Kulinarne szaleństwa
Re: Kulinarne szaleństwa
Katherina głównie gotuję z blogiem kwestia smaku, ale już tyle razy słyszałam o jadłonomii, że z ciekawości chcę spróbować.
Polecisz jakiś przepis na początek?
Polecisz jakiś przepis na początek?
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
Re: Kulinarne szaleństwa
Lisbeth, no jadlonomka to przede wszystkim bezmięsne. Ja lubię falafele z ich przepisu, robiłam też jakieś pasztety
Re: Kulinarne szaleństwa
Ja glownie ale to bezmiesne dania raczejlisbeth87 pisze:gotuje któraś z blogiem jadłonomia?
polecicie sprawdzone dania?
Re: Kulinarne szaleństwa
adu, Itzal wiem i nie przeszkadza mi to
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
Re: Kulinarne szaleństwa
Co polecacie jako łatwe i szybkie do zrobienia danie obiadowe dla dużej ilości osób?
Re: Kulinarne szaleństwa
Aitutaki pieczone udziki, skrzydełka i pałki z pieczonymi ziemniakami. Mało roboty, dużo jedzenia
Re: Kulinarne szaleństwa
Ma ktoras z Was sprawdzony przepis na baklawę?
Re: Kulinarne szaleństwa
Aitutaki ziemniaki pieczone/kasza jeczmienna z podsmazona marchewka i cebulka i do tego pieczona szynka/karkowka/wszelkie postaci kurczaka. Tylko pieczone ziemniki to przy założeniu, że wszyscy przyjda na czas, a kasza może dlugo postać ciepła w piekarniku.
Re: Kulinarne szaleństwa
Na urodziny S robiłam udka pieczone, więc teraz coś innego bym chciała, chyba ze inaczej przyprawię
Adu, a masz może sprawdzony przepis na udka/skrzydełka w płatkach kukurydzianych?
Mimezja, właśnie myślałam o jakimś mięsie do kaszy, tylko brakuje mi konkretnego przepisu
Co do Twojego pytania - my kiedyś z T robiliśmy baklavę, super wyszła, ale nie przypomnę sobie z jakiego przepisu, gdybym miała teraz robić to z moich wypieków bym korzystała
Adu, a masz może sprawdzony przepis na udka/skrzydełka w płatkach kukurydzianych?
Mimezja, właśnie myślałam o jakimś mięsie do kaszy, tylko brakuje mi konkretnego przepisu
Co do Twojego pytania - my kiedyś z T robiliśmy baklavę, super wyszła, ale nie przypomnę sobie z jakiego przepisu, gdybym miała teraz robić to z moich wypieków bym korzystała
Re: Kulinarne szaleństwa
aitutaki, a moze cos takiego? https://www.mniammniam.com/golabki-bez- ... na-swiecie
podobno ten kurczak jest tez dobry https://www.mniammniam.com/kurczak-po-kujawsku
tego tez czesto robie na imprezy, bo szybko sie go robi http://ugotujmyto.pl/kurczak-w-sosie-bbq/
albo karkowka po cygansku, dosc czesto spotykam sie z nia na imprezach, ale przepisu nie mam
podobno ten kurczak jest tez dobry https://www.mniammniam.com/kurczak-po-kujawsku
tego tez czesto robie na imprezy, bo szybko sie go robi http://ugotujmyto.pl/kurczak-w-sosie-bbq/
albo karkowka po cygansku, dosc czesto spotykam sie z nia na imprezach, ale przepisu nie mam
Re: Kulinarne szaleństwa
aa i jeszcze piersi pod porami, czesto na swieta robie u tesciowej
potrzebujesz:
-piersi
-cebule
-por
-przyprawy
-majonez babuni
Piersi pokroic na plastry, lekko rozbic tluczkiem, przyprawic ulubionymi przyprawami (chociaz tu pasuje sol i pieprz). Wylozyc na blaszke wylozona papierem.
Por i cebule pokroic w polplastry (por) i kostke i posmazyc na masle, posolic i posypac pieprzem (dosc duzo). Na kazda piers polozyc por z cebula i to posmarowac majonezem Babuni (podobno musi byc babuni. Nie sprawdzalam innego). Piec ok 30-40 min w zaleznosci od piekarnika i grubosci piersi
potrzebujesz:
-piersi
-cebule
-por
-przyprawy
-majonez babuni
Piersi pokroic na plastry, lekko rozbic tluczkiem, przyprawic ulubionymi przyprawami (chociaz tu pasuje sol i pieprz). Wylozyc na blaszke wylozona papierem.
Por i cebule pokroic w polplastry (por) i kostke i posmazyc na masle, posolic i posypac pieprzem (dosc duzo). Na kazda piers polozyc por z cebula i to posmarowac majonezem Babuni (podobno musi byc babuni. Nie sprawdzalam innego). Piec ok 30-40 min w zaleznosci od piekarnika i grubosci piersi
Re: Kulinarne szaleństwa
Aitu, ja do kurczaka czesto robie ryz z warzywami z piekarnika... wrzucam do zaroodpornego surowy ryz, warzywa, maselko ziolowe, zalewam rosolem i do piekarnika... 30-40 min i gotowe...
A palki i skrzydelka najbardziej lubie w miodzie...
Czasem robie tez nuggetsy z pieczonymi ziemniakami, bo tez dosyc szybko, kurczaki w calosci i na ta sama blache rozrzucam przyprawione pokrojone w kawalki ziemniaki z marchewka i cebula, moja mama robi karkowke po cygansku, o ktorej KarLa pisala, pulpeciki po toskansku, gulasz wolowy na czerwonym winie
A palki i skrzydelka najbardziej lubie w miodzie...
Czasem robie tez nuggetsy z pieczonymi ziemniakami, bo tez dosyc szybko, kurczaki w calosci i na ta sama blache rozrzucam przyprawione pokrojone w kawalki ziemniaki z marchewka i cebula, moja mama robi karkowke po cygansku, o ktorej KarLa pisala, pulpeciki po toskansku, gulasz wolowy na czerwonym winie
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
Re: Kulinarne szaleństwa
Nigdy nie jadłam schabu ze śliwka, muszę kiedyś spróbować
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości