Ja mam w lepiance wode ze studni. Jak dla mnie jesli tylko ta woda jest zdatna do użytku to jak najbardziej podpinac. Tzn my mamy tez przydomowa oczyszczalnie wiec w sumie wodociagi i te sprawy nas omijaja. Jakbysmy mieszkali na stale tam, to oszczednosc mega.Sofii pisze:Aurinko, ale w domu macie podłączoną też?
Nam dziś wybili studnię i dumamy czy podłączać do domu też.
Ile kosztuje życie...
Re: Ile kosztuje życie...
Itzal, my też mamy oczyszczalnię. Ale interesuje mnie kwestia badań, jak to jest?
Możesz Sanepid, ale masz szansę, że jeśli w Twojej okolicy komuś robili analizę, to nie zrobią jek Tobie jeszcze raz, tylko dadzą tamte wyniki. Oprócz tego mