Kulinarne szaleństwa

Awatar użytkownika
Katherina
Posty: 30625
Rejestracja: 27 maja 2017, 12:15

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Katherina » 14 kwie 2019, 21:48

adu pisze:
14 kwie 2019, 20:46
O znalazłam jeszcse przepis na ciasto jajko sadzone, podoba mi się bo jest na dużą blachę, więc też zrobię, to będzie do dziadków. Obrazek
Też je mam na liście, tylko z przepisu z moich wypieków.

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 22988
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 14 kwie 2019, 21:49

Ja ostatnio jadlam rolade serowa z kurczakiem i pieczarkami. Chyba zrobie na kolacje w swieta, chociaz nie mam sprawdzonego przepisu.
My Wielkanoc spedzimy z tesciowa, wszyscy na obiad i kolacje przyjada wiec cos musiny powymyslac z tesciowa
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiowa
Posty: 19161
Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Misiowa » 14 kwie 2019, 23:53

Sofii pisze:Może łososia ze szpinakiem w cieście francuskim bardzo lubię, ale nigdy nie podawałam na drugi dzień, będzie smaczny?
Ciasto francuskie na drugi dzień już nie jest takie dobre
Miśka pisze:Ja gotuję wywar na warzywach i surowej kiełbasie. Jak kiełbasa się ugotuje wyjmuję ją i odkładam do wystudzenia. Kiedy warzywa są miękkie dodaję zakwas, podsmażony boczek z cebulką, pokrojoną kiełbasę, odrobinę śmietany, majeranek i chrzan.
Robię podobnie

My na śniadanie idziemy do teściów. Bierzemy białą, sałatkę, jajka faszerowane a z ciast mazurek i nad drugim jeszcze myślę. Na obiad oczywiście żurek i mięso z pielarnika. Korci mnie kaczka pieczona...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Katherina
Posty: 30625
Rejestracja: 27 maja 2017, 12:15

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Katherina » 15 kwie 2019, 7:13

Ja na obiad na pewno królika w winie zrobię.

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 15 kwie 2019, 7:33

KarLa pisze:Ja ostatnio jadlam rolade serowa z kurczakiem i pieczarkami. Chyba zrobie na kolacje w swieta, chociaz nie mam sprawdzonego przepisu.
My Wielkanoc spedzimy z tesciowa, wszyscy na obiad i kolacje przyjada wiec cos musiny powymyslac z tesciowa
To specjał mojej siostry

Awatar użytkownika
Sofii
Posty: 16430
Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Sofii » 15 kwie 2019, 7:51

Misiowa pisze:
Sofii pisze:Może łososia ze szpinakiem w cieście francuskim bardzo lubię, ale nigdy nie podawałam na drugi dzień, będzie smaczny?
Ciasto francuskie na drugi dzień już nie jest takie dobre
Miśka pisze:Ja gotuję wywar na warzywach i surowej kiełbasie. Jak kiełbasa się ugotuje wyjmuję ją i odkładam do wystudzenia. Kiedy warzywa są miękkie dodaję zakwas, podsmażony boczek z cebulką, pokrojoną kiełbasę, odrobinę śmietany, majeranek i chrzan.
Robię podobnie

My na śniadanie idziemy do teściów. Bierzemy białą, sałatkę, jajka faszerowane a z ciast mazurek i nad drugim jeszcze myślę. Na obiad oczywiście żurek i mięso z pielarnika. Korci mnie kaczka pieczona...
Dlatego chyba po prostu szpinak zrobię w sobotę, a rano tylko włożę wszystko w ciasto i zapiekę.

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 22988
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 15 kwie 2019, 8:52

Mimezja, a wiesz moze jak ta rolada zachowuje sie po podgrzaniu?
Obrazek

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 15 kwie 2019, 9:36

Karla nigdy nie jadlam na cieplo. Zawsze podajemy ja schlodzoną z lodowki. To co dla mnie wazne to dac dobry ser

Awatar użytkownika
KarLa
Posty: 22988
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:48

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: KarLa » 15 kwie 2019, 9:50

Mimezja a to ja jadlam na cieplo i jak juz byla zimna to mniej mi smakowala :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 15 kwie 2019, 10:33

Odadlo mi śniadanie wielkanocne więc mam tylko obiad w poniedzialek więc dla odmiany podam żurek i pieczonego fileta z kurczaka w zółtym serze z ryżem i jakąś surówką. Potem planuje postawić na ciepło jakiś pieczony schab - może zapiekany w kiszonej kapuscie?
Z ciast napewno zrobię babkę i krajankę bo musze zużyć otwarte konfitury wiśniowe i chyba ciasto żywieckir, żeby placki upiec w środę i tylko przełożyć w sobotę. Do tego będę robila tort urodzinowy Igora.
Z zimnej płyty 2 sałatki, bakłażany po kaszubsku i jeszcze musze coś wymóżdżyć ale nie wiem co.

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 19 kwie 2019, 16:10

Jestem bardzo zaskoczona smakiem bakłażanów po kaszubsku, jak ktos nie ma jeszcze pomysłu na coś na stół to ostatnia chwila na zrobienie. Ja jak to ja oczywiście ciut zmodyfikowałam przepis bo w wersji podstawowej był taki bezplciowy, wiec dodalam ciut cukru i przelamalam smak na slodko kwasny

Awatar użytkownika
adu
Posty: 10093
Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: adu » 19 kwie 2019, 18:39

Mimezja, a myślisz że mizna zamiast bakłażana użyć cukinii?
Obrazek

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Mimezja » 19 kwie 2019, 23:55

Adu też o tym myslalam i nie mam pojecia. Próbować możesz i przetrzesz nam szlak. W sumie cukinia jest bardziej wszechstronnym warzywm od bakłażana

Awatar użytkownika
Katherina
Posty: 30625
Rejestracja: 27 maja 2017, 12:15

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: Katherina » 20 kwie 2019, 9:14

adu pisze:
19 kwie 2019, 18:39
Mimezja, a myślisz że mizna zamiast bakłażana użyć cukinii?
Wydaje mi się, że średnio, przynajmniej jak ja robiłam 2 razy tego bakłażana z przepisu z Jadlonomii.

farazi
Posty: 9687
Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57

Re: Kulinarne szaleństwa

Post autor: farazi » 20 kwie 2019, 11:44

Zapomniałam o tych bakłażanach. No nic, może na następne święta...

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości