
Kulinarne szaleństwa
Re: Kulinarne szaleństwa
Nie ma za co. Pochwal się efektem 
Re: Kulinarne szaleństwa
Dziewczyny szukam przepisu na bardzo prosty i szybki do zrobienia tort
(nie wiem czy takie istnieja)
Nigdy nie robilam tortu, teraz tez chcialam zamowic dla A. a babka u ktorej zamawialam wyjezdza i mysle zeby sprobowac.
Najlepiej zeby byl truskawkowy. Na wierzchu oplatek ( o ile jeszcze gdzies dostane)

Nigdy nie robilam tortu, teraz tez chcialam zamowic dla A. a babka u ktorej zamawialam wyjezdza i mysle zeby sprobowac.
Najlepiej zeby byl truskawkowy. Na wierzchu oplatek ( o ile jeszcze gdzies dostane)

Re: Kulinarne szaleństwa
Biszkopt przełożony bitą śmietaną z fruzeliną truskawkową? Czy to za dużo zachodu?
Re: Kulinarne szaleństwa
KarLa, najprostszy jaki znam
Biszkopt
https://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii
Krem
https://aniastarmach.pl/najprostszy-krem-do-tortu/
Truskawki zmiksuj i możesz dodać do kremu albo jako osobną warstwę, np można zrobić z nich frużelinę.
Biszkopt
https://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii
Krem
https://aniastarmach.pl/najprostszy-krem-do-tortu/
Truskawki zmiksuj i możesz dodać do kremu albo jako osobną warstwę, np można zrobić z nich frużelinę.
Re: Kulinarne szaleństwa
Farazi, Misiowa, dzieki
wlasnie o czyms takim myslalam https://ciastkozercy.pl/tort-truskawkowy/. Myslicie ze jest prosty?
Mam problem z ubijaniem smietany bo za dlugo to robie i zazwyczaj przebijam ja
Lubie jak jest biszkopt, dzem/ mus truskawkowy, owoce i krem smietanowy.
Misiowa, dobry wychodzi ten biszkopt? Kiedys mialam fajny przepis ale nie moge odnalezc

Mam problem z ubijaniem smietany bo za dlugo to robie i zazwyczaj przebijam ja

Lubie jak jest biszkopt, dzem/ mus truskawkowy, owoce i krem smietanowy.
Misiowa, dobry wychodzi ten biszkopt? Kiedys mialam fajny przepis ale nie moge odnalezc


Re: Kulinarne szaleństwa
KarLa, krem jest bardzo prosty, tylko uważaj, bo kremówka z serkiem szybko się ubija.
Re: Kulinarne szaleństwa
Ja bym krem wzmocniła żelatyną, zwłaszcza, że dodaje się mus truskawkowy. Chyba, że skusisz się na frużelinę, wtedy będzie pewniej.
Re: Kulinarne szaleństwa
Karla ja ostatnio robiłam Igorowi tort na szybko bo nie mialam gdzie przechowywać przez świeta. Była masa z mascarpone i śmietanki 30%. Na pierwszy blat poszly kwasne powidła i śmietanka a II i III warstwę dawalam lekki poncz cytrynowy i wylozoną mase posypywalam pokrojonymi truskawkami. Chyba był dobry bo na pierwsze rozdanie poszło ciut więcej niż połowa, a potem coraz ktoś sam sobie dokrawywał i migiem poszła reszta.
Re: Kulinarne szaleństwa
Misiowa, to pewnie zepsuje ten krem 
Farazi, a mozna zamiast zelatyny dac do kremu jakis smietan fix? Raz dawalam do jakiegos kremu zelatyne i nie wspominam tego dobrze
Musze poczytac jak sie robi fruzeline bo nazwe znam tylko ze slyszenia
Mimezja, brzmi dobrze, chyba stanie na kremie ze smietany i mascarpone

Farazi, a mozna zamiast zelatyny dac do kremu jakis smietan fix? Raz dawalam do jakiegos kremu zelatyne i nie wspominam tego dobrze

Musze poczytac jak sie robi fruzeline bo nazwe znam tylko ze slyszenia

Mimezja, brzmi dobrze, chyba stanie na kremie ze smietany i mascarpone

Re: Kulinarne szaleństwa
Karla pytanie nie do mnie ale mozna. Tylko sprawdz na jaka ilosc śmietany jest 1 smietan fix. Zwykle to 250ml i zsumuj smietanę z serkiem
Re: Kulinarne szaleństwa
Dobra przeczytalam jak sie robi ta fruzeline.
Czyli musialoby byc tak ze biszkopt, fruzelina, krem ze smietany i mascarpone, na to biszkopt tak? osobno juz nie dawac owocow?
Farazi czy ta fruzelina jest jest za "ciezka"? Lubie takie lekkie torty. Moze lepiej mus, owoce i wzmocniony krem?
Mimezja, dzieki
w przepisie jest 500g mascarpone i 400g kremowki a tylko 1 smietan fix. Tak ma byc czy lepiej bedzie jak beda niecale 4 smietan fixy?
Czyli musialoby byc tak ze biszkopt, fruzelina, krem ze smietany i mascarpone, na to biszkopt tak? osobno juz nie dawac owocow?
Farazi czy ta fruzelina jest jest za "ciezka"? Lubie takie lekkie torty. Moze lepiej mus, owoce i wzmocniony krem?
Mimezja, dzieki


Re: Kulinarne szaleństwa
Fruzelina jest jak dżem z kawałkami owoców, tylko trochę twardsza. Nie wsiąknie w biszkopt. Ja jej używam też do wmiksowania w krem, wtedy jest truskawkowy. Nie ufam wlewaniu samych zmiksowanych owoców do bitej śmietany. Bałabym się, że masa spłynie.
Co do żelatyny, mam na nią swój sposób. Żelatynę wsypuję do miseczki/kubka, zalewam odrobiną zimnej wody, żeby napęczniała. Potem wkładam miseczkę do bardzo ciepłej wody, żeby żelatyna się rozpuściła, następnie płynna żelatyna musi ostygnąć troche.. Jak już ubiję bitą śmietanę, łyżkę tej ubitej dodaję do żelatyny i dopiero to coś wlewam do kremu. Nic się nie warzy, w kremie nie robią się nitki z.zelatyny.
Może napisałam to skomplikowanie, ale w rzeczywistości łatwo się to robi. Co do fixow to nie wiem, ja nie używam.
Odpowiadając na pierwsze pytanie. Tak, w takiej kolejności. Owoce możesz dać, nie musisz.
Co do nasączania to nie doradzę, bo ja jasnych biszkoptów raczej nie nasączam. Ciemne nasączam kawą.
Co do żelatyny, mam na nią swój sposób. Żelatynę wsypuję do miseczki/kubka, zalewam odrobiną zimnej wody, żeby napęczniała. Potem wkładam miseczkę do bardzo ciepłej wody, żeby żelatyna się rozpuściła, następnie płynna żelatyna musi ostygnąć troche.. Jak już ubiję bitą śmietanę, łyżkę tej ubitej dodaję do żelatyny i dopiero to coś wlewam do kremu. Nic się nie warzy, w kremie nie robią się nitki z.zelatyny.
Może napisałam to skomplikowanie, ale w rzeczywistości łatwo się to robi. Co do fixow to nie wiem, ja nie używam.
Odpowiadając na pierwsze pytanie. Tak, w takiej kolejności. Owoce możesz dać, nie musisz.
Co do nasączania to nie doradzę, bo ja jasnych biszkoptów raczej nie nasączam. Ciemne nasączam kawą.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości