Kawa, kawka, kawusia
: 25 paź 2020, 8:59
Zachęcona w wątku o ekspresach zakładam wątek o kawie
Jakie kawy pijecie? Jak je przyrządzacie?
Ja jakiś czas temu przerzuciłam się na kawę speciality, czyli taką o najwyższej jakości, gdzie proces jej produkcji jest kontrolowany już od uprawy. Często są to odmiany bardzo rzadkie, eksperymentalne, które rosną w ściśle określonych warunkach. Piłam np. kawę z Chin, które raczej nie słyną z upraw kawy (i była obłędna!). Z dobrych ziaren doświadczeni roasterzy są w stanie wydobyć przeróżne aromaty - czekolady, orzechów, owoców itp. Kawę speciality pali się jasno (do metod alternatywnych) lub średnio (pod espresso, do kawiarki) i najlepsze walory smakowe ma do 3 miesięcy po paleniu. Najwyższe ceny osiąga oczywiście arabica, ale robusta (do której przykleiła się łatka "tej gorszej") również już wkroczyła do segmentu speciality. Nie wiem, czy wiecie, ale w Polsce jest kilka palarni kaw, które mają fajny wybór ziarenek.
Kawa speciality to 1% światowego rynku kaw, więc fajnie jest poczuć luksus w filiżance
Po czym poznać kawę speciality?
Przede wszystkim po etykiecie, na której powinny być podane informacje o pochodzeniu ziaren, metodzie obróbki i oczywiście dacie palenia.
Region pochodzenia i metoda obróbki determinuje smaki w naszej filiżance.
Jeśli lubicie słodycz, posmak czekolady i niską kwasowość warto sięgać po kawy z Ameryki Środkowej i Południowej, natomiast ziarna z Afryki będą miały większą kwasowość.
Duży wpływ na smak kawy ma woda, którą wlewacie do ekspresów. Polecam używać filtrowanej.
Rok temu porzuciłam mleko do kawy i dopiero wtedy zaczęłam odkrywać smaki i aromaty. Spróbowałam też metod alternatywnych (drip), a latem rozsmakowałam się w cold brew. Ale o tym nie będę się rozpisywać, bo chyba nikt więcej na forum nie bawi się w ręczne mielenie ziaren, warzenie i odmierzanie czasu parzenia?
Dobra, dość mądrzenia
Ja najczęściej za każdym razem kupuję inne ziarna, ale mam kilka pewniaków, do których lubię wracać.
Takim pewniakiem jest Arcaffee Mokacrema i Roma - nie znam nikogo, komu by te kawy nie smakowały. Są delikatne, bardzo uniwersalne.
https://www.coffeedesk.pl/product/270/A ... crema-250G
https://www.coffeedesk.pl/product/266/Arcaffe-Roma-250G
Dwie kawy z polskiej palarni - słodkie i delikatne w smaku.
https://www.coffeedesk.pl/product/8137/ ... presso-1Kg
https://www.coffeedesk.pl/product/9233/ ... presso-1Kg
Z kwaśniejszych propozycji sprawdziły się te dwie
https://www.coffeedesk.pl/product/2643/ ... heffe-250G
https://www.coffeedesk.pl/product/2645/ ... hland-250G
Jakie kawy pijecie? Jak je przyrządzacie?
Ja jakiś czas temu przerzuciłam się na kawę speciality, czyli taką o najwyższej jakości, gdzie proces jej produkcji jest kontrolowany już od uprawy. Często są to odmiany bardzo rzadkie, eksperymentalne, które rosną w ściśle określonych warunkach. Piłam np. kawę z Chin, które raczej nie słyną z upraw kawy (i była obłędna!). Z dobrych ziaren doświadczeni roasterzy są w stanie wydobyć przeróżne aromaty - czekolady, orzechów, owoców itp. Kawę speciality pali się jasno (do metod alternatywnych) lub średnio (pod espresso, do kawiarki) i najlepsze walory smakowe ma do 3 miesięcy po paleniu. Najwyższe ceny osiąga oczywiście arabica, ale robusta (do której przykleiła się łatka "tej gorszej") również już wkroczyła do segmentu speciality. Nie wiem, czy wiecie, ale w Polsce jest kilka palarni kaw, które mają fajny wybór ziarenek.
Kawa speciality to 1% światowego rynku kaw, więc fajnie jest poczuć luksus w filiżance
Po czym poznać kawę speciality?
Przede wszystkim po etykiecie, na której powinny być podane informacje o pochodzeniu ziaren, metodzie obróbki i oczywiście dacie palenia.
Region pochodzenia i metoda obróbki determinuje smaki w naszej filiżance.
Jeśli lubicie słodycz, posmak czekolady i niską kwasowość warto sięgać po kawy z Ameryki Środkowej i Południowej, natomiast ziarna z Afryki będą miały większą kwasowość.
Duży wpływ na smak kawy ma woda, którą wlewacie do ekspresów. Polecam używać filtrowanej.
Rok temu porzuciłam mleko do kawy i dopiero wtedy zaczęłam odkrywać smaki i aromaty. Spróbowałam też metod alternatywnych (drip), a latem rozsmakowałam się w cold brew. Ale o tym nie będę się rozpisywać, bo chyba nikt więcej na forum nie bawi się w ręczne mielenie ziaren, warzenie i odmierzanie czasu parzenia?
Dobra, dość mądrzenia
Ja najczęściej za każdym razem kupuję inne ziarna, ale mam kilka pewniaków, do których lubię wracać.
Takim pewniakiem jest Arcaffee Mokacrema i Roma - nie znam nikogo, komu by te kawy nie smakowały. Są delikatne, bardzo uniwersalne.
https://www.coffeedesk.pl/product/270/A ... crema-250G
https://www.coffeedesk.pl/product/266/Arcaffe-Roma-250G
Dwie kawy z polskiej palarni - słodkie i delikatne w smaku.
https://www.coffeedesk.pl/product/8137/ ... presso-1Kg
https://www.coffeedesk.pl/product/9233/ ... presso-1Kg
Z kwaśniejszych propozycji sprawdziły się te dwie
https://www.coffeedesk.pl/product/2643/ ... heffe-250G
https://www.coffeedesk.pl/product/2645/ ... hland-250G