-
Misiowa
- Posty: 19472
- Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20
Post
autor: Misiowa » 30 sty 2020, 19:44
farazi pisze:Ja bym się nie brała, po tym, czego się naczytałam
ale może Misiowa lub Miśka się wypowiedzą, one są dobre w te klocki.
Niestety ja nie pomogę.
Próbowałam robić makaroniki na roczek Gabi. Podałam na paterze (planowo miały być też użyte jako dekoracja tortu), zniknęły jako pierwsze ale efekt wizualny mocno odbiegał od oryginału.
-
Sofii
- Posty: 16621
- Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41
Post
autor: Sofii » 30 sty 2020, 19:56
Misiowa, a ja właśnie pamiętam twoje i wyglądały fajnie
No nic, zobaczymy jutro. Lubię takie wyzwania, kwestia tego czy dostanę zmielone migdały (sama na pewno nie będę tego robiła), czy utrzyma mi się zapał i czy starczy czasu.
-
Misiowa
- Posty: 19472
- Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20
Post
autor: Misiowa » 30 sty 2020, 20:21
Sofii, serio? Takie trochę zdechłe były
Moja rada- szukaj mąki migdałowej (w Carrefourze jest największy wybór różnych mąk), bo zmielone migdały mają grudki i zmieloną skorupkę. Dochodzi Ci robota z przesiewaniem a to musi być idealny pyłek.
-
Sofii
- Posty: 16621
- Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41
Post
autor: Sofii » 30 sty 2020, 20:25
Misiowa, tak zamierzam, ale w razie czego mam taki młynek do mielenia cukru/kawy i zamierzam tam je potraktować jeszcze raz.
-
farazi
- Posty: 9846
- Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57
Post
autor: farazi » 30 sty 2020, 20:51
Sofii, ja mieliłam w młynku do kawy migdały na masę marcepanową i nie wychodził z tego pyłek. Im dłużej mieliłam, tym bardziej tłustą masę otrzymywałam.
-
Sofii
- Posty: 16621
- Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41
Post
autor: Sofii » 30 sty 2020, 20:53
Farazi, ale wyczytałam, żeby to robić z połową cukru pudru z przepisu
niby wtedy jest ok.
-
Sofii
- Posty: 16621
- Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41
Post
autor: Sofii » 30 sty 2020, 20:54
I ja nie chcę mielić migdałów, tylko gotowe zmielone migdały przemielić jeszcze raz
-
Misiowa
- Posty: 19472
- Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20
Post
autor: Misiowa » 30 sty 2020, 21:12
Sofii pisze:Misiowa, tak zamierzam, ale w razie czego mam taki młynek do mielenia cukru/kawy i zamierzam tam je potraktować jeszcze raz.
Ja też mieliłam drugi raz ale teraz już bym szukała mąki do skutku. Za leniwa jestem
Farazi, a właśnie- jak Ci wyszedł marcepan?
-
farazi
- Posty: 9846
- Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57
Post
autor: farazi » 30 sty 2020, 21:21
Marcepan wyszedł smaczny. Musiałam dodać trochę więcej czegoś niż w przepisie (ale już nie pamiętam, czego! Możliwe, że to nawet było masło spoza przepisu...), Ale efekt finalny bardzo smaczny. I piernik z marcepanem rewelacja. Kolejny zrobię tylko taki.
-
Misiowa
- Posty: 19472
- Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20
Post
autor: Misiowa » 30 sty 2020, 21:24
farazi pisze:Marcepan wyszedł smaczny. Musiałam dodać trochę więcej czegoś niż w przepisie (ale już nie pamiętam, czego! Możliwe, że to nawet było masło spoza przepisu...), Ale efekt finalny bardzo smaczny. I piernik z marcepanem rewelacja. Kolejny zrobię tylko taki.
Super!
A piernik z marcepanem muszę kiedyś spróbować.
-
Miśka
- Posty: 6623
- Rejestracja: 27 maja 2017, 7:24
Post
autor: Miśka » 30 sty 2020, 21:45
Farazi, to mi posłodziłaś
Sofii, ja jeszcze nigdy się nie porwalam na makaroniki. A nie możesz kupić gotowych, jeśli to tylko do dekoracji?
-
Sofii
- Posty: 16621
- Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41
Post
autor: Sofii » 30 sty 2020, 23:00
Miśka, jutro mam w planach wyskoczyć do miasta, ale wątpię abym gdzieś je dostała... Poza tym korci mnie zrobić.
-
Miśka
- Posty: 6623
- Rejestracja: 27 maja 2017, 7:24
Post
autor: Miśka » 30 sty 2020, 23:11
Kiedyś w Lidlu bywały mrożone.
-
Misiowa
- Posty: 19472
- Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20
Post
autor: Misiowa » 30 sty 2020, 23:16
Sofii pisze:Miśka, jutro mam w planach wyskoczyć do miasta, ale wątpię abym gdzieś je dostała... Poza tym korci mnie zrobić.
Jakby co są w Maku 3,50 za sztukę
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości