Kulinarne szaleństwa

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19535
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 06 maja 2019, 22:54

Farazi, dzięki wielkie :-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

farazi
Posty: 9880
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: farazi » 06 maja 2019, 23:33

Nie ma za co. Pochwal się efektem 😀

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 23145
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 07 maja 2019, 17:35

Dziewczyny szukam przepisu na bardzo prosty i szybki do zrobienia tort :P (nie wiem czy takie istnieja)
Nigdy nie robilam tortu, teraz tez chcialam zamowic dla A. a babka u ktorej zamawialam wyjezdza i mysle zeby sprobowac.
Najlepiej zeby byl truskawkowy. Na wierzchu oplatek ( o ile jeszcze gdzies dostane)
Obrazek

farazi
Posty: 9880
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: farazi » 07 maja 2019, 17:44

Biszkopt przełożony bitą śmietaną z fruzeliną truskawkową? Czy to za dużo zachodu?

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19535
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 07 maja 2019, 17:47

KarLa, najprostszy jaki znam
Biszkopt
https://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii
Krem
https://aniastarmach.pl/najprostszy-krem-do-tortu/
Truskawki zmiksuj i możesz dodać do kremu albo jako osobną warstwę, np można zrobić z nich frużelinę.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 23145
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 07 maja 2019, 18:06

Farazi, Misiowa, dzieki :D wlasnie o czyms takim myslalam https://ciastkozercy.pl/tort-truskawkowy/. Myslicie ze jest prosty?
Mam problem z ubijaniem smietany bo za dlugo to robie i zazwyczaj przebijam ja :P

Lubie jak jest biszkopt, dzem/ mus truskawkowy, owoce i krem smietanowy.

Misiowa, dobry wychodzi ten biszkopt? Kiedys mialam fajny przepis ale nie moge odnalezc :(
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19535
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 07 maja 2019, 19:54

KarLa, ten biszkopt robiłam wiele razy i zawsze mi wychodzi :-)
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 23145
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 07 maja 2019, 23:07

Misiowa, dzieki. Sprobuje go zrobic :) a co myslisz o tym kremie z linka?
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19535
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 07 maja 2019, 23:17

KarLa, krem jest bardzo prosty, tylko uważaj, bo kremówka z serkiem szybko się ubija.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

farazi
Posty: 9880
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: farazi » 07 maja 2019, 23:29

Ja bym krem wzmocniła żelatyną, zwłaszcza, że dodaje się mus truskawkowy. Chyba, że skusisz się na frużelinę, wtedy będzie pewniej.

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 07 maja 2019, 23:36

Karla ja ostatnio robiłam Igorowi tort na szybko bo nie mialam gdzie przechowywać przez świeta. Była masa z mascarpone i śmietanki 30%. Na pierwszy blat poszly kwasne powidła i śmietanka a II i III warstwę dawalam lekki poncz cytrynowy i wylozoną mase posypywalam pokrojonymi truskawkami. Chyba był dobry bo na pierwsze rozdanie poszło ciut więcej niż połowa, a potem coraz ktoś sam sobie dokrawywał i migiem poszła reszta.

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 23145
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 07 maja 2019, 23:48

Misiowa, to pewnie zepsuje ten krem :P

Farazi, a mozna zamiast zelatyny dac do kremu jakis smietan fix? Raz dawalam do jakiegos kremu zelatyne i nie wspominam tego dobrze :P
Musze poczytac jak sie robi fruzeline bo nazwe znam tylko ze slyszenia :P

Mimezja, brzmi dobrze, chyba stanie na kremie ze smietany i mascarpone
Obrazek

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 07 maja 2019, 23:54

Karla pytanie nie do mnie ale mozna. Tylko sprawdz na jaka ilosc śmietany jest 1 smietan fix. Zwykle to 250ml i zsumuj smietanę z serkiem

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 23145
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 07 maja 2019, 23:56

Dobra przeczytalam jak sie robi ta fruzeline.
Czyli musialoby byc tak ze biszkopt, fruzelina, krem ze smietany i mascarpone, na to biszkopt tak? osobno juz nie dawac owocow?

Farazi czy ta fruzelina jest jest za "ciezka"? Lubie takie lekkie torty. Moze lepiej mus, owoce i wzmocniony krem?



Mimezja, dzieki :) w przepisie jest 500g mascarpone i 400g kremowki a tylko 1 smietan fix. Tak ma byc czy lepiej bedzie jak beda niecale 4 smietan fixy?
Obrazek

farazi
Posty: 9880
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: farazi » 08 maja 2019, 0:27

Fruzelina jest jak dżem z kawałkami owoców, tylko trochę twardsza. Nie wsiąknie w biszkopt. Ja jej używam też do wmiksowania w krem, wtedy jest truskawkowy. Nie ufam wlewaniu samych zmiksowanych owoców do bitej śmietany. Bałabym się, że masa spłynie.

Co do żelatyny, mam na nią swój sposób. Żelatynę wsypuję do miseczki/kubka, zalewam odrobiną zimnej wody, żeby napęczniała. Potem wkładam miseczkę do bardzo ciepłej wody, żeby żelatyna się rozpuściła, następnie płynna żelatyna musi ostygnąć troche.. Jak już ubiję bitą śmietanę, łyżkę tej ubitej dodaję do żelatyny i dopiero to coś wlewam do kremu. Nic się nie warzy, w kremie nie robią się nitki z.zelatyny.
Może napisałam to skomplikowanie, ale w rzeczywistości łatwo się to robi. Co do fixow to nie wiem, ja nie używam.

Odpowiadając na pierwsze pytanie. Tak, w takiej kolejności. Owoce możesz dać, nie musisz.

Co do nasączania to nie doradzę, bo ja jasnych biszkoptów raczej nie nasączam. Ciemne nasączam kawą.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości