019, 13:00

Dziewczyny, chce na roczek zrobic na ciepło nuggetsy. Problem jest taki, że sosy mi słabo wychodzą.... Nawet czosnkowy nie bardzo. Macie jakieś sprawdzone przepisy na sosy do nuggetsow? Koleżanka moja robi świetne, ale wszystko daje "na oko" i dlatego mi nie wychodzą 😂
N 2018
M 2023

Awatar użytkownika
adu
Posty: 10093
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: adu » 10 mar 2019, 13:31

Nessa, ja jak robię dużo sosu czosnkowrgo to po prostu cały jogurt naturalny (najczęściej z Biedronki), 2 ząbki czosnku, mala lyzeczka majonezu, sól pieprz. I już. :)
Obrazek

Aneczka98
Posty: 18183
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:30

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Aneczka98 » 10 mar 2019, 14:09

adu pisze:
10 mar 2019, 13:31
Nessa, ja jak robię dużo sosu czosnkowrgo to po prostu cały jogurt naturalny (najczęściej z Biedronki), 2 ząbki czosnku, mala lyzeczka majonezu, sól pieprz. I już. :)
ja tak samo robię. A moja mam robi pół na pół że śmietana.

Awatar użytkownika
malwinka89
Posty: 5992
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:16
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: malwinka89 » 10 mar 2019, 14:15

Nessa, najprościej ketchup wymieszać z majonezem

Sos czosnkowy robię z jogurtu naturalnego/greckiego, trochę soli i pieprzu, 2 albo 3 ząbki czosnku
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 10 mar 2019, 14:46

To ja do czosnkowego dodaje jeszcze kilka kropli cytryny

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16434
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Sofii » 10 mar 2019, 15:20

U mnie mały jogurt zott, 3 łyżki majonezu, odrobina musztardy, sól, pieprz, odrobina majeranku, 2 roztarte ząbki czosnku.

Awatar użytkownika
Nessa
Posty: 10972
Rejestracja: 29 maja 2017, 21:10

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Nessa » 10 mar 2019, 15:22

Dzięki dziewczyny! Wypróbuję każdego, mam jeszcze ponad miesiąc i chce popróbować różnych ;)


A sos typu salsa?
N 2018
M 2023

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości