Sylwester

Awatar użytkownika
lisbeth87
Posty: 15771
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:57

Sylwester

Post autor: lisbeth87 » 27 gru 2019, 14:29

Jakie polecacie przekąski/ sałatki/ na ciepło na Sylwestra?
Co dla dzieci?
Co można wykonać dzień wcześniej by nie stać cały dzień w kuchni?
Mile widziane linki.
:D
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."

Julia 2.4.2017r.

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16434
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Sylwester

Post autor: Sofii » 27 gru 2019, 16:01

Lisbeth, ja dla dzieci robię pieczone nuggetsy w krakersach i pieczone fryty.
Z tym przygotowaniem wcześniej to nie wiem, ja zwykle np. przprawiam mięso wieczorem, a robię na drugi dzień rano. Sałatki też wolę na świeżo.

Nasza ulubiona i bardzo szybka:
(Sos możesz przygotować dzień wcześniej, zaoszczędzisz jakieś 2 minuty )
Mix sałat z rukolą
Pomidory koktajlowe
Papryka
Ogórek
Piersi z kurczaka
Jogurt naturalny
Łyżka majonezu
Prażony słonecznik
Przyprawa gyros Kamis (lub jakiś inny ulubiony miks)
Odrobina oleju
Zioła prowansalskie
Sól i pieprz

Sos: jogurt + łyżka majonezu + zioła prowansalskie + sól i pieprz do smaku

Piersi podzielić na mniejsze części, posypać przyprawą i wymieszać z odrobiną oleju. Piec 18 minut w 180 stopniach.

Słonecznik uprażyć na suchej patelni.

W naczyniu dajesz mix sałat, na to pokrojone warzywa, kurczaka pokrojonego w plastry, trochę słoneczniku i sosu. Druga warstwa tak samo. Posypać słonecznikiem z góry i gotowe.

Proporcji nie napiszę, bo robię różnie, w zależności od tego, ile czego mam.

Awatar użytkownika
lisbeth87
Posty: 15771
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:57

Re: Sylwester

Post autor: lisbeth87 » 27 gru 2019, 16:05

Sofii ja w Sylwestra pracuję i mało będę miała czasu na stanie w kuchni.
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."

Julia 2.4.2017r.

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16434
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Sylwester

Post autor: Sofii » 27 gru 2019, 16:06

Lisbeth, do tej sałatki spokojnie możesz mięso upiec dzień wcześniej i zrobić sos, a reszta zajmie ci z 5 minut myślę.

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16434
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Sylwester

Post autor: Sofii » 27 gru 2019, 16:06

Robić jej całej wcześniej nie polecam bo warzywa puszczą wodę i będzie zdechła.

Awatar użytkownika
efryna
Administrator
Posty: 10039
Rejestracja: 26 maja 2017, 12:46

Re: Sylwester

Post autor: efryna » 27 gru 2019, 17:09

To ja może bardzo nie pomogę, ale mogę napisać, co my robimy, bo akurat Sylwester w tym roku u nas :)
Na ciepło będzie
- tonkotsu ramen (to się akurat gotuje 10 godzin, więc średnio na szybko 😂)
- pizza (a właściwie kilka małych pizz przygotowywanych na bieżąco - dostaliśmy kamień do pizzy i zamierzamy z niego skorzystać)
Na zimno: zwiniemy kilka rolek sushi

Jedni znajomi mają przynieść więcej zimnych przekąsek, drudzy pieką babeczki i jakieś ciasto. Trzeci jeszcze się nie zadeklarowali 😂

A do picia będziemy robić nasze klasyczne drinki, czyli daiquiri (pewnie malinowe), pornstar martini i whisky sour (kwestia wyciśnięcia przed imprezą kilku kilogramów cytryn i limonek) oraz drinki na szybko, czyli klasycznie gin z tonikiem, whisky z colą, aperol spritz

Jak ktoś nie ma jeszcze planów, to zapraszam 😂

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19166
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Sylwester

Post autor: Misiowa » 27 gru 2019, 17:47

efryna pisze:To ja może bardzo nie pomogę, ale mogę napisać, co my robimy, bo akurat Sylwester w tym roku u nas :)
Na ciepło będzie
- tonkotsu ramen (to się akurat gotuje 10 godzin, więc średnio na szybko )
- pizza (a właściwie kilka małych pizz przygotowywanych na bieżąco - dostaliśmy kamień do pizzy i zamierzamy z niego skorzystać)
Na zimno: zwiniemy kilka rolek sushi

Jedni znajomi mają przynieść więcej zimnych przekąsek, drudzy pieką babeczki i jakieś ciasto. Trzeci jeszcze się nie zadeklarowali

