Kulinarne szaleństwa
Re: Kulinarne szaleństwa
Farazi, o to mi chodziło, że pogotować:) U mnie mama tak robiła, z 3 godziny się to gotowało
Farazi zrobi sie kajmak moja mama tobila takie ciasto gdzie gore sie robilo wlasnie z mleka skondensowanego słodzonego...
Wlewalo sie cale mleko do garnka, maslo i orzechy wloskie... az mi slinka na sama mysl cieknie
Wlewalo sie cale mleko do garnka, maslo i orzechy wloskie... az mi slinka na sama mysl cieknie
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
ale to chyba w zamkniętej puszce? Też to pamiętam.
Okej, to spróbuję zagotować.
Robię tort orzechowy i tracę do niego cierpliwość. Pamiętam z dzieciństwa smak tego tortu, ale nie pamiętałam, że tak perfidnie opada po upieczeniu. Upiekłam drugi biszkopt z innego przepisu. No, może być.
Farazi i jak się udal tort?
Ja zaczynam opracowywać strategię na święta, ale chyba w tym roku daruję sobie wszelkie nowości i pójdę w sprawdzone przepisy
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Ja zaczynam opracowywać strategię na święta, ale chyba w tym roku daruję sobie wszelkie nowości i pójdę w sprawdzone przepisy
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Miałam isc w klasykę ale znalazłam przepis na warstwową sałatkę z tunczykiem na krakersach. Czy ktoras z Was robiła? Bo nurtuje mnie czy jak zrobię w sobotę wieczorem to nie rozmieknie za mocno do poniedziałku?
Wyszedł ok, ale bez szału.
Nie boisz się, że z krakersów zrobi się ciapa?
Nie boisz się, że z krakersów zrobi się ciapa?
Farazi własnie sie boje, dlatego pytam czy ktos ma doświadczenie. Zadalam takie pytanie pani Joli na jej blogu z przpisem to zamiadt odpowiedziec usunęła posta wg przepisu mozna zrobic dzień wcześniej tylko nie chce mi sie stac przy garach w Wielka Niedzielę, a w poniedzialek rano będę miala urwanie glowy bo jeszcze będę musiala przełożyć tort dla Igora (tez nie chcę go robic 2 dni wczesniej), a nie mam ochoty na powtórkę gosciny tydzien poźniej
Mimezja robiłam ta sałatkę, na drugi dzień była jak najbardziej ok, żadnej ciapy z krakersów
Co robicie na święta?
żurek w chlebie
do rodziców biorę sałatkę z kurczakiem
https://www.kwestiasmaku.com/przepis/sa ... kurczakiem
a na pon nie mam jeszcze pomysłu
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
- mała_czarna
My jedziemy do rodziców i zabieramy:Sofii pisze:Co robicie na święta?
sernikobrownies-z-malinami, babkę i jeszcze jedno jakieś ciasto ale tu nie wiem czy coś z jabłkami czy coś kokosowego.
I jeśli znajdę jeszcze coś fajnego, ekspresowego na slono to może też machnę jeśli zdążę.
Ja robie sałatkę sledziowa, jajka faszerowane i babki piaskowa i cytrynowa.
Mama będzie piekła boczek i pewnie ze 2 babki jeszcze upiecze bo u nas to hurtem schodzi i sernik z kulkami czekoladowymi. Pewnie jeszcze salatke jarzynowa zrobimy razem. Gosci sie nie spodziewamy, wiec jakoś bardzo nie szalejemy.
Mama będzie piekła boczek i pewnie ze 2 babki jeszcze upiecze bo u nas to hurtem schodzi i sernik z kulkami czekoladowymi. Pewnie jeszcze salatke jarzynowa zrobimy razem. Gosci sie nie spodziewamy, wiec jakoś bardzo nie szalejemy.
My jedziemy do moich rodziców. Piekę mazurki i pijaną śliwkę, robię jaja faszerowane i sałatkę warstwową.