Kuchnia
Re: Kuchnia
A mi czasem brakuje gazu...
No sa rzeczy, które ciezko na innej kuchence zrobic :/ ratujemy sie wtedy turystyczna, bo jednak na codzien lepsza indukcja...
Te filtry do kranow maja moi tesciowie... tzn oni maja zamontowany jakis osobny kranik w zlewie...
Ale mega drogi interes w utrzymaniu... jakos co tok czy dwa lata musi przyjsc serwisant na oczyszczanie, wymianr filtrow i kilka stowek w tylku... a wlasciwie niczego specjalnego jak dla mnie nie wnosza...
No sa rzeczy, które ciezko na innej kuchence zrobic :/ ratujemy sie wtedy turystyczna, bo jednak na codzien lepsza indukcja...
Te filtry do kranow maja moi tesciowie... tzn oni maja zamontowany jakis osobny kranik w zlewie...
Ale mega drogi interes w utrzymaniu... jakos co tok czy dwa lata musi przyjsc serwisant na oczyszczanie, wymianr filtrow i kilka stowek w tylku... a wlasciwie niczego specjalnego jak dla mnie nie wnosza...
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
Asieka kiedy sie przymierzałam do zmiany kuchenki i czytałam podobne wpisy to nie kumałam i traktowałam ich jak dziwakow, ale dziś sama za nic nie wrociłabym do kuchenki gazowej. Argument o szybkości czyszczenia jest taki sobie, bo idealne wymycie indukcji to rownież szorowanie jej ale wszystko drapiesz na płasko. Dla mnie jest poprostu bardzo wygodna i smialo może sluzyc za blat. Kiedyś robiłam coś u rodzicow i gotowałam duży garnek wody. Kilka razy zagladałam i zastanawiałam się czemu on się jeszcze nie gotuje zanim doszłam do tego że ta woda się grzeje normalnie tylko indukcja wpoiła mi nowy standard szybkosci. Do tego u nas nie ma gazu ziemnego wiec musiałam.mieć miejsce na butlę ktorego teraz nie tracę, no i butla zawsze konczyła się w najmniej odpowiednim momencie. Teraz może poprostu zabraknać pradu ale z tym tez mozna sobie poradzić
Mimezja szorowanie indukcji??? No u mnie łatwość czyszczenia to główny plus. W zyciu czyszczenie fazowej kuchenki nie porównam do indukcji. Gazowa to wyjmowanie palników, te kratki do mycia... masakra. Tu tylko wycieram szmatka lub szmatka nawilżana i przecieram na sucho żeby nie było zacieków. W zyciu niczego nie szorowałam
Szybkość gotowania to kolejny plus, tez zauwazylam to czekając na wode u rodziców...
No i czystość w kuchni duzo wieksza. Przy gazie jest więcej tego syfu
Szybkość gotowania to kolejny plus, tez zauwazylam to czekając na wode u rodziców...
No i czystość w kuchni duzo wieksza. Przy gazie jest więcej tego syfu
Aurinko a kiedy w czasie gotowania podcieknie Ci coś pod garnek to nie musisz tego potem szorować ostrą stroną gąbki i jakimś mleczkiem? Bo jak mi się tak zrobi to czasem naprawdę musimy się z mężem namęczyć, żeby zniknął ślad garnka. Uważam, że sam fakt płaskiej powierzchni to duża zaleta, ale jak chcę mieć takie lusterko na płycie to muszę włożyć w to trochę zachodu. Co innego codzienne przetarcie szmatą. Jeśli wiem, że zaraz będę gotowała to ślad odbitego garnka mam głęboko w poważaniu.
Ja szorowac tez musze, tak dobrze nie ma...
Ale nozyk do skrobania plyt bardzo duzo ulatwia...
Z tym, ze no moja mama ma gaz, ale ma taka plyte szklana i na tym palniki i takie malutkie krateczki tylko na palnik... kuchenka jak dla mnie porownywalnie prosta w czyszczeniu jak indukcja...
I pewnie gazu u nas nigdy nie bedzie, ale nie powiem, sa momenty, ze bardzo mi go brakuje
Ale nozyk do skrobania plyt bardzo duzo ulatwia...
Z tym, ze no moja mama ma gaz, ale ma taka plyte szklana i na tym palniki i takie malutkie krateczki tylko na palnik... kuchenka jak dla mnie porownywalnie prosta w czyszczeniu jak indukcja...
I pewnie gazu u nas nigdy nie bedzie, ale nie powiem, sa momenty, ze bardzo mi go brakuje
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
Mimezja jak mnie wykipo to od razu wycieram po pierwsze żeby nie było śladu a po drugie to u mnie nawet się nie da gotować jak pod garnkiem jest woda. Płyta się wyłączy
Również bym nie wróciła do gazu albo do ceramicznej. Kocham indukcję.
Nigdy nie szorowałam albo nie skrobałam płyty indukcyjnej ewentualnie gdy jednak coś się przypali to przetrę na mokro, popsikam płynem i po minucie ścieram i potem do sucha drugą szmatka.
Zaraz zrobię zdjęcie płynu
Nigdy nie szorowałam albo nie skrobałam płyty indukcyjnej ewentualnie gdy jednak coś się przypali to przetrę na mokro, popsikam płynem i po minucie ścieram i potem do sucha drugą szmatka.
Zaraz zrobię zdjęcie płynu
Aurinko właśnie próbowałam testować Twoją metodę. Zobaczymy jakie zda rezultaty, bo samą wodę wycierałam zawsze, ale nigdy nie wycierałam garnka od spodu a tam jednak zostawało trochę tej wody i to ona potem tak mocno przywierała do płyty. U mnie do odcięcia dochodzi jak woda doleci do płytki sterującej.
Yenna pokaż co to za cudo
Ruby a czego konkretnie brakuje Ci z gazu? Bo to też argument który niektórzy wskazywali i w sumie poza cebulką którą teraz przypalam w garnku a nie na żywym ogniu (to rzeczywiście było szybsze) to osobiście nigdy nie poczułam różnicy w gotowaniu. A i niektórzy mówią, że z indukcji smakuje inaczej, bo to niby nie ogień itp.- serio któraś z Was czuje jakąś różnicę?
Firma na pewno znana, bo cudowne mydełka też produkują
Dla mnie jedyny minus to faktycznie to ewentualne opalanie cebuli albo flambirowanie potraw. Kupiłam gazowy palnik kucharki i po problemie
Dla mnie jedyny minus to faktycznie to ewentualne opalanie cebuli albo flambirowanie potraw. Kupiłam gazowy palnik kucharki i po problemie
Yenna popróbuję, dzięki
To tak w temacie kuchni może ktoś podpowie jak skutecznie dbać o czystość szyby nad indukcją. Mam szybę na 2 ścianach. Mycie jednej to poezja - woda z octem i ręcznik papierowy i po zawodach. Ta szyba przy płycie to mordęga. Najpierw staram sie ją przecierać płynem odtłuszczającym, potem płynem do szyb, na koniec najlepsze rezultaty zostają po wypucowaniu jej zmoczoną fioletową ściereczką viledy, a jak mi zależy na takim efekcie ekstra to potem jeszcze docieram drugą suchą ścierką viledy. Ja nie mam obsesji czystości, ale są dni kiedy chciałabym, żeby było fajniej i czasem mam wrażenie, że u mnie paradoksalnie jedyną rzeczą której nie muszę szorować obsesyjnie w kuchni jest zlew.
To tak w temacie kuchni może ktoś podpowie jak skutecznie dbać o czystość szyby nad indukcją. Mam szybę na 2 ścianach. Mycie jednej to poezja - woda z octem i ręcznik papierowy i po zawodach. Ta szyba przy płycie to mordęga. Najpierw staram sie ją przecierać płynem odtłuszczającym, potem płynem do szyb, na koniec najlepsze rezultaty zostają po wypucowaniu jej zmoczoną fioletową ściereczką viledy, a jak mi zależy na takim efekcie ekstra to potem jeszcze docieram drugą suchą ścierką viledy. Ja nie mam obsesji czystości, ale są dni kiedy chciałabym, żeby było fajniej i czasem mam wrażenie, że u mnie paradoksalnie jedyną rzeczą której nie muszę szorować obsesyjnie w kuchni jest zlew.
Ja zawsze stawiam garnek najpierw na mokrej szmatce a później na suchej i na płytę znowuMimezja pisze: ↑25 lut 2019, 13:00Aurinko właśnie próbowałam testować Twoją metodę. Zobaczymy jakie zda rezultaty, bo samą wodę wycierałam zawsze, ale nigdy nie wycierałam garnka od spodu a tam jednak zostawało trochę tej wody i to ona potem tak mocno przywierała do płyty. U mnie do odcięcia dochodzi jak woda doleci do płytki sterującej.
Mimezja mi niczego w smaku nie zmienia gaz, a indukcja czy ceramiczna... jedzenie smakuje tak samo i to tez argument bez sensu dla mnie...
Mi bardziej wlasnie o przypalona cebulke chodzi, czy czasem sflambirowanie czegos, bo.lubimy rozne tego typu argumenty, czy nawet jak kupie powiedzmu cwiartki i ma jeszcze taki drobniutki meszek gdzies na skorce, to tez szybkie opalanko nad gazem i gotowe...
Albo tez moj maz ma fajna opcje wedzenia w garnku jakiegos drobnego, ale to tez najlepiej na palniku gazowym...
No poprostu sa rzeczy ktorych bez gazowej kuchenki zrobic sie nie da...
Z tym, ze mowie czasem mi brak, ale na codzien jednak wole taka, bo te rzeczy o ktorych mowie to sie czesto jednak nie robi, wiec na codzien sie tego braku jie odczuwa
Mi bardziej wlasnie o przypalona cebulke chodzi, czy czasem sflambirowanie czegos, bo.lubimy rozne tego typu argumenty, czy nawet jak kupie powiedzmu cwiartki i ma jeszcze taki drobniutki meszek gdzies na skorce, to tez szybkie opalanko nad gazem i gotowe...
Albo tez moj maz ma fajna opcje wedzenia w garnku jakiegos drobnego, ale to tez najlepiej na palniku gazowym...
No poprostu sa rzeczy ktorych bez gazowej kuchenki zrobic sie nie da...
Z tym, ze mowie czasem mi brak, ale na codzien jednak wole taka, bo te rzeczy o ktorych mowie to sie czesto jednak nie robi, wiec na codzien sie tego braku jie odczuwa
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
Ja nie mam problemu z szyba ale ja mam chyba kolor idealny, pod każdym katem trochę inny
Ja innego smaku nie czuje i gazu mi bie brakuje
Ja innego smaku nie czuje i gazu mi bie brakuje