Domowe pieczywo

Awatar użytkownika
adu
Posty: 5436
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02

Re: Domowe pieczywo

Post autor: adu » 22 maja 2020, 8:15

Miska, ten jasny z tego, ale strasznie dużo mąki. Na początek dalam mniej, ale tak się kleiło ciągle i dosypywalam w kółko, ostatecznie praktycznie z 800 g wsypalam:O ale jest pyszny. Tylko ja zamiast zwykłego oleju dalam z suszonych pomidorów i też samych suszonych pomidorów to środka. Taki ala pomodoro z putki:) https://www.obzarciuch.pl/2018/02/chleb ... a.html?m=1

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 11434
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Domowe pieczywo

Post autor: Misiowa » 22 maja 2020, 8:23

Farazi, piękny!
Mnie coś ostatnio nie chce żytni ładnie rosnąć... Muszę przejść na inny przepis, więc też poproszę o proporcje ☺
ObrazekObrazekObrazek

farazi
Posty: 6334
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Domowe pieczywo

Post autor: farazi » 22 maja 2020, 10:56

Piekę z tego przepisu ze zmianami.

Robię z połowy porcji.
Zakwasu wchodzi mi więcej, na pewno nie 30g. Ostatnio ważyłam i było około 50, ale mąki i wody daję jak na pół porcji. Wrzucam wszystko co mam w słoiku, po wyrośnięciu odkładam kopiastą łyżkę. (Mam dwa słoiczki z porcją zakwasu na mały chleb).
Zakwas i ciasto rosną w piekarniku, który co jakiś czas podgrzewam do ok. 40 stopni.
Zakwas mieszam około 9, około 12 robię ciasto, do foremki wrzucam około 16, piekę około 18-18:30, zależy jak wyrośnie.
Foremka 20cm. W 25 też wychodzi lekka górka, ale jest niższy.

Proporcje mąki już do ciasta: 15dag pszennej chlebowej, pozostałe 25dag żytnia chlebowa i razowa pół na pół. I koniecznie ziarna - około 2/3 szklanki. Ciasto bierze więcej wody, niz w przepisie. Dolewam tak, żeby nie było zbite, tylko ciut luźniejsze.

Dużo zmieniłam w stosunku do oryginału, ale udało mi się uzyskać taki chleb, jak lubię. Jest lekko wilgotny, ale puszysty.

I jeszcze jedno. Siostra mi zdradziła patent, żeby nie trzymać się tego przepisowego czasu. Gdy widzę, że zakwas/ciasto jest już wyrośnięte to robię kolejny etap.

Myślę, że robotę robi ta większa ilość zakwasu, a przede wszystkim ciepły piekarnik.
Załączniki
IMG-20200421-WA0003.jpg
IMG-20200421-WA0003.jpg (183.34 KiB) Przejrzano 304 razy
Obrazek
ObrazekObrazek

Miśka
Posty: 3933
Rejestracja: 27 maja 2017, 7:24

Re: Domowe pieczywo

Post autor: Miśka » 22 maja 2020, 21:52

Ja robię z proporcji:
150 g zakwasu
500 g mąki żytniej 2000
470 ml wody
sól

Według mnie wyrasta dobrze, bo około dwukrotnie. Mieszany wyrósł bardziej i rósł też szybciej.

A tak w ogóle to muszę sobie kupić nowe foremki, bo wolałabym zrobić dwa małe chlebki z różnymi dodatkami, niż jeden duży.
Obrazek
Obrazek

farazi
Posty: 6334
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Domowe pieczywo

Post autor: farazi » 23 maja 2020, 0:04

To sumarycznie bardzo podobne proporcje składników :-)
Miśka, u Ciebie dzieci jedzą ten chleb żytni?
M lubi kromeczkę ogrzaną w tosterze, a B nawet nie skosztuje.
Obrazek
ObrazekObrazek

Miśka
Posty: 3933
Rejestracja: 27 maja 2017, 7:24

Re: Domowe pieczywo

Post autor: Miśka » 23 maja 2020, 8:28

Grześ zje, pod warunkiem, że nie ma w nim pestek dyni, a Staś nawet nie tknie.
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości