Kulinarne szaleństwa
Re: Kulinarne szaleństwa
Aitutaki jak robie pieczone mieso to sypie co mam pod reką. Do karczku lubie duzo czosnku i majeranku. Ogolnie na 1 kg miesa sypię lyżeczke soli, do marynaty zawsze dodaję odrobinę octu winnego. Schab czy szynke mozna po wierzchu posmarowac lekko majonezem i na to przyprawy to sie tak nie spieka i nie wychodzi zbyt suche. Mozesz to zrobic nawet 2-3dni wczesniej to dobrze przejdzie aromatem przypraw.
Re: Kulinarne szaleństwa
Aitutaki, ja polecam karkówkę duszoną z cebulą (ja daję jeszcze marchewkę w słupkach). Można zrobić dzień wcześniej, można zrobić normalnie lub w piekarniku.
Re: Kulinarne szaleństwa
Schab ze sliwka jest pyszny!
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
Re: Kulinarne szaleństwa
Nutella, niezły, ale ze śliwką lepszy. Szczególnie jak moja mama robi ze śliwką wędzoną. To jest obłędny
Re: Kulinarne szaleństwa
Dziękuję za pomysły
Sofii, a masz jakiś konkretny przepis na tę karkówkę z cebulą? Kiedyś jadłam coś podobnego w gościach i pyszne było
Też uwielbiam schab ze śliwką, moja mama co roku na świąteczny obiad robi, a wcześniej babcia przyrządzała
Mi taki przepis wpadł w oko
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/po ... i-sliwkami
Sofii, a masz jakiś konkretny przepis na tę karkówkę z cebulą? Kiedyś jadłam coś podobnego w gościach i pyszne było
Też uwielbiam schab ze śliwką, moja mama co roku na świąteczny obiad robi, a wcześniej babcia przyrządzała
Mi taki przepis wpadł w oko
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/po ... i-sliwkami
Re: Kulinarne szaleństwa
Aitutaki, mogę napisać jak ja robię, jest bardzo proste.
Kroję karkówkę w plastry, ok 1-1.5 cm Każdy plaster z dwóch stron posypuję:
Solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką, majerankiem i czosnkiem (można dać rozgnieciony). Wszystko do miski, kilka łyżek oleju i natrzeć każdy kawałek.
Każdy plaster obsmażam z obu stron. Układam w rynce/patelni/naczyniu żaroodpornym (w zależności od tego czy dusisz normalnie czy do piekarnika), i pomiędzy plastry karkówki daję sporo cebuli pokrojonej w pióra. Tak jak pisałam, lubimy do tego marchewkę (świetne są do tego mrożone mini marchewki) - wtedy też układam ją pomiędzy mięsem.
Podlewam odrobiną wody i oleju, i do piekarnika na około godzinę lub duszę na ogniu, ok 40-50 minut.
Kroję karkówkę w plastry, ok 1-1.5 cm Każdy plaster z dwóch stron posypuję:
Solą, pieprzem, papryką czerwoną słodką, majerankiem i czosnkiem (można dać rozgnieciony). Wszystko do miski, kilka łyżek oleju i natrzeć każdy kawałek.
Każdy plaster obsmażam z obu stron. Układam w rynce/patelni/naczyniu żaroodpornym (w zależności od tego czy dusisz normalnie czy do piekarnika), i pomiędzy plastry karkówki daję sporo cebuli pokrojonej w pióra. Tak jak pisałam, lubimy do tego marchewkę (świetne są do tego mrożone mini marchewki) - wtedy też układam ją pomiędzy mięsem.
Podlewam odrobiną wody i oleju, i do piekarnika na około godzinę lub duszę na ogniu, ok 40-50 minut.
Re: Kulinarne szaleństwa
Sofi nie podsmażasz wcześniej cebuli?
Re: Kulinarne szaleństwa
Misiaq, nigdy, a robię bardzo często.
Re: Kulinarne szaleństwa
Ja na niedzielę wymyslilam pieczona łopatek wieprzowa w cebuli z sokiem jabłkowym i cydrem. Pierwszy raz będę robić i jestem ciekawa czy to będzie zjadliwe
Re: Kulinarne szaleństwa
Daj przepisAneczka98 pisze:Ja na niedzielę wymyslilam pieczona łopatek wieprzowa w cebuli z sokiem jabłkowym i cydrem. Pierwszy raz będę robić i jestem ciekawa czy to będzie zjadliwe
Re: Kulinarne szaleństwa
Mimezja, taki znalazlam. Ja poczatkujaca kucharka, wiec nie moze byc zbyt skomplikowany
Re: Kulinarne szaleństwa
Dziewczyny macie jakiś pomysł co zrobić z białego sera na Święta pomijając sernik?
Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości