Regionalizmy i inne ciekawostki językowe
Re: Regionalizmy i inne ciekawostki językowe
Niuśki też mnie wkurzają. My mówimy Franek, Franko, Francik, Franciszek, Franio, Franczesco lub Dziobak
A ja nie lubię Madzia. I w rodzinie męża niestety tak na mnie mówią. Znajomi mówią Meg. A w rodzinie Magda, Magdalena. Jedna z sióstr kiedyś mówiła Magellan, a brat czasem powie Mada.
Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka
A ja nie lubię Madzia. I w rodzinie męża niestety tak na mnie mówią. Znajomi mówią Meg. A w rodzinie Magda, Magdalena. Jedna z sióstr kiedyś mówiła Magellan, a brat czasem powie Mada.
Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka
- mała_czarna
A ja rozumiem Asieka. Jak sobie człowiek sam wymyśli jakieś przezwisko dla dziecka to mu się ono podoba, a gdy ktoś wymysla to już różnie z tym bywa.
Co do imion to mnie doprowadza do białej gorączki gdy ktoś 'żartobliwie' mówi do mnie Jadzia/Jadźka.
Meg, Franczesko brzmi super! Też lubię w ten sposób, np na B mówię czasami Bartolini (od Bartolini Bartłomiej herbu Zielona Pietruszka mamma mia )
Meg, to ja Madzia bardzo lubię. Jeszcze mówią na mnie Madźka, Mandarynka, Magdalena, Madziulka.
Moja ulubiona bajka z dzieciństwa
Mała kiedyś koleżanka tak mówiła na Jagę i okrutnie mnie tym wkurzała a teraz sama z siebie mam manię Jadziowania i jej się to podoba.
Ale też myslę jak Ty. My niuniowalismy do I.a przecueż dopiero co pisałam że określenie Nuno doprowadza mnie do szału. Zwłaszcza że niunio to miał kilka miesiecy a nie blisko 3 lata.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Ale też myslę jak Ty. My niuniowalismy do I.a przecueż dopiero co pisałam że określenie Nuno doprowadza mnie do szału. Zwłaszcza że niunio to miał kilka miesiecy a nie blisko 3 lata.
Spotkałyście się z określeniem Bożego Narodzenia jako Godne Święta?
- Escherichia
Misiaq, ja kiedyś słyszałam! Ale nie pamiętam kontekstu, może to była jakaś książka?
Właśnie mój tata nam dziś opowiadał, ze pamięta takie określenie z dzieciństwa.
A jeszcze Wigilia jako Pośnik (to kojarzę też z jakiejś książki albo filmu).
A jeszcze Wigilia jako Pośnik (to kojarzę też z jakiejś książki albo filmu).
Posnik tez kojarzę. Dziadkowie tak mowili