A do picia będziemy robić nasze klasyczne drinki, czyli daiquiri (pewnie malinowe), pornstar martini i whisky sour (kwestia wyciśnięcia przed imprezą kilku kilogramów cytryn i limonek) oraz drinki na szybko, czyli klasycznie gin z tonikiem, whisky z colą, aperol spritz

Jak ktoś nie ma jeszcze planów, to zapraszam
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
shattered
Posty: 1174
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:54

Re: Sylwester

Post autor: shattered » 27 gru 2019, 18:35

efryna pisze:To ja może bardzo nie pomogę, ale mogę napisać, co my robimy, bo akurat Sylwester w tym roku u nas :)
Na ciepło będzie
- tonkotsu ramen (to się akurat gotuje 10 godzin, więc średnio na szybko )
- pizza (a właściwie kilka małych pizz przygotowywanych na bieżąco - dostaliśmy kamień do pizzy i zamierzamy z niego skorzystać)
Na zimno: zwiniemy kilka rolek sushi

Jedni znajomi mają przynieść więcej zimnych przekąsek, drudzy pieką babeczki i jakieś ciasto. Trzeci jeszcze się nie zadeklarowali

A do picia będziemy robić nasze klasyczne drinki, czyli daiquiri (pewnie malinowe), pornstar martini i whisky sour (kwestia wyciśnięcia przed imprezą kilku kilogramów cytryn i limonek) oraz drinki na szybko, czyli klasycznie gin z tonikiem, whisky z colą, aperol spritz

Jak ktoś nie ma jeszcze planów, to zapraszam
Przyjmuje zaproszenie ;)

Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiaq
Posty: 22684
Rejestracja: 27 maja 2017, 9:40

Re: Sylwester

Post autor: Misiaq » 27 gru 2019, 18:55

efryna pisze:
27 gru 2019, 17:09
imprezą kilku kilogramów cytryn i limonek) oraz drinki na szybko, czyli klasycznie gin z tonikiem, whisky z colą, aperol spritz

Jak ktoś nie ma jeszcze planów, to zapraszam 😂
Będę :D

Awatar użytkownika
aitutaki
Posty: 1434
Rejestracja: 29 maja 2017, 8:19

Re: Sylwester

Post autor: aitutaki » 30 gru 2019, 14:59

Sofii, a jak robisz nuggetsy w krakersach?
Obrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16434
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Sylwester

Post autor: Sofii » 30 gru 2019, 15:04

Aitu, bardzo prosto.

Piersi kroję w cienkie paski (jak kto lubi w zasadzie). Zalewam jogurtem naturalnym i przyprawami: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek (co kto lubi). Zostawiam na noc w tym jogurcie (wtedy są lepsze, ale nie jest to konieczne). Krakersy tłukę tłuczkiem. Obtaczam mięso w tych krakersach, na blachę i 20 minut na 200-220 stopni (zależy od piekarnika, aby się przypiekły, ale nie spaliły).
Oryginalny przepis jest Nigelli.

Awatar użytkownika
aitutaki
Posty: 1434
Rejestracja: 29 maja 2017, 8:19

Re: Sylwester

Post autor: aitutaki » 30 gru 2019, 21:27

Sofii, dziękuję

Lisbeth, i na czym stanęło u Ciebie?
Obrazek ObrazekObrazek

Awatar użytkownika
lisbeth87
Posty: 15771
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:57

Re: Sylwester

Post autor: lisbeth87 » 30 gru 2019, 23:06

aitutaki jutro na szybko zrobię sałatkę grecką. Masło czosnkowe mam już przygotowane. Koleżanka ma zrobić coś na ciepło.
Przekąski słone i słodkie są kupne. Gdybym nie musiała iść do pracy, to zrobiłabym jeszcze sałatkę kebab i przekąskę z tortilli.
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."

Julia 2.4.2017r.

Awatar użytkownika
efryna
Administrator
Posty: 10039
Rejestracja: 26 maja 2017, 12:46

Re: Sylwester

Post autor: efryna » 01 sty 2020, 17:01

O takie nam ładne wyszło ;) (oczywiście, że przekręci, ale mam tylko jedno zdjęcie).
Pychota, chociaż naprawdę wymaga dużo roboty
Sushi też się udało i pizza z kamienia - rewelacjaObrazek

Wysłane z mojego Pixel 3 przy użyciu Tapatalka


Aneczka98
Posty: 18184
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:30

Re: Sylwester

Post autor: Aneczka98 » 01 sty 2020, 17:05

Efryna, tak sobie myślę, że cudownie byłoby być Twoim gościem 😉

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości