Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19425
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Misiowa » 19 lip 2020, 13:11

Farazi, dzięki.

Ostatecznie zrobiłam krem rafaello i konfiturę z czereśni.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

chorera_m
Posty: 974
Rejestracja: 27 maja 2017, 21:37

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: chorera_m » 19 lip 2020, 13:23

Misiowa mmmmm.... Ja to już czuję smak.

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 23145
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: KarLa » 19 lip 2020, 15:24

Misiowa, ale super, zjadlabym taki z checia :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19425
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Misiowa » 19 lip 2020, 19:47

Dzięki 😀

No powiem nieskromnie, że wyszedł pyszny. Teść sobie taki zażyczył na swoje urodziny 😅

Ganache z białej czekolady zdecydowanie lepszy od bezy włoskiej!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16603
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Sofii » 19 lip 2020, 20:01

Misiowa, piękny!

Ubijałaś ganache czy nie?

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19425
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Misiowa » 19 lip 2020, 20:07

Sofii, ubijałam w sumie 2 razy. W przepisie było, żeby zostawić na noc na blacie i na drugi dzień ubić. Tak zrobiłam ale po tym stał się rzadki. Przyszło mi do głowy, żeby go schłodzić, więc włożyłam na pół godziny do zamrażarki i po tym pięknie się ubił. Następnym razem będę pamiętać, żeby go schłodzić wcześniej
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21527
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Ruby » 19 lip 2020, 23:30

Misiowa, piekny!

A to ja wam powiem, ze nugdy ganacje nie ubijalam... nawet nie wiedzialam, ze sie ubija😂
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Miśka
Posty: 6595
Rejestracja: 27 maja 2017, 7:24

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Miśka » 19 lip 2020, 23:33

Misiowa, piękny i brzmi pysznie!

Wysłane z mojego motorola one zoom przy użyciu Tapatalka

Obrazek
Obrazek

farazi
Posty: 9826
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: farazi » 20 lip 2020, 0:12

O jaaaaaa....piękny i brzmi pysznie!

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19425
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Misiowa » 20 lip 2020, 7:51

Dziękuję dziewczyny 😊
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
aitutaki
Posty: 1434
Rejestracja: 29 maja 2017, 8:19

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: aitutaki » 20 lip 2020, 20:14

Misiowa, ekstra
Obrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21527
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Ruby » 02 sie 2020, 13:28

Wpadam z pytaniami, bo jednak sama zrpbie tort M, sumienie mi nie daje zamowic, chociaz pyszne ma pani torty😂

Pierwsze, to jakie barwniki do kremu? W plynie, proszku?

Dwa, mysle o lizakach bezowych, jaki barwnik do nich najlepiej? Lepiej zwykla beza, czy szwajcarska?
Moge zrobic dzien wczesniej?

Zastanawiam sie, czy otynkowac ombre, czy masa cukrowa jak zawsze...
Macie jakies kremy do polecenia? (Do tej pory robilam tylko ten na mleku skondensowanym)

Cos mi sie tez tutaj obilo o kremie z biala czekolada, to do tynkowania, czy do przelozenia?
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19425
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Misiowa » 02 sie 2020, 14:08

1. Używałam barwniki w proszku i żelu i najlepsze dla mnie są żelowe Wiltona.

2. Lizaki beżowe robiłam tydzień wcześniej. Nic się z nimi nie działo, tylko były zamknięte w pojemniku, żeby nie złapały wilgoci. Barwiłam żelowymi barwnikami. Fajny efekt uzyskasz, jak dodasz do ubitej bezy i delikatnie wymieszasz patyczkiem drewnianym. Z tego przepisu robiłam https://akademiatortu.pl/przepisy/jak-z ... ki-bezowe/ .

3. Krem do tynkowania https://akademiatortu.pl/przepisy/ganac ... czekolady/ .
Do przełożenia zawsze daję mascarpone ze śmietaną i dodatki.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21527
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: Ruby » 02 sie 2020, 14:19

Misiowa, dzieki!

Ja do przelozenia tez zawsze tak, zastanawial mnie tylko ten krem z bialej czekolady, chyba Farazi o nim pisala...

Ganache robie zawsze ale jego uzywam tylko pod mase cukrowa... raz robilam bez masy, na meza urodziny i robilam wlasnie ten maslany z mlekiem skondensowanym...
Ganache z bialej czekoladu mialam na roczkowym M ale dla mnie ta slodycz jest nie do przejscia, pozniej juz na torty robilam tylko z gorzkiej, ewentualnie mlecznej...
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

farazi
Posty: 9826
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Torty - porady, inspiracje, zdjęcia

Post autor: farazi » 02 sie 2020, 15:06

Ruby, ten krem
https://slodkipomysl.pl/krem-z-biala-czekolada/

Ja go bardzo lubię, jest taki smacznie słodki.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości