Kulinarne szaleństwa
Re: Kulinarne szaleństwa
Misiowa, ja robie zawsze pieczone skrzydełka i udziki, ti sie samo robi, a szybko. Jak szybko to jedscxe sakiewki z kurczakiem pieczarkami i serem, a w opcji wege ze szpinakiem i fete. Chili con carne e tortilli albo na tarcie.
Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SLA-L22 przy użyciu Tapatalka

Re: Kulinarne szaleństwa
Adu, dzięki.
Zrobię te weganskie sakiewki, quesadille i pieczone franfurterki.
Zrobię te weganskie sakiewki, quesadille i pieczone franfurterki.
Re: Kulinarne szaleństwa
Ja lubię faszerowane na ciepło, chociaż bardzo nie lubię ich robić.
Jajka w skorupkach kroję wzdłuż. Wyjmuję jajko, siekam i dodaję drobno pokrojone:
- pieczarki podsmażone z cebulą,
- świeżą paprykę,
- szczypiorek.
Dodaję sól, sporo pieprzu, odrobinę majonezu. Nakładam do skorupek, posypuję bułką tartą i podsmażam skorupką do góry.
Na zimno stosuję radosną improwizację, czyli co wpadnie w ręce.
Ja jakoś nie mam weny na wymyślanie menu. Jeszcze tak naprawdę nie wiemy czy zostaniemy w domu, czy pojedziemy do teściowej.
Jajka w skorupkach kroję wzdłuż. Wyjmuję jajko, siekam i dodaję drobno pokrojone:
- pieczarki podsmażone z cebulą,
- świeżą paprykę,
- szczypiorek.
Dodaję sól, sporo pieprzu, odrobinę majonezu. Nakładam do skorupek, posypuję bułką tartą i podsmażam skorupką do góry.
Na zimno stosuję radosną improwizację, czyli co wpadnie w ręce.
Ja jakoś nie mam weny na wymyślanie menu. Jeszcze tak naprawdę nie wiemy czy zostaniemy w domu, czy pojedziemy do teściowej.


Re: Kulinarne szaleństwa
Ja gotuję jajka, obieram, wyjmuje zotko. Żółto mieszam z podsmażonymi pieczarkami (potartymi), natka pietruszki, wkładam farsz w miejsce żółtka i podsmażam na maśle. Uwielbiam

Re: Kulinarne szaleństwa
U mnie tez faszerowane na zimno, ugotowane, żółtka zmiażdżone z podsmażonymi pieczarkami z xebulka i odrobina majonezubi musztardy, to do białka i na to majonez i szczypior. Najlepsze jak postoją w lodówce 


Re: Kulinarne szaleństwa
Ja jajka robię klasycznie- jedne z łososiem i koperkiem, drugie z chrzanem i szynką parmeńską
A co do całego menu, to nic jeszcze nie mam w planach... W weekend usiądę i coś wymyślę, chyba że od Was odgapię. Dla naszej czwórki za dużo nie trzeba. Połowę ciasta i sałatki mąż zawiezie dla teściów.
A co do całego menu, to nic jeszcze nie mam w planach... W weekend usiądę i coś wymyślę, chyba że od Was odgapię. Dla naszej czwórki za dużo nie trzeba. Połowę ciasta i sałatki mąż zawiezie dla teściów.
Re: Kulinarne szaleństwa
Misiowa, dla mnie klasyczne to z żółtkiem i pieczarkami, takich Tqoich nigdy nie jadłam, ale chyba zrobię! 


Re: Kulinarne szaleństwa
Też uwielbiam klasyczne, a dla taty robię z łososiem.
Nie wiem jeszcze co na te święta, nie wiem gdzie święta (zwykle pierwszy dzień świąt u nas, ale nie mamy na razie narożnika...) cześć robię ja, cześć mama.
Bardziej interesują mnie ciasta, mam ochotę na coś nowego, ale żeby szybko się robiło
Nie wiem jeszcze co na te święta, nie wiem gdzie święta (zwykle pierwszy dzień świąt u nas, ale nie mamy na razie narożnika...) cześć robię ja, cześć mama.
Bardziej interesują mnie ciasta, mam ochotę na coś nowego, ale żeby szybko się robiło

Re: Kulinarne szaleństwa
U mas jajka z jajkami
i tak wszyscy jemy glownie jajka i zurek w czasie swiat... i koniecznie jakas babke musze znaleźć w wersji bardziej dla mnie...
Napewno minimalistycznie, bo ilez damy rade zjesc we troje
Napewno minimalistycznie, bo ilez damy rade zjesc we troje
20.07.2015 - 10tc 
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

05.01.2018 - 8tc

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
Re: Kulinarne szaleństwa
Adu, ja je robię od kilku lat już i dlatego nazywam klasyczne 
Ja mam ochotę na babkę gotowaną. Jeśli teść będzie piekł, to pewnie dostaniemy kawałek a jak nie, to pożyczę formę i sama spróbuję. Nigdy jej nie robiłam.
Pewnie jakiegoś mazurka ogarnę ale myślę czy nie zrobię na spodzie biszkoptowym z marcepanem, mascarpone i brzoskwiniami.
Ja mam ochotę na babkę gotowaną. Jeśli teść będzie piekł, to pewnie dostaniemy kawałek a jak nie, to pożyczę formę i sama spróbuję. Nigdy jej nie robiłam.
Pewnie jakiegoś mazurka ogarnę ale myślę czy nie zrobię na spodzie biszkoptowym z marcepanem, mascarpone i brzoskwiniami.
Re: Kulinarne szaleństwa
Polecam, łatwo się robi i trudno zepsuć, przynajmniej mi się nie zdarzyło, a wiele razy robiłam i to często nie w formie specjalnie do babki gotowanej, tylko po prostu w foremce przykrytej folią aluminiową, a kiedyś w salaterce przykrytej folią
Gdzie kupujesz marcepan? Czy sama robisz?
Re: Kulinarne szaleństwa
Sofii, z ciast to ja się w tym roku napaliłam na kostkę hiszpańską. Nigdy nie jadłam, ale przepis brzmi dobrze 



Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości