Post
autor: Sofii » 03 paź 2018, 15:25
Piernik z marchewką
Na normalną prostokątną blachę
2.5 szkl mąki
1.5 szkl cukru
1.5 szkl oleju
5 jajek
Po 2 łyżeczki sody, proszku do pieczenia, cynamonu
1 op przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
2 łyżki dowolnego dżemu
3 szklanki marchewki startej na dużych oczkach
Powidła węgierkowe
Starta gorzka czekolada
Białka ubić, dodać cukier i zmiksować, potem żółtka i zmiksować , potem olej, suche skladnki, dżem. Zmiksować. Na koniec dodać startą marchewkę i wymieszać łyżką. Masa będzie dość gęsta.
Piec ok 40min, do godziny w 170-180 stopniach. Zależy od piekarnika. Generalnie do suchego patyczka.
Po ostygnięciu posmarować wierzch całymi powidlami i posypać startą czekoladą.
Jest mocno kakaowe i wilgotne, najlepsze na drugi dzień.