Kuchnia

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21613
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Kuchnia

Post autor: Ruby » 15 sty 2019, 18:04

Asieka to jak do parkietu ma pasowac, meble kolor debu, to tym bardziej sobie tego nie wyobrazam
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Awatar użytkownika
Itzal
Posty: 16955
Rejestracja: 27 maja 2017, 11:04

Re: Kuchnia

Post autor: Itzal » 15 sty 2019, 18:06

A ja tak, bo kolezanka ma cos w podobny deseń
ObrazekObrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
nuuutella
Posty: 10912
Rejestracja: 27 maja 2017, 6:29

Re: Kuchnia

Post autor: nuuutella » 15 sty 2019, 18:33

Ruby ale dąb sonoma to bardzo jasniutki odcień

To jak 16 metrów go barfzo dużo trzeba tych płytek, dla mnie cena kosmiczna ;) ale chyba nie będzie na nich widać brudu przynajmniej :p

Awatar użytkownika
asieka
Posty: 8686
Rejestracja: 27 maja 2017, 5:27

Re: Kuchnia

Post autor: asieka » 15 sty 2019, 18:41

nuuutella pisze:
15 sty 2019, 18:33
Ruby ale dąb sonoma to bardzo jasniutki odcień

To jak 16 metrów go barfzo dużo trzeba tych płytek, dla mnie cena kosmiczna ;) ale chyba nie będzie na nich widać brudu przynajmniej :p
pisałam już dwa razy że płytki tylko przy aneksie a reszta parkiet.
Kuchnia duża ale układ beznadziejny bo jest ona przechodnia. Mamy w niej troje dzwi, okno na cała ścianę 😑
2010-19.09-2015 *** N 23.07.2018 *** M 5.05.2020
ObrazekObrazek Obrazek

Awatar użytkownika
asieka
Posty: 8686
Rejestracja: 27 maja 2017, 5:27

Re: Kuchnia

Post autor: asieka » 25 lut 2019, 11:36

Mam parę pytań
- raczej przejdziemy na indukcję, jesteście zadowolone?
- panele winylowe, ma któraś?
- filtry do wody podłączone do krany, ma któraś?
2010-19.09-2015 *** N 23.07.2018 *** M 5.05.2020
ObrazekObrazek Obrazek

Awatar użytkownika
Aurinko
Posty: 8498
Rejestracja: 27 maja 2017, 23:38

Re: Kuchnia

Post autor: Aurinko » 25 lut 2019, 11:38

Mam indukcję i bie wróciłabym do kuchni gazowej

Miśka
Posty: 6664
Rejestracja: 27 maja 2017, 7:24

Re: Kuchnia

Post autor: Miśka » 25 lut 2019, 11:40

Ja mam gaz i chętnie zamieniłabym na indukcję ;)
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21613
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Kuchnia

Post autor: Ruby » 25 lut 2019, 11:46

A mi czasem brakuje gazu...
No sa rzeczy, które ciezko na innej kuchence zrobic :/ ratujemy sie wtedy turystyczna, bo jednak na codzien lepsza indukcja...

Te filtry do kranow maja moi tesciowie... tzn oni maja zamontowany jakis osobny kranik w zlewie...
Ale mega drogi interes w utrzymaniu... jakos co tok czy dwa lata musi przyjsc serwisant na oczyszczanie, wymianr filtrow i kilka stowek w tylku... a wlasciwie niczego specjalnego jak dla mnie nie wnosza...
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kuchnia

Post autor: Mimezja » 25 lut 2019, 11:51

Asieka kiedy sie przymierzałam do zmiany kuchenki i czytałam podobne wpisy to nie kumałam i traktowałam ich jak dziwakow, ale dziś sama za nic nie wrociłabym do kuchenki gazowej. Argument o szybkości czyszczenia jest taki sobie, bo idealne wymycie indukcji to rownież szorowanie jej ale wszystko drapiesz na płasko. Dla mnie jest poprostu bardzo wygodna i smialo może sluzyc za blat. Kiedyś robiłam coś u rodzicow i gotowałam duży garnek wody. Kilka razy zagladałam i zastanawiałam się czemu on się jeszcze nie gotuje zanim doszłam do tego że ta woda się grzeje normalnie tylko indukcja wpoiła mi nowy standard szybkosci. Do tego u nas nie ma gazu ziemnego wiec musiałam.mieć miejsce na butlę ktorego teraz nie tracę, no i butla zawsze konczyła się w najmniej odpowiednim momencie. Teraz może poprostu zabraknać pradu ale z tym tez mozna sobie poradzić

Awatar użytkownika
Aurinko
Posty: 8498
Rejestracja: 27 maja 2017, 23:38

Re: Kuchnia

Post autor: Aurinko » 25 lut 2019, 12:00

Mimezja szorowanie indukcji??? No u mnie łatwość czyszczenia to główny plus. W zyciu czyszczenie fazowej kuchenki nie porównam do indukcji. Gazowa to wyjmowanie palników, te kratki do mycia... masakra. Tu tylko wycieram szmatka lub szmatka nawilżana i przecieram na sucho żeby nie było zacieków. W zyciu niczego nie szorowałam 😁

Szybkość gotowania to kolejny plus, tez zauwazylam to czekając na wode u rodziców...

No i czystość w kuchni duzo wieksza. Przy gazie jest więcej tego syfu

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kuchnia

Post autor: Mimezja » 25 lut 2019, 12:08

Aurinko a kiedy w czasie gotowania podcieknie Ci coś pod garnek to nie musisz tego potem szorować ostrą stroną gąbki i jakimś mleczkiem? Bo jak mi się tak zrobi to czasem naprawdę musimy się z mężem namęczyć, żeby zniknął ślad garnka. Uważam, że sam fakt płaskiej powierzchni to duża zaleta, ale jak chcę mieć takie lusterko na płycie to muszę włożyć w to trochę zachodu. Co innego codzienne przetarcie szmatą. Jeśli wiem, że zaraz będę gotowała to ślad odbitego garnka mam głęboko w poważaniu.

Awatar użytkownika
Ruby
Posty: 21613
Rejestracja: 26 maja 2017, 23:45

Re: Kuchnia

Post autor: Ruby » 25 lut 2019, 12:28

Ja szorowac tez musze, tak dobrze nie ma...
Ale nozyk do skrobania plyt bardzo duzo ulatwia...

Z tym, ze no moja mama ma gaz, ale ma taka plyte szklana i na tym palniki i takie malutkie krateczki tylko na palnik... kuchenka jak dla mnie porownywalnie prosta w czyszczeniu jak indukcja...

I pewnie gazu u nas nigdy nie bedzie, ale nie powiem, sa momenty, ze bardzo mi go brakuje
20.07.2015 - 10tc :(
05.01.2018 - 8tc :(

18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵

Awatar użytkownika
Aurinko
Posty: 8498
Rejestracja: 27 maja 2017, 23:38

Re: Kuchnia

Post autor: Aurinko » 25 lut 2019, 12:30

Mimezja jak mnie wykipo to od razu wycieram 😉 po pierwsze żeby nie było śladu a po drugie to u mnie nawet się nie da gotować jak pod garnkiem jest woda. Płyta się wyłączy

Awatar użytkownika
Yenna
Posty: 4935
Rejestracja: 12 cze 2017, 6:46
Lokalizacja: Miasto doznań

Re: Kuchnia

Post autor: Yenna » 25 lut 2019, 12:58

Również bym nie wróciła do gazu albo do ceramicznej. Kocham indukcję.

Nigdy nie szorowałam albo nie skrobałam płyty indukcyjnej😁 ewentualnie gdy jednak coś się przypali to przetrę na mokro, popsikam płynem i po minucie ścieram i potem do sucha drugą szmatka.
Zaraz zrobię zdjęcie płynu
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Mimezja
Posty: 13498
Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46

Re: Kuchnia

Post autor: Mimezja » 25 lut 2019, 13:00

Aurinko właśnie próbowałam testować Twoją metodę. Zobaczymy jakie zda rezultaty, bo samą wodę wycierałam zawsze, ale nigdy nie wycierałam garnka od spodu a tam jednak zostawało trochę tej wody i to ona potem tak mocno przywierała do płyty. U mnie do odcięcia dochodzi jak woda doleci do płytki sterującej.
Yenna pokaż co to za cudo

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 29 gości