Pucharki czekoladowe z kremem miętowo- cytrynowym (pierwotnie zamiast cytryny miała być limonka ale w sklepie nie dostałam)
Tabliczka gorzkiej czekolady
Tabliczka mlecznej czekolady
Śmietana kremówka 300ml
Serek mascarpone 250g
Łyżeczka rozpuszczonej żelatyny
Sok z połowy cytryny
Skórka otarta z połowy cytryny
Cukier trzcinowy
Liście mięty
Owoce wg uznania, u mnie borówka amerykańska i jeżyny
Inspiracją do czekoladowych pucharków był pomysł z balonami ale u mnie się nie sprawdził. Zdecydowałam się na inną metodę- czekolady rozpuściłam w kąpieli wodnej, filiżanki wyłożyłam folią spożywczą, zalałam czekoladą i wstawiłam do lodówki do wystudzenia. Gdy czekolada mocno zastygła wyciągnęłam zawartość filiżanki i delikatnie odkleilam folię. W ten sposób powstały pucharki

Przygotowanie kremu:
Liście mięty zblendowalam z cukrem. Kremówkę ubiłam, pod koniec dodałam żelatynę, serek, sok z cytryny i zmiksowałam do powstania gładkiej masy. Gdy krem był gotowy, dodałam miętę z cukrem i delikatnie wymieszałam. Salaterki wypełniłam kremem, wstawiłam do lodówki a przed podaniem udekorowalam owocami.
Tadam!