Ile kosztuje życie...
Re: Ile kosztuje życie...
Każde ogrzewanie kosztuje, a czymś ten dom.ogrzać trzeba, nie ma.wyjścia...
Aneczka, wiem, tylko to dla mnie jednak abstrakcyjne kwoty, w mieszkaniu płacę za ogrzewanie w czynszu przez cały rok, więc ogólna suma się rozkłada na 12 miesięcy, poza tym ogrzanie mieszkania jest tańsze niż domu wolnostojącego.
Misiaq, ale za ogrzewanie mieszkania nie płacisz chyba każdego miesiąca? Pytam, bo nie wiem jak to jest.
W rozbiciu na miesięczne raty to niby nie jest straszna kwota, ale gdy trzeba jednorazowo wyłożyć, to trochę boli.
W rozbiciu na miesięczne raty to niby nie jest straszna kwota, ale gdy trzeba jednorazowo wyłożyć, to trochę boli.
Misiaq, to samo przecież napisałam 

my płacimy w czynszu zaliczkę przez cały rok... i zazwyczaj musimy dopłacić bo jesteśmy rozliczani pionem (nie indywidualnie). jest to najbardziej niekorzystna opcja, bo płacimy za kogoś...

Nam w tym miesiącu udało się znowu zaoszczędzić, tzn. zostało dość sporo gotówki na koncie

Naprawdę niechodzenie do marketów sporo daje

"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
Julia 2.4.2017r.
Zazdro! My mamy teraz wydatków od groma, jak to w wakacje, poza tym nie umiem przejść obojętnie obok okazji cenowej i tym sposobem mam już kupioną kurtkę ciążową na zimęlisbeth87 pisze: ↑04 sie 2017, 21:53
Nam w tym miesiącu udało się znowu zaoszczędzić, tzn. zostało dość sporo gotówki na koncie![]()
Naprawdę niechodzenie do marketów sporo daje![]()

prawda? Ja robiąc zakupy internetowe w Piotrze i Pawle wydaję miesięcznie mniej niż kupując stacjonarnie w Biedronce.lisbeth87 pisze: Naprawdę niechodzenie do marketów sporo daje
Lisbeth, u nas usredniają opłatę za cały blok, więc jeszcze gorzej.

Wszystko zalezy od spoldzielni, ld tego czy sa liczniki itd.
My w domu mamy gazowe, wiadomo ze oplata w okresie grzewczym, ale jak nie grzejemy to i tak abpnament zaplacic trzeba. Tylko wygoda, bo martwimy sie o zakup przed zima, o skladowanie i o palenie. Nie musi,y tego pilnowac, mozemy wyjechac i nie ma obaw "kto napali". Jak na ogrzanie takiej powierzchni to wychodzi nam niewiele. Tescie przy nie ogrzewaniu wszystkiego,p placa dwa razy tyle, ale piec stary, metoda stara.
My w domu mamy gazowe, wiadomo ze oplata w okresie grzewczym, ale jak nie grzejemy to i tak abpnament zaplacic trzeba. Tylko wygoda, bo martwimy sie o zakup przed zima, o skladowanie i o palenie. Nie musi,y tego pilnowac, mozemy wyjechac i nie ma obaw "kto napali". Jak na ogrzanie takiej powierzchni to wychodzi nam niewiele. Tescie przy nie ogrzewaniu wszystkiego,p placa dwa razy tyle, ale piec stary, metoda stara.
My mamy na ekogroszek więc to też jest dosyć wygodne. Ustawiam temperaturę i już, mąż co kilka dni dosypuje węgla.
Przy piecu na ekogroszek wygodniejszy jest węgiel w workach, a on wychodzi trochę drożej niż ten luzem.
Przy piecu na ekogroszek wygodniejszy jest węgiel w workach, a on wychodzi trochę drożej niż ten luzem.
u nas nadpłatę dzielą przez ilość mieszkań, czyli w naszej sytuacji przez 10. Możemy nawet nie odkręcić kaloryfera a i tak zapłacimy... Chcieliśmy podzielniki, ale spółdzielnia rozważy ten pomysł, jedynie przy 90% zgody mieszkańców całej klatki czyli około 100 rodzin

"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
Julia 2.4.2017r.
Julia 2.4.2017r.
Sofii sporo u Was kosztuje węgiel. Z tego co sie oriwntuje to u nas jest ok. 500 zl.
Tez nas to czeka w sierpniu, ale jeszcze musimy ogarnac piwbice. Z tym ze my kupujemy miał, bo lepiej sie u nas pali i podajnik sie nie zacina ale za to ok 5 ton potrzebujemy...
Tez nas to czeka w sierpniu, ale jeszcze musimy ogarnac piwbice. Z tym ze my kupujemy miał, bo lepiej sie u nas pali i podajnik sie nie zacina ale za to ok 5 ton potrzebujemy...
Nuuutella, chyba naqet ten z marketu nie wyjdzie 500 zł, to nie wiem gdzie tak tanio
już pisałam wiele razy, że kiedyś kupiliśmy tańszy ale jest dużo mniej wydajny i się nie opłaca.

Dokładnie, tak ja Sofii pisze, nie wiem gdzie i jaki jest taki tani węgiel. Kupiliśmy kiedyś za 600 zł, to się spalac nie chciał do końca, więc dziękuję bardzo za takie coś... Wolę dołożyć i kupić lepszy...
To chyba kwestia regionu, bo u nas najdroższy w tym momencie kosztuje 620. Z tym, ze nie znam jakości bo my węglem nie opalamy.
W
W