Strona 31 z 44

Re: Kulinarne szaleństwa

: 03 kwie 2020, 21:50
autor: Mimezja
mała_czarna pisze:Miska skąd jesteś że się u Ciebie jadło barszcz czerwony w Wielkanoc? Pierwszy raz się spotykam z taka tradycja

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka
Też pierwszy raz się spotykam z tą tradycją. Dla odmiany u mnie do żurku didaje sie bialy ser, co ponoć też jest mało spotykane.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 03 kwie 2020, 21:53
autor: Miśka
Ja też nigdzie indziej się nie spotkałam z czerwonym barszczem, ale tak gotowały babcie zarówno od strony mamy, jak i ojca.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 03 kwie 2020, 21:55
autor: Miśka
Mimezja, a jaki masz przepis na krem do orzeszków? Moja mama zawsze dostawała orzeszki od swojej koleżanki (miały tradycję wymiany ciast z okazji różnych świąt) i jej krem był absolutnie niedościgniony, a niestety nie mam przepisu.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 03 kwie 2020, 21:59
autor: adu
U mnie sie tez je czerwony Tylko nie taki jak w Boze Narodzenie. Barszcz na wielkanoc to barszcz z Szymczka że świeconki, kielbaska, jajkiem i zabielony.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 03 kwie 2020, 22:05
autor: Miśka
Adu, piona!
Dokładnie taki! Gotowany na dużej ilości mięsa. Do talerza nakłada się jajko, pieczone/wędzone mięso, mięso z wywaru, kiełbasę itp. i zalewa zabielonym barszczem.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 03 kwie 2020, 22:52
autor: Mimezja
Miśka napisze jutro

Re: Kulinarne szaleństwa

: 03 kwie 2020, 23:04
autor: mała_czarna
Adu Miska wciąż mnie zadziwia ile w Polsce różnych tradycji jest

Adu a u Twojego Ł też się robiło czerwony czy po prostu przyjelisćie zwyczaj z Twojego domu?

Co do świąt to ja nie mam pomysłu w sumie co poza żurem. P coś mówi o śledziach, pewnie sernika zrobię i na bank babkę dla dzieciaków.

Jeszcze jakieś fajne mięso by się przydało na poniedziałkowy obiad- najlepiej takie co się samo robi.

Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka


Re: Kulinarne szaleństwa

: 03 kwie 2020, 23:27
autor: Ruby
Ooo tez sie z czerwonym barszczem nie spotkalam... ale bardzo lubie! Juz od dawna za mna chodzi taki zabielany i do tego ziemniaczki gniecione, najlepiej cebulka, albo wedzona stopiona sloninka polane... musze zrobic!


I na orzeszki tez mi smaka zrobilyscie, chociaz w BN sie ich tyle objadlam, ze bylam pewna, ze orzez nastepne X lat nie rusze😂

Re: Kulinarne szaleństwa

: 04 kwie 2020, 8:20
autor: adu
Miska, identyko jemy Czyli to nie tylko wymysl mojej mamy To jest mój ulubiony barszcz:) Ale tak szczegolnie smakuje tylko w Wielkanoc, to przez te jajka, bo poświęcone inaczej pachną skad sa Twoje babcie?

Mala, u Ł jest zurek czy tam bialy barszcz, ja nie odróżniam. Pierwszy raz robimy sami święta, wiec tak, przejmujemy moje tradycje ale Ł woli smak mojego barszczu, a ja nie kubue zurku/białego barszczu.


Ruby, taki z ziemniaczkami to tak na codzień. Ten z mieskiem tylko na święta.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 04 kwie 2020, 8:24
autor: chorera_m
Też się z czerwonym spotykam pierwszy raz dzięki Wam.
U mnie żurek i to dopiero na obiad.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 04 kwie 2020, 8:34
autor: Katherina
Miśka pisze:
03 kwie 2020, 18:09
Jakie pyszności planujecie na święta?
Babkę gotowaną cytrynową i mazurki.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 04 kwie 2020, 8:40
autor: Katherina
Co to są te orzeszki? Dajcie przepis!

Re: Kulinarne szaleństwa

: 04 kwie 2020, 8:59
autor: Miśka
Adu, u nas święcone jajka je się na sucho, przed barszczem, ale za to barszcz w talerzu doprawia się święconym chrzanem :) Ale mi narobiłaś smaku, chyba będę zaraz negocjować z mężem, co gotujemy :lol:
Moje babcie mieszkały na Lubelszczyźnie.

Katherina, takie :) Potrzebna jest do nich specjalna patelnia.

Obrazek

Re: Kulinarne szaleństwa

: 04 kwie 2020, 9:05
autor: adu
Miska u nas też na sucho sie je, ale zawszd jest tyle koszyczkow, ze wrzuca sie tez je do barszczu:) z chrzanem nie jadłam, a moze być dobre.

Re: Kulinarne szaleństwa

: 04 kwie 2020, 9:12
autor: Mimezja