Strona 9 z 44

Re: Kulinarne szaleństwa

: 14 kwie 2019, 17:26
autor: Aneczka98
Wlasnie. Ja bym moze pierwszy raz w życiu jakiegos mazurka zrobila. U nas sie nigdy nie robiło

Re: Kulinarne szaleństwa

: 14 kwie 2019, 17:30
autor: Sofii
U nas w tym roku jest pierwszy dzień świąt, ale trochę jedzenia mama przygotuje. Ja przede wszystkim ciasta, trochę mięsa, żurek (macie jakiś szybki przepis? mi zawsze długo przy nim schodzi), jakąś sałatkę z kurczakiem i nie wiem co jeszcze.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 14 kwie 2019, 17:31
autor: Sofii
Może łososia ze szpinakiem w cieście francuskim bardzo lubię, ale nigdy nie podawałam na drugi dzień, będzie smaczny?

Re: Kulinarne szaleństwa

: 14 kwie 2019, 17:35
autor: efryna
Sofii, to najprostsza zupa na świecie, w wersji ultra szybkiej gotujesz wodę, wlewasz żur, dodajesz śmietany i doprawiasz. Na koniec wrzucasz kiełbasę. Czas trwania: tyle ile potrzeba na ugotowanie jajek na twardo w garnku obok.

Jak robisz wersję bogatą, to dwie godziny wcześniej nastawiasz wędzonkę (możesz pierwszą wodę wylać). Jak wywar jest ok, to robisz co wyżej. Znowu 5 minut roboty plus 2 h samo się robi 😂 no chyba, że zakwas robisz sama?

Re: Kulinarne szaleństwa

: 14 kwie 2019, 17:38
autor: Sofii
Efryna, zakwas zależy, czasami mam swój a czasami gotowy. Ale zawsze gotuję najpierw bulion, potem tę wedzonkę, zawsze się pierniczę długo z tą zupą.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 14 kwie 2019, 17:41
autor: efryna
A widzisz, to u mojego męża się bez bulionu gotuje, ale teraz sobie przypomniałam, że mój tato też robił z bulionem i faktycznie trochę mu schodziło z żurkiem. Ale muszę powiedzieć, że taki najprostszy rodem z prostej podkarpackiej wsi i totalnie nieprzekombinowany jest naprawdę świetny

Re: Kulinarne szaleństwa

: 14 kwie 2019, 17:42
autor: Katherina
Aneczka98 pisze:
14 kwie 2019, 17:26
Wlasnie. Ja bym moze pierwszy raz w życiu jakiegos mazurka zrobila. U nas sie nigdy nie robiło
u mnie mazurki to podstawa.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 14 kwie 2019, 17:46
autor: Sofii
Efryna, ja właśnie wolę z bulionem, bez czegoś mi brakuje (albo nie potrafię go zrobić tak aby był dobry).

Ja mazurka też zrobię, ale jakiegoś malutkiego.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 14 kwie 2019, 17:55
autor: Miśka
Ja gotuję wywar na warzywach i surowej kiełbasie. Jak kiełbasa się ugotuje wyjmuję ją i odkładam do wystudzenia. Kiedy warzywa są miękkie dodaję zakwas, podsmażony boczek z cebulką, pokrojoną kiełbasę, odrobinę śmietany, majeranek i chrzan.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 14 kwie 2019, 18:00
autor: adu
Ja ze słonych rzeczy to raczej nic, ale robię beze x2, śnieżny puch, snickers albo 3 bit, drożdżowe i jakiegoś mazurka.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 14 kwie 2019, 18:04
autor: Sofii
Miśka, rozważę, bo ja gotuję wywar na mięsie, a potem dodaję wedzonkę.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 14 kwie 2019, 18:44
autor: chorera_m
Miśka pisze:
14 kwie 2019, 17:55
Ja gotuję wywar na warzywach i surowej kiełbasie. Jak kiełbasa się ugotuje wyjmuję ją i odkładam do wystudzenia. Kiedy warzywa są miękkie dodaję zakwas, podsmażony boczek z cebulką, pokrojoną kiełbasę, odrobinę śmietany, majeranek i chrzan.
ja robię tak samo.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 14 kwie 2019, 19:38
autor: Ruby
Janzurek tez gotuje na kielbasie i warzywach, czasem dorzuce skore wedzonego boczku, albo wedzone zebro... no i pozniej zakwas, majeranek, duzo chrzanu i czosnek

Re: Kulinarne szaleństwa

: 14 kwie 2019, 20:42
autor: lisbeth87
Sofii pisze:
14 kwie 2019, 17:30
żurek (macie jakiś szybki przepis? mi zawsze długo przy nim schodzi),
Robię z tego przepisu, tylko zamiast szynki daję po dwie laski białej i wędzonej ciemnej kiełbasy.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 14 kwie 2019, 20:46
autor: adu
O znalazłam jeszcse przepis na ciasto jajko sadzone, podoba mi się bo jest na dużą blachę, więc też zrobię, to będzie do dziadków. Obrazek