Strona 4 z 44

Re: Kulinarne szaleństwa

: 03 gru 2018, 21:49
autor: lisbeth87
Macie sprawdzone strony z prostymi przepisami na zupy?
Kwestia smaku, margarytka to moje ulubione, ale chętnie skorzystam z innych przepisów

Re: Kulinarne szaleństwa

: 03 gru 2018, 22:12
autor: KarLa
Lisbeth, rzadko gotuje zupy, ale ten przepis jest fajny i jutro bede robila po raz kolejny :) https://www.alemeksyk.eu/smaki-swiata/i ... birem.html

Re: Kulinarne szaleństwa

: 03 gru 2018, 22:14
autor: KarLa
chcialam podzielic sie z Wami fajnym przepisem na pieczony kalafior, jest swietny! Nawet mojemu M. bardzo smakowal :D

Składniki:

1 średni kalafior
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka startego czosnku
pół łyżeczki soli morskiej
pół łyżeczki kurkumy
pół łyżeczki kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 szczypty czarnego pieprzu
1 łyżeczka soku z cytryny
posiekana natka pietruszki lub koperek


Kalafiora myjemy, dzielimy na małe różyczki. Przekładamy do miski, wlewamy oliwę z oliwek, czosnek i wszystkie przyprawy. Mieszamy dokładnie aby każda różyczka była obtoczona w mieszance. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 min. w temp. 200- 220 C. Do czasu aż kalafior będzie złoty i miękki. Polewamy sokiem z cytryny i posypujemy natką.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 03 gru 2018, 22:22
autor: adu
Karla, no popieram ze fajny przepis, mój kolega z pracy super rzeczy robia, a jak czasem coś przynosi mmmm

Re: Kulinarne szaleństwa

: 03 gru 2018, 22:31
autor: KarLa
Adu, o to super :D Dostalam ten przepis na facebooku z profilu "wroc do formy szybko i przyjemnie" :) Jest taki pyszny ze stwierdzilam ze moze komus sie przyda :)

Re: Kulinarne szaleństwa

: 03 gru 2018, 22:50
autor: Aurinko
Lisbeth ja często eksperymentuje z
https://zakochanewzupach.pl/

Ostatnio wyjęłam rybę, a chłopak istiwerdzili, że chcą pierogi, więc pomyślałam, że zamarynuję i zrobię nastepnego dnia. Przypadkiem znalazlam przepis na rybę palce lizać!

Halibut w marynacie pomarańczowej
- halibut
- 1 pomarańcza
- 1 cytryna
- trochę oliwy
- sól i pieprz ew. pieprz cytrynowy

Rybę osuszyć, posypać solą i pieprzem. Sparzyć cytrynę i zetrzeć skórkę, do naczynia wycisnąć sok z pomarańczy i cytryny, dodać oliwę, wszystko wymieszać. W marynacie obtoczyć rybę, zostawić na noc w lodówce. Piec w 190 st przez 40 minut.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 03 gru 2018, 23:15
autor: KarLa
Aurinko, brzmi super. Nigdy nie jadlam ryby w polaczeniu z pomarancza :D

Re: Kulinarne szaleństwa

: 03 gru 2018, 23:33
autor: Aurinko
Ja tez nie, a jest rewelacyjne! Chłopaki nigdy nie zjedli takiej ilości ryby 😂 A. z żalem pytał dlaczego już nie ma.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 16 sty 2019, 11:25
autor: Mimezja
Karla zrobiłam ciasto na pierogi z Twojego przepisu. Dobrze że napisalaś że mialaś ochote je wyrzucic bo chyba bez tej uwagi bylabym bliska tego. Mam nadzieję ze bedą takie pyszne jak piszesz

W ogole noe wiem co mi strzeliło do pustego łba zeby majac chore dziecko eobić pierogi.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka


Re: Kulinarne szaleństwa

: 16 sty 2019, 11:28
autor: Aneczka98
Mimezja pisze:
16 sty 2019, 11:25
W ogole noe wiem co mi strzeliło do pustego łba zeby majac chore dziecko eobić pierogi.
ja też wczoraj robiłam. Tyle, że mam męża w domu, więc to była taka trochę ucieczka od nich.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 16 sty 2019, 13:00
autor: KarLa
Mimezja, daj znac czy smakowalo :D

Re: Kulinarne szaleństwa

: 16 sty 2019, 14:41
autor: Mimezja
Karla robiłam ciasto wszystko rowno mierząc i dla mnie było za twarde. Po pierwszym wałkowaniu ktore było nie lada wyzwaniem, dodałam wody i oleju i dopiero zrobiło się elastyczne bo tak to skała

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka


Re: Kulinarne szaleństwa

: 16 sty 2019, 15:17
autor: Ruby
Ja na pierogi to zawsze maka i goraca woda, czasem sporadycznie dodam jajko... i zawsze wychodzi super...
Pierogi to moja obsesja, pierwsza rzecz jaka potrafilam sama ugotowac... juz w wieku 16 lat robilam pierogi od poczatku do konca sama, kuedy to inne dania byly dla mnie czarna magia...

Re: Kulinarne szaleństwa

: 16 sty 2019, 15:40
autor: KarLa
Mimezja, a to moje nie bylo twarde jak skala ale tez nie bylo takie elastyczne

Re: Kulinarne szaleństwa

: 17 sty 2019, 9:04
autor: Mimezja
Karla moze to też zalezy od mąki? Jak sobie trochę poprawiłam to wyszło aż za elastyczne ale w pierwotnym przepisie, jak już rozwalkowałam w trudach ciasto i powykrawywalam placuszki to pod koniec nadziewania byly zeschnietę i nie chciały mi się kleić więc stwierdziłam że mam przygotowane za duzo farszu zeby tak się męczyć. Ale ja nie mam żadnego żalu, spróbowałam, poprawilam i wyszlo

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka