Sprawdzone przepisy na pyszne desery :)
Re: Sprawdzone przepisy na pyszne desery :)
Może głupie pytanie. Kruszonka to.maslo mąka i cukier?
Farazi, tak
A ja nie mam jogurtu, bo też bym zrobiła. Chyba będzie tarta z budyniem.
To jest na blachę prostokątną?Sofii pisze: ↑02 cze 2018, 10:09Ciasto jogurtowe z kruszonką
2 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 niepełna szklanka drobnego cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
150 ml oleju lub pól kostki roztopionego masła
1 kubeczek jogurtu naturalnego
owoce
Ubić jajka z cukrem przez kilka minut, dodać resztę składników i zmiksować do ich połączenia. Przelać do blachy, wyłożyć owoce, posypać kruszonką, piec w 170 stopniach ok.40 minut, do suchego patyczka. Gdy ostygnie można posypać cukrem pudrem.
Kruszonkę robię na oko więc nie podam proporcji. Jeżeli ciasto będzie się wydawało bardzo gęste to można dodać jeszcze jogurtu.
Heh ja z kolei mam pie*dolca na punkcie precyzji i nie cierpię przepisów na oko szklankowych też, najbardziej lubię na wadze wszystko odmierzać.
Mia, na blachę prostokątną x 2.
A mi pierwszy w zyciu raz wyszedl zakalec ale i tak byl dobry
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
Ruby, serio? Może nie dopieklas? Jak truskawki czasami puszczą sok to trzeba dłużej.
Sofii nie mam pojecia co sknocilam pewne jest ze cos napewno w piekarniku w sumie i tak bylo dluzej jak te 40 minut ale mozliwe ze moze musialo jeszcze troche posiedziec chociaz patyczek sie nie kleil... tak czy inaczej bylo dobre bo ja zakalce lubie i dopiero pozazdroscilam w pl ze w krotkim czasie dwa zakalce mieli a mi nigdy nie wyjdzie... to wyszedl
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
Sofii, dzięki, mam kwadratową więc będzie ok. W końcu przepis gdzie wszystkie składniki akurat mam w domu.
Też lubię zakalce
Też lubię zakalce
Ruby, szczerze to nie sądziłam, że da się je zepsuć, bo ja je robię w 5 ninut z zamkniętym oczami, totalnie nie przywiązując do tego wagi
Właśnie wstawiłam z jabłkami, bo nie mam truskaw. Bardzo lubię je też ze śliwkami.
Całe wakacje rok temu je jadłam podczas karmienia piersią
Właśnie wstawiłam z jabłkami, bo nie mam truskaw. Bardzo lubię je też ze śliwkami.
Całe wakacje rok temu je jadłam podczas karmienia piersią
Sofii ja je ze sliwkami tez czesto robiłam tzn takie jogurtowe albo na maslance ono bylo no w kazdym razie bardzo podobne i ze sliwkami zawsze wychodzilo... a z truskawkami poza pavlova zadne ciasto mi nie wyszlo nawet biszkopt z galaretka bo sie galaretka nie sciela mimo ze wody mniej dalam jak na opakowaniu pisalo widac ze sie z truskawkami nie szczegolnie lubimy
Ale dwa kawalki pozarlam
Ale dwa kawalki pozarlam
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
Też znam ten przepis na ciasto jogurtowe. Zrobiłam wczoraj z truskawkami
Tylko w moim jest, że jogurt naturalny musi być gęsty. I potem proporcje mam odmierzane właśnie tym kubeczkiem od jogurtu
Bo ja też nie lubię przepisów "na oko"
Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka
Tylko w moim jest, że jogurt naturalny musi być gęsty. I potem proporcje mam odmierzane właśnie tym kubeczkiem od jogurtu
Bo ja też nie lubię przepisów "na oko"
Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka
Mnie zaskoczyło, że ono tak urosło. Ale w.sumie 2 łyżeczki proszku, więc musiało.
Dziaiaj pożeram drugą połówkę.
Dziaiaj pożeram drugą połówkę.
Chyba piekłam to ciasto z takiego przepisu na oko o tez trochę zakalcowate. Dlatego nie lubię przepisów na oko
Meg, zapodasz swoją wersję?