Sylwester

Awatar użytkownika
efryna
Administrator
Posty: 10039
Rejestracja: 26 maja 2017, 12:46

Re: Sylwester

Post autor: efryna » 01 sty 2020, 17:08

Aneczka:* mam nadzieję, że moi goście też tak uważają 😀

Awatar użytkownika
Aurinko
Posty: 8498
Rejestracja: 27 maja 2017, 23:38

Re: Sylwester

Post autor: Aurinko » 01 sty 2020, 17:09

Efryna ależ dobroci 😲😋 choć nie wiem jak bym przejadła tyle w jedna noc 😅

My zjedliśmy domowe frytki i fasolkę zielona z piekarnika, jakoś o 19-20😂 nawet jednej małej paczki chipsów nie przejedlismy we czwórkę. Po lampce szampana dla dzieci i tyle z obżarstwa 😂

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19164
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Sylwester

Post autor: Misiowa » 01 sty 2020, 17:09

Efryna, poproszę o przepis!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Miśka
Posty: 6463
Rejestracja: 27 maja 2017, 7:24

Re: Sylwester

Post autor: Miśka » 01 sty 2020, 17:19

Efryna, wygląda zacnie!
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
efryna
Administrator
Posty: 10039
Rejestracja: 26 maja 2017, 12:46

Re: Sylwester

Post autor: efryna » 01 sty 2020, 20:08

Aurinko, było dużo więcej jeszcze jedzenia, bo ludzie poprzynosili;) nie było opcji nawet wszystkiego spróbować. Chociaż pizzę akurat robimy ulta cienką z 2-3 składnikami na wierzchu

Misiowa, specjalnie dla Ciebie spisałam z grubsza jak to robiliśmy, chociaż głównie opieraliśmy się na poniższym filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=uPqzY8rZLZM
i kilku innych przepisach z internetu (stąd drobne modyfikacje). Wiem, że wygląda jak kupa roboty i faktycznie trochę zabawy jest, ale głównie się to sprowadza do tego, że trzeba zacząć dzień wcześniej, bo sam wywar się długo robi, no i trzeba mieć kilka niestandardowych składników (chociaż u nas wszystko było w azjatyckim sklepie) takich jak dobry makaron ramen, kombu (fermentowane glony), mirin (to coś jak syrop cukrowy, pewnie można nim zastąpić) czy katsuobushi (płatki z tuńczyka). Jakbyś faktycznie kiedyś robiła i miała jakieś pytania (pewnie trochę chaotycznie to napisałam), to śmiało;)

1. Wywar:
3,2 kg raciczek (na przyszłość mniej), 4-5 grzybów shitake, 3 kawałki imbiru wielkości kciuka, 1,5 pęczka dymki pociętej w 5-centymentrowe kawałki, 2 szalotki (w łupinach), główka czosnku, 2 średnie cebule

Zagotować kości, zebrać szumy, zalać świeżą wodą, dodać warzywa i gotować na wolnym ogniu 12 h (my gotowaliśmy jakieś 16) uzupełniając wodę, przecedzić i zredukować do ok. 5 litrów, dodać na koniec gotowania 750 ml dashi (przepis poniżej) i gotować godzinę

2. Chashu (boczek):
Chudy płat boczku zrolować (30 cm x 30 cm) i wsadzić do brytfanki z 1,5 pęczka dymek, dwa kawałki imbiru pocięte w plasterki, 5 obranych ząbków czosnku, szklanka sake, 3/4 szklanki mirinu, ¾ szklanki sosu sojowego, 1/3 szklanki wody, mała kora z cynamonu i gwiazdka anyżu (na przyszłość przez pół)
Piekarnik na 180 st, po 1h dać na 150 st i przewracać co pół godziny (w sumie jakieś 4 h). Zachować po wszystkim przecedzony płyn

3. Jaja – ugotować na pół miękko (6 minut, wrzucone do wrzątku, szybko schłodzić w kąpieli lodowej, obrać) – sos: 100 ml wody, 100 ml sosu sojowego, 50 ml sake, 50 ml mirin, 200 ml sosu z chashu (marynować przez noc)

4. Wywar dashi:
1,5 litra wody, 50 gram glonów kombu i moczyć przez noc, następnego dnia podgrzać je do 90 stopni (NIE GOTOWAĆ), wyłączyć gaz, przykryć i trzymać 10 minut, wyciągnąć glony, dodać do garnka 30 g suszonego katsuobushi (bonito flakes) – podgrzać do 90 stopni i trzymać 20 minut pod przykryciem, przecedzić

5. Tare: 250 ml dashi, 200 ml sosu sojowego, 100 ml mirin, 200 ml wywaru z chashu, 50 ml octu ryżowego i 10 g soli (na przyszłość może więcej)

6. Dodatki: makaron ramen (gotować wg opakowania, nasz 10 min), drobno posiekana zielona cześć dymki, namoczone przez noc grzyby shitake, świeże enoki (mieliśmy suszone i były średnie), jajko, dwa kawałki nori (jak do sushi), plaster chashu

7. Składamy: 5 łyżek tare + 2 chochle wywaru, garść ramenu i reszta dodatków

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19164
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Sylwester

Post autor: Misiowa » 03 sty 2020, 23:38

Efryna, o dzięki Ci dobra kobieto!
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
adu
Posty: 10093
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02

Re: Sylwester

Post autor: adu » 05 sie 2020, 12:58

Dziewczyny, co podajecie jako główne danie, danie na cieplo na jakiś urodzinach, imieninach czy innych imprezach? Grill odpada
Obrazek

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 22988
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Sylwester

Post autor: KarLa » 05 sie 2020, 14:41

adu, parowki po meksykansku, krokiety z chleba tostowego z parowka, zapiekanka ryzowa gyros, palki w marynacie bbq, piersi w ciescie francuskim, nuggetsy w sezamie, szaszlyki. Ja raczej nie robie dania glownego tylko kilka roznych dan
Obrazek

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16434
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Sylwester

Post autor: Sofii » 29 gru 2020, 20:29

Co planujecie na Sylwestra w tym roku? :)

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21304
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Sylwester

Post autor: Ruby » 29 gru 2020, 21:01

Biała sala, Picolo i prawdopodobnie raclette😂
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Miśka
Posty: 6463
Rejestracja: 27 maja 2017, 7:24

Re: Sylwester

Post autor: Miśka » 29 gru 2020, 21:28

U nas suflet serowy i beza z lemon curd i bitą śmietaną.
Dzieci balują w przedszkolu.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lisbeth87
Posty: 15771
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:57

Re: Sylwester

Post autor: lisbeth87 » 29 gru 2020, 21:36

Sofii pisze:
29 gru 2020, 20:29
Co planujecie na Sylwestra w tym roku? :)
alkohol :lol:
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."

Julia 2.4.2017r.

Awatar użytkownika
Escherichia
Posty: 5353
Rejestracja: 27 maja 2017, 11:23

Re: Sylwester

Post autor: Escherichia » 29 gru 2020, 22:32

lisbeth87 pisze:
29 gru 2020, 21:36
Sofii pisze:
29 gru 2020, 20:29
Co planujecie na Sylwestra w tym roku? :)
alkohol :lol:
Krótko, zwięźle i na temat ❤️ 😆

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 22988
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Sylwester

Post autor: KarLa » 29 gru 2020, 23:00

ja poki co wiem ze alkohol i sernik kajmakowy :P reszta zalezy od tego czy bedziemy sami czy przyjdzie kolega ;)
Obrazek

Aneczka98
Posty: 18183
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:30

Re: Sylwester

Post autor: Aneczka98 » 29 gru 2020, 23:03

lisbeth87 pisze:
29 gru 2020, 21:36
Sofii pisze:
29 gru 2020, 20:29
Co planujecie na Sylwestra w tym roku? :)
alkohol :lol:
ooo tak!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości