Strona 6 z 44
Re: Kulinarne szaleństwa
: 10 mar 2019, 16:00
autor: Miśka
Majonez z musztardą francuską w proporcji 1:1
Re: Kulinarne szaleństwa
: 10 mar 2019, 17:41
autor: Misiowa
Ja czosnkowy robię podobnie- kubek jogurtu, 2 łyżki majonezu, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz i koperek
Re: Kulinarne szaleństwa
: 10 mar 2019, 20:17
autor: Nessa
Miśka pisze: ↑10 mar 2019, 16:00
Majonez z musztardą francuską w proporcji 1:1
O super proste
A tzatziki robicie z wiejskim serkiem? Jadłam taki na sylwestrze 2016 i był pyszny
potem w domu próbowałam z dwóch przepisów i juz nie wyszedł taki dobry.
Re: Kulinarne szaleństwa
: 10 mar 2019, 20:20
autor: adu
Nessa, tzatziki z serkiem wiejskim? Nie wpadalabgm
ale to profanacja jogurt grecki, czosnek, starty ogórek, sól pieprz. Ewentualnie przyprawa do tzatziki i koperek;)
Re: Kulinarne szaleństwa
: 10 mar 2019, 20:47
autor: Mimezja
adu pisze:Nessa, tzatziki z serkiem wiejskim? Nie wpadalabgm
ale to profanacja jogurt grecki, czosnek, starty ogórek, sól pieprz. Ewentualnie przyprawa do tzatziki i koperek;)
O dokladnie tak jak w pierwszej części. Z serkiem wiejskim chetnie bym spróbowała, ale zdecydowanie nie nazwalabym tego tzatziki
Re: Kulinarne szaleństwa
: 10 mar 2019, 21:26
autor: Ruby
Ja sos czosnkowy robie z odrobiny majonezu, kubeczka creme fraiche i 4-5 zabkow czosnku (lubimy konkretnie czosnkowy), odrobina soli i pieprzu
A tzatziki creme fraiche, ogorek na drobnych oczkach mocno odcisniety, tez z 4-5 zabkow czosnku, sol, pieprz
Re: Kulinarne szaleństwa
: 21 mar 2019, 14:46
autor: Nessa
No to a'la tzatziki
ale mi to tak smakowało... Ciągle tylko ten sos z wędlina jadłam
dziękuję, już dwa sosy czosnkowe wyprobowalam
Re: Kulinarne szaleństwa
: 23 mar 2019, 20:21
autor: Mimezja
Robię jakis puszysty sernik w kapieli wodnej. Piecze się od godziny, pachnie obłęnie, jezyk mi do tyłka ucieka a on ma się jeszcze pol godziny piec/gotowac, pół godziny stygnac w wodzie a potem dostygac w zamknietym piekarniku
Re: Kulinarne szaleństwa
: 23 mar 2019, 20:36
autor: Itzal
Mimezja pisze:Robię jakis puszysty sernik w kapieli wodnej. Piecze się od godziny, pachnie obłęnie, jezyk mi do tyłka ucieka a on ma się jeszcze pol godziny piec/gotowac, pół godziny stygnac w wodzie a potem dostygac w zamknietym piekarniku
Jade jutro na kawe
Re: Kulinarne szaleństwa
: 23 mar 2019, 20:56
autor: farazi
Itzal pisze: ↑23 mar 2019, 20:36
Mimezja pisze:Robię jakis puszysty sernik w kapieli wodnej. Piecze się od godziny, pachnie obłęnie, jezyk mi do tyłka ucieka a on ma się jeszcze pol godziny piec/gotowac, pół godziny stygnac w wodzie a potem dostygac w zamknietym piekarniku
Jade jutro na kawe
To i ja się wybiorę
Mimezja, Ty zawsze pieczesz ciasta w takich ogromnych blachach. Pewnie wszyscy domownicy jedzą?
Ja dzisiaj zrobię szarlotkę na małej tortownicy.
Re: Kulinarne szaleństwa
: 23 mar 2019, 21:04
autor: KarLa
Mimezja, ale super wyglada!
Re: Kulinarne szaleństwa
: 23 mar 2019, 21:04
autor: Itzal
Te blachy nie sa takie duze, zezarlam 1/3 sama
Re: Kulinarne szaleństwa
: 23 mar 2019, 21:15
autor: farazi
Okej, przyjrzałam się. Ona nie jest na cały piekarnik.
Ja w kąpieli wodnej robię czasem sernik nowojorski.
Z takich ekstra ciast polecam Musowy torcik czekoladowy z Moich Wypieków. Ma milion kcal, ale jest obłędny.
Re: Kulinarne szaleństwa
: 23 mar 2019, 21:34
autor: Mimezja
A żebyście w koncu tak chcialy przyjechac, to tylko obiecujecie
Farazi to jest zwykla prostokatna blacha tylko włożona do duzej piekarnikowej bo miała być zanurzona w kąpieli wodnej. Chcialam zrobić w tortownicy, ale jak zobaczylam ile wyszlo masy serowej, to dobrze że od razu wyciagnęłam regularna blaszkę.
Re: Kulinarne szaleństwa
: 23 mar 2019, 21:35
autor: Mimezja
Itzal pisze:Te blachy nie sa takie duze, zezarlam 1/3 sama
Serio?