Ile kosztuje życie...
Re: Ile kosztuje życie...
Niestety fakt jest taki, że im więcej się zarabia, tym więcej się wydaje.
- mała_czarna
Z drugiej strony po prostu jak się więcej zarabia to częściej sobie człowiek pozwala na jakieś przyjemności- więc w sumie też wyższe koszty utrzymania tez łatwiej znieść 

też tak myślęmała_czarna pisze: ↑18 cze 2017, 11:31Z drugiej strony po prostu jak się więcej zarabia to częściej sobie człowiek pozwala na jakieś przyjemności- więc w sumie też wyższe koszty utrzymania tez łatwiej znieść

Nie chce mi sie szczegolowo rozpisywac, ale ostatnio liczylismy nasze oplaty. Stalych sredniomiesiecnych kosztow mamy 2200, ok 400-600 paliwo (zaleznie od miesiaca), za chwile dojdzie zlobek ok 300zl. Do tego po kilka stowek haraczu do skarbowki. Na zycie jedzenie, chemia, ciuchy na pewno ok 2000-2500zl A jedni i drudzy rodzice dziwia sie stale co my robimy z pieniedzmi 

Mia my mamy rachunki po 500 600zl za prad/2miesiace, ale my pradozerni a rachunek wspolny dla domu i firmy.
Misiaq, dzięki, popatrzę. My póki co tylko Piotr i Paweł.
Misiaq, raczej nie zamawiam nic na wagę. A co takiego robią?
A to rzeczywiście średnio.
Mimezja, no to przebiliście wszystkich
u nas prądu dużo nie idzie, ale tak jak pisałam, zabijają nas opłaty stałe, tym bardziej, że mamy 3 liczniki (mieszkanie, garaż, garaż) więc wszystko x 3.
Spoko to Frisco, szkoda że tylko Wawa. U nas już nawet dostawy Tesco niedawno zlikwidowali, więc zostaje Piotr i Paweł, trochę drogi jak na duże zakupy. Za to ostatnio odkryłam, że taki ekologiczny warzywniak dowozi lokalne warzywa i owoce do domu, to jest super opcja
nie lubię jeździć na rynek.

Spoko to Frisco, szkoda że tylko Wawa. U nas już nawet dostawy Tesco niedawno zlikwidowali, więc zostaje Piotr i Paweł, trochę drogi jak na duże zakupy. Za to ostatnio odkryłam, że taki ekologiczny warzywniak dowozi lokalne warzywa i owoce do domu, to jest super opcja

efrynaefryna pisze: ↑16 cze 2017, 14:55haha, nie martw się, myślę, że jesteśmy bezkonkurencyjni w stałych kosztach
kredyt hipoteczny: 1600
inne kredyty: 1500
internet: 80
telefony: 100
czynsz (z wodą itp.): 500
prąd: 120 (tak, miesięcznie, nie pytajcie, jak to robimy, ale tyle wychodzi właśnie)
przedszkole: 450 (niestety promocja kończy się we wrześniu i będzie 650 + jedzenie)
paliwo: ok. 350
ubezp. samochodu: 300
ubezp. na życie: 250
netflix + spotify + office: ok. 100
sieciówka: 90 (muszę chyba zrezygnować, bo i tak jeżdżę autem, bo jestem leniem)
jedzenie z chemią i alkoholem: myślę, że 1000-1200
razem: ok. 6500 zł
+ koszty życia mojego męża na wygnaniu (w funtach):
mieszkanie: 1500
podatki: 100
rachunki: 60
internet: 40
loty: 400
jedzenie i przyjemności: 100
razem: 2200 £
i gdzie tu oszczędzać?

Jeśli dostaniemy kredyt to moja wypłata w całości pójdzie na kredyt+rachunki i będziemy żyć za wypłatę P. równie marną jak moja, ciekawe czy zdołamy przeżyć czy zginiemy marnie

N 2018
M 2023
M 2023
Nessa Dobra logistyka i wszystko się da
Niektórzy jeszcze dzieci mają w takim systemie i jest całkiem ok 

Nessa, dacie radę, więcej optymizmu kochana! Do wszystkiego idzie się przyzwyczaić tak naprawdę i wcale się "nie bieduje" 

Nessa, będzie dobrze, jak się wie, że trzeba uważać, to się takie uciekające na głupoty pieniądze pilnuje i zazwyczaj nagle okazuje się, że wcale nie jest tak fatalnie.
My dostaliśmy właśnie opłaty na kolejne pół roku. Znowu podwyżka :/ Denerwuje mnie, że od kilku lat co pół roku jest 30zł podwyżki.

Nessa, tak jak dziewczyny piszą, jak będziecie wiedzieli ile macie do dyspozycji to będziecie tak gospodarować, aby starczyło. Prawda jest taka, że im więcej się ma to tym więcej wydaje się na całkiem zbędne rzeczy.
Za mną chodzi po głowie aby zostawić określoną kwotę na koncie, a resztę na oszczędnościowe. I spróbować czy nam wystarczy. Do tej pory na oszczędnościowe szło to, co zostało.
Za mną chodzi po głowie aby zostawić określoną kwotę na koncie, a resztę na oszczędnościowe. I spróbować czy nam wystarczy. Do tej pory na oszczędnościowe szło to, co zostało.