-
Misiowa
- Posty: 19517
- Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20
Post
autor: Misiowa » 03 mar 2020, 20:29
Jaki krem do muffinek, żeby nie wyszły kleksy i bez dużej ilości masła? Da się?
Chcę zrobić na piątek urodzinowe babeczki do przedszkola, bo trzeciego tortu nie chce mi się piec a mam wrażenie, że dzieci kremu maślanego nie lubią ( co się dziwić.. )
-
adu
- Posty: 10377
- Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02
Post
autor: adu » 03 mar 2020, 20:33
Misiowa, tylko i wyłącznie jak krem to śmietanka i mascarpone:)
Ja kremu maslanego nienawidzę

-
Misiowa
- Posty: 19517
- Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20
Post
autor: Misiowa » 03 mar 2020, 21:00
adu pisze:Misiowa, tylko i wyłącznie jak krem to śmietanka i mascarpone:)
Ja kremu maslanego nienawidzę
Ale to nie wyjdą takie estetyczne... Przynajmniej mnie nigdy nie wyszły.
W jakich proporcjach robisz?
-
adu
- Posty: 10377
- Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02
Post
autor: adu » 03 mar 2020, 21:12
Misiowa, oczywiście, że wyjdą sztywniutkie! Jeden do jeden są najlepsze. Ewentualnie można dodać trochę smietan fixa albo więcej mascarpone.
-
efryna
- Administrator
- Posty: 10182
- Rejestracja: 26 maja 2017, 12:46
Post
autor: efryna » 03 mar 2020, 21:40
Ja robię co takich typowych cupcaków krem z masła, cukru i serków filadelfia - konsystencja świetna (nawet poza lodówką kilka godzin spokojnie wytrzymują, jak nie ma upału) i jest trochę mniej mulący niż taki typowy maślany, ale nadal obrzydliwe słodki i ja np. za nim nie przepadam (chociaż dzieciaki już owszem). Jak Cię interesuje, to znajdę proporcje
-
adu
- Posty: 10377
- Rejestracja: 27 maja 2017, 8:02
Post
autor: adu » 03 mar 2020, 22:09
Misiowa, najlepszy krem to właśnie w proporcji 1:1 śmietana do mascarpone. Ale jeśli dodasz więcej mascarpone to wiadomo, że będzie sztywniejszy. No albo ten fix, w zależności jak do tego podchodzisz. Ja lubię sama śmietankę z mascarpone, do tego dodać trochę soju z cytryny i cukru pudru

-
efryna
- Administrator
- Posty: 10182
- Rejestracja: 26 maja 2017, 12:46
Post
autor: efryna » 03 mar 2020, 22:30
Misiowa, o dokładnie z tego przepisu robię krem

tak, spokojnie się sprawdzi. Będziesz używać barwników? Polecam żelowe, bo płynne mogą go za bardzo rozciapać. A jak nie masz, to kilka kropli soku z buraka robi ładny róż

-
Misiowa
- Posty: 19517
- Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20
Post
autor: Misiowa » 03 mar 2020, 22:54
efryna pisze:Misiowa, o dokładnie z tego przepisu robię krem

tak, spokojnie się sprawdzi. Będziesz używać barwników? Polecam żelowe, bo płynne mogą go za bardzo rozciapać. A jak nie masz, to kilka kropli soku z buraka robi ładny róż
Coś Ty! B by mi nie wybaczył tego różu
Mam barwniki w proszku i w żelu, więc chyba zdecyduję się na pierwszą opcję.
A może w sumie zrobię kilka w fiolecie dla dziewczynek z grupy
-
Misiowa
- Posty: 19517
- Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20
Post
autor: Misiowa » 03 mar 2020, 22:54
Adu, dzięki za rady!

-
efryna
- Administrator
- Posty: 10182
- Rejestracja: 26 maja 2017, 12:46
Post
autor: efryna » 04 mar 2020, 0:00
Misiowa, hahaha, nie pomyslam, że to przecież dla B.

Pochwal się później efektem!
-
Misiowa
- Posty: 19517
- Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20
Post
autor: Misiowa » 04 mar 2020, 18:49
Muszę jeszcze poćwiczyć dekorowanie ale liczę, że maluchy nie będą zbyt krytyczne
Zdecydowałam się na krem maślany na bezie szwajcarskiej- strasznie słodki ale nie mdli, jak samo masło.

-
Misiowa
- Posty: 19517
- Rejestracja: 26 maja 2017, 18:20
Post
autor: Misiowa » 04 mar 2020, 18:51
Ale tragiczna jakość zdjęcia...

-
Sofii
- Posty: 16640
- Rejestracja: 27 maja 2017, 14:41
Post
autor: Sofii » 04 mar 2020, 18:55
Misiowa, super


Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość