Kulinarne szaleństwa

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21305
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Ruby » 07 kwie 2020, 21:46

Katherina, ja tobie zawsze gofry z przepisu z moichwypiekow, zawsze pyszne... a na gore najczesciej bita smietana i owoce swieze, albo jakas konfitura
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Miśka
Posty: 6463
Rejestracja: 27 maja 2017, 7:24

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Miśka » 07 kwie 2020, 21:51

MIsiowa, kruchego nie robiłam, tylko biszkopt. Mąka kokosowa wchłania dużo wilgoci i ciasto robi się bardzo ciężkie i tłuste, więc pewnie trzeba jej dodać mniej, niż zwykłej. W konkretach niestety nie pomogę :(

Katherina, ja robię tak, jak ciasto na naleśniki - mleko, jajko, mąka, olej, sól (tylko białka ubijam i dodaję na końcu).
Dodatki to u nas najczęściej dżem, polewa owocowa, bita śmietana, owoce, syrop klonowy, cukier puder - co kto lubi.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Katherina
Posty: 30629
Rejestracja: 27 maja 2017, 12:15

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Katherina » 07 kwie 2020, 22:01

Ruby pisze:
07 kwie 2020, 21:46
Katherina, ja tobie zawsze gofry z przepisu z moichwypiekow, zawsze pyszne... a na gore najczesciej bita smietana i owoce swieze, albo jakas konfitura
Którego? Bo tam kilka jest.

Miska, dzięki

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21305
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Ruby » 07 kwie 2020, 22:24

20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 22988
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 07 kwie 2020, 22:35

Katherina, ja robie z tego https://www.kwestiasmaku.com/dania_dla_ ... zepis.html

Tylko ja nie mam gofrownicy a wafelnice (takie serduszka)
lubie z cukrem pudrem albo z dzemem. w sezonie z owocami (M. do tego z bita smietana)
Obrazek

Awatar użytkownika
adu
Posty: 10093
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: adu » 08 kwie 2020, 6:43

Ja gofry robie z przepisu który mi sie wyświetli w google po prostu w zależności od tego co mam to tego uzywam a jesli chodzi i dodatki o my najczesciej jemy z dżemem, ewentualnie z nutella.
Obrazek

Awatar użytkownika
Katherina
Posty: 30629
Rejestracja: 27 maja 2017, 12:15

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Katherina » 08 kwie 2020, 8:19

Dzięki! Dziś ma przyjść, będę testować.

A jeszcze, czy któraś z Was wie, gdzie kupię cukier perłowy/perlisty?

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19165
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 08 kwie 2020, 10:15

Katherina, ja robię tak jak w przepisie co Karla podała a podaję z czym mamy akurat ochotę albo co mamy w domu.
Widziałam też pomysły na gofry wytrawne ale nie robiłam jeszcze.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 22988
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 09 kwie 2020, 18:43

spodobal mi sie ten przepis, ale nigdy nie jadlam i nie bede jadla sera gorgonzola (alergia), jakim inny ser (nie plesniowy), moglabym tu uzyc? http://blogzapetytem.pl/2020/01/24/kurc ... e-serowym/
Obrazek

Awatar użytkownika
aitutaki
Posty: 1434
Rejestracja: 29 maja 2017, 8:19

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: aitutaki » 09 kwie 2020, 23:04

Sofii, wow! Super tort

Katherina, a jaką konkretnie gofrownicę kupiłaś? Ja się tak czaję od liku lat
Obrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 10 kwie 2020, 0:04

Pochwalę sie dzis moim wydumanym osiagnieciem. Kto robił kiedys placek czesko-żywiecki wie ile energii trzeba włożyć, żeby go rozwałkować. Za każdym razem mówię sobie ze przenigdy więcej go noe zrobie, ale bardzo go lubie wiec same wiecie. Dziś zależało mi na podwojnej ilosci czyi 6 plackach, dodalam ciutkę mniej miodu licząc, że dzieki temu bedzie bardziej gotowe do wspolpracy, ale wyszlo odwrotnie. Przy czwartym placku tak mnie bolaly rece, że zaczęłam go ubijac tłuczkiem liczac że to jakoś je rozciagnie (bezsensowny pomysł). Po czym wykonałam test i wystarczylo je lekko ocieplić w mikrofalówce i walkowanie poszlo jak po maśle. Jesli ktos juz o tym wiedIal to nie lubie go, że mnie wczesniej nieuświadomił

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19165
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 12 cze 2020, 12:44

Czy jak wstawię ciasto na pizzę do wyrośnięcia w piekarniku, to mi wyjdzie dobry spód? Zależy mi na czasie.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21305
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Ruby » 12 cze 2020, 12:53

Misiowa, ja zazwyczaj zostawiam w piekarniku takim 30-40°
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 22988
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 12 cze 2020, 13:38

Misiowa, ja czasami tak robie
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19165
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 12 cze 2020, 13:50

Ruby, Karla, dzięki!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości