Strona 9 z 12

Re: Domowe pieczywo

: 22 maja 2020, 8:15
autor: adu
Miska, ten jasny z tego, ale strasznie dużo mąki. Na początek dalam mniej, ale tak się kleiło ciągle i dosypywalam w kółko, ostatecznie praktycznie z 800 g wsypalam:O ale jest pyszny. Tylko ja zamiast zwykłego oleju dalam z suszonych pomidorów i też samych suszonych pomidorów to środka. Taki ala pomodoro z putki:) https://www.obzarciuch.pl/2018/02/chleb ... a.html?m=1

Re: Domowe pieczywo

: 22 maja 2020, 8:23
autor: Misiowa
Farazi, piękny!
Mnie coś ostatnio nie chce żytni ładnie rosnąć... Muszę przejść na inny przepis, więc też poproszę o proporcje ☺

Re: Domowe pieczywo

: 22 maja 2020, 10:56
autor: farazi
Piekę z tego przepisu ze zmianami.

Robię z połowy porcji.
Zakwasu wchodzi mi więcej, na pewno nie 30g. Ostatnio ważyłam i było około 50, ale mąki i wody daję jak na pół porcji. Wrzucam wszystko co mam w słoiku, po wyrośnięciu odkładam kopiastą łyżkę. (Mam dwa słoiczki z porcją zakwasu na mały chleb).
Zakwas i ciasto rosną w piekarniku, który co jakiś czas podgrzewam do ok. 40 stopni.
Zakwas mieszam około 9, około 12 robię ciasto, do foremki wrzucam około 16, piekę około 18-18:30, zależy jak wyrośnie.
Foremka 20cm. W 25 też wychodzi lekka górka, ale jest niższy.

Proporcje mąki już do ciasta: 15dag pszennej chlebowej, pozostałe 25dag żytnia chlebowa i razowa pół na pół. I koniecznie ziarna - około 2/3 szklanki. Ciasto bierze więcej wody, niz w przepisie. Dolewam tak, żeby nie było zbite, tylko ciut luźniejsze.

Dużo zmieniłam w stosunku do oryginału, ale udało mi się uzyskać taki chleb, jak lubię. Jest lekko wilgotny, ale puszysty.

I jeszcze jedno. Siostra mi zdradziła patent, żeby nie trzymać się tego przepisowego czasu. Gdy widzę, że zakwas/ciasto jest już wyrośnięte to robię kolejny etap.

Myślę, że robotę robi ta większa ilość zakwasu, a przede wszystkim ciepły piekarnik.

Re: Domowe pieczywo

: 22 maja 2020, 21:52
autor: Miśka
Ja robię z proporcji:
150 g zakwasu
500 g mąki żytniej 2000
470 ml wody
sól

Według mnie wyrasta dobrze, bo około dwukrotnie. Mieszany wyrósł bardziej i rósł też szybciej.

A tak w ogóle to muszę sobie kupić nowe foremki, bo wolałabym zrobić dwa małe chlebki z różnymi dodatkami, niż jeden duży.

Re: Domowe pieczywo

: 23 maja 2020, 0:04
autor: farazi
To sumarycznie bardzo podobne proporcje składników :-)
Miśka, u Ciebie dzieci jedzą ten chleb żytni?
M lubi kromeczkę ogrzaną w tosterze, a B nawet nie skosztuje.

Re: Domowe pieczywo

: 23 maja 2020, 8:28
autor: Miśka
Grześ zje, pod warunkiem, że nie ma w nim pestek dyni, a Staś nawet nie tknie.

Re: Domowe pieczywo

: 30 maja 2020, 18:27
autor: lisbeth87
Sofii pisze:
15 kwie 2020, 21:04
Farazi, tak jak Aneczka - w szklanym naczyniu żaroodpornym.
pieczesz z przepisu Aneczki czy innego?

Ja dziś debiutuje przepisem Aneczki, bo nie chciało mi się iść do piekarni. Tylko zamiast świeżych dałam 7g suchych :roll:

Re: Domowe pieczywo

: 30 maja 2020, 19:17
autor: farazi
Z suchymi też powinien wyjść. Tylko może trochę dłużej wyrastać.

Re: Domowe pieczywo

: 30 maja 2020, 20:34
autor: lisbeth87
Jest twardy. Mam nadzieję, że będzie dobry.
20200530_203828_copy_1224x1224.jpg

Re: Domowe pieczywo

: 30 maja 2020, 20:52
autor: farazi
Ta twarda skórka to jego największa zaleta.
Piękny!

Re: Domowe pieczywo

: 30 maja 2020, 21:16
autor: lisbeth87
Farazi :) 😘

Re: Domowe pieczywo

: 30 maja 2020, 22:17
autor: farazi
Ja zawsze czekam, aż lekko ostygnie i kroję sobie piętkę, żeby mnie nikt nie ubiegł 😉

Re: Domowe pieczywo

: 30 maja 2020, 23:16
autor: Misiowa
farazi pisze:
30 maja 2020, 22:17
Ja zawsze czekam, aż lekko ostygnie i kroję sobie piętkę, żeby mnie nikt nie ubiegł 😉
Farazi, haha ja też się zawsze pierwsza rzucam na piętkę 😂

Lisbeth, super wyszedł!

Ja od kilku tygodni piekę tylko pełnoziarnisty, żytni i razowy. Na szczęście dzieci się nie krzywią ale czasem robimy im wyjątki i kupuję tostowy na tosty z serem i szynką.

Re: Domowe pieczywo

: 02 cze 2020, 20:04
autor: lisbeth87
😁
received_259509148591339.jpeg
20200602_195211_copy_1092x1509.jpg

Re: Domowe pieczywo

: 02 cze 2020, 20:10
autor: Aneczka98
Lisbeth jak to Michał mówi na moje bułki - śliczne pupki 😄