Moja walka o lepszą sylwetkę
Re: Moja walka o lepszą sylwetkę
Ale metabolizm zwalnia od razu? Nie jest tak zr musi upłynąć jakiś okres czasu?
Mnie jeszcze interesuje (bardziej teoretycznie, bo praktycznie mi to nie grozi), kiedy następuje to zwolnienie metabolizmu, przy jakich wartościach deficytu kalorycznego poniżej "swojego" progu?
Te wartości dla każdego będą inne, ale to spowolnienie jest logiczne, jeśli nie mam energii to muszę zwolnić pracę i racjonować jej użycie. Jeśli widzę, że ciężkie czasy, bo mało energii to trzeba magazynować.
Dlatego pewnie wszystkie diety cud, dukany, posty dąbrowskiej i inne wymysły są skuteczne, ale krótkofalowo i wywołują jojo jak stąd do kosmosu. I wiadomo ważna jest jakość tych kalorii, bo można spożywać 1000 kcal dziennie, ale w postaci białych buł, żółtego sera i czegoś słodkiego, to wtedy te kcal są wiadomo jakie.
Po tygodniu "diety" stwierdzam jedno, rzeczywiście chyba jednak za dużo jadłam, nie jakoś dramatycznie, ale jednak drobne błędy i już deficytu nie było. No i nie oszukujmy się, 37 lat na karku za chwilę, to już i nie tak łatwo schudnąć.
Dlatego pewnie wszystkie diety cud, dukany, posty dąbrowskiej i inne wymysły są skuteczne, ale krótkofalowo i wywołują jojo jak stąd do kosmosu. I wiadomo ważna jest jakość tych kalorii, bo można spożywać 1000 kcal dziennie, ale w postaci białych buł, żółtego sera i czegoś słodkiego, to wtedy te kcal są wiadomo jakie.
Po tygodniu "diety" stwierdzam jedno, rzeczywiście chyba jednak za dużo jadłam, nie jakoś dramatycznie, ale jednak drobne błędy i już deficytu nie było. No i nie oszukujmy się, 37 lat na karku za chwilę, to już i nie tak łatwo schudnąć.
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
To jest dla mnie jasne, ale przy ekstremalnych sytuacjach, takich na prawdę długotrwałych głodówkach. A nie w sytuacji gdy ktoś, po raz kolejny podaję ten przykład, ma deficyt na 1500 kalorii, a zjada 1300.
Przy liczeniu kalorii bardzo łatwo się pomylić, nie doszacowac. A już na prawdę zgubne jest dojadanie po dzieciach.
Przy liczeniu kalorii bardzo łatwo się pomylić, nie doszacowac. A już na prawdę zgubne jest dojadanie po dzieciach.
No właśnie mnie ciekawi ile trzeba niedojadac żeby metabolizm zwolnił.
Weszłam na różne strony, jedne mi pkazuja ze mam deficyt przy 1300 inne 1500, jedna pokazała 1700. W każdym kalkulatorze wpisuje te same wartości
Weszłam na różne strony, jedne mi pkazuja ze mam deficyt przy 1300 inne 1500, jedna pokazała 1700. W każdym kalkulatorze wpisuje te same wartości
Ja najładniej chudnę przy max 1500kcal ale gdy mam dzień treningowy, to dorzucam więcej. Wolę wolniej chudnac i utrzymać ten efekt, niż się głodzić i szybko schudnąć.
U mnie to wygląda tak, że jak pilnuję kcal, to ładnie chudnę, potem odstawiam liczenie, bo wydaje mi się, że kontroluję sytuację i po jakimś czasie pozwalam sobie na coraz więcej.
Lubię to uczucie pełnego brzuszka i to jest u mnie zgubne ale z czasem idzie się przyzwyczaić do mniejszych porcji.
U mnie to wygląda tak, że jak pilnuję kcal, to ładnie chudnę, potem odstawiam liczenie, bo wydaje mi się, że kontroluję sytuację i po jakimś czasie pozwalam sobie na coraz więcej.
Lubię to uczucie pełnego brzuszka i to jest u mnie zgubne ale z czasem idzie się przyzwyczaić do mniejszych porcji.
Kalkulatory nie uwzględniają procentowego rozkładu mięśni/tluszczu/kosci w organizmie.
Taki przykład: między dwoma ważeniami zaczęłam trochę ćwiczyć kardio. Waga spadła o około kilogram, spaliłam trochę tłuszczu, przyrosły lekko mięśnie, gdzieś tam jeszcze w grę wchodziło nawodnienie, a moje zapotrzebowanie kaloryczne wzrosło mimo, że obiektywnie schudłam.
Inna sprawa to dokładność pomiarów takiej wagi
Tak więc wydaje mi się, że nie dostaniecie odpowiedzi na pytanie ”gdzie jest ten punkt, gdy metabolizm zwalnia”. Za dużo zmiennych.
Ale z ciekawości zapytam przy okazji kolejnej wizyty.
Czekam na to!
Farazi wiem, że tego nie da się określić z matematyczną dokładnością, ale mi się po prostu wydaje, że to są sytuacje skrajne, a nie przypadki osób, które np. mało jedzą, bo są zaganiane albo mają taki "system" że dwa posiłki dziennie.
Misiaq, ja jem tylko 2-3 posilki dziennie, bo wole zjesc niz skubac, ale zwrqcqm uwage na to, zeby miescic sie w deficycie, zeby bylo odpowiednio duzo bialka, zeby wefle jakies w tym tez byly, no i ogolnie zeby to cos odzywczego bylo, a nie zeby tylko sie zapchac... u mnie 5 posilkow nie zdaje egzaminu bo ja nie mam czasu zeby przyvotowywac tysiqc posilkow i do tego bardziej mnie kusilo do podjadania, a tak rano shake, praca, tam mnie nie kusi, bo mam czyms innym glowe zajeta, zjem porzadny obiad, a pozniej kolacje... w miedzyczasie wypije jeszcze jednego ale wodnegi shake ale tu to tylko 105kcal na pol litra a duzo bialka... no i wiqdomo jakas kawa pomiedzy wpada
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
U nas mąż jest ostatni przed śmietnikiem ja nie dojadam nigdy po dzieciach.
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
U nas teżNecia pisze:U nas mąż jest ostatni przed śmietnikiem ja nie dojadam nigdy po dzieciach.
To ja zgubnie dojadalam czesto po dzieciach teraz juz tego nie robie
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
A jeszcze co do posiłków i białka, to ja używam tego. Dla mnie nie jest jakoś mega słodkie ale ja nie lubię np owocowych. Lubię wanilię, czekoladę (ale ona nie do wszystkiego mi pasuje) i ciasteczkową.
Na śniadanie do pracy robię owsiankę nocną w różnych wariantach i wrzucam sobie do niej miarkę odżywki.
Na śniadanie do pracy robię owsiankę nocną w różnych wariantach i wrzucam sobie do niej miarkę odżywki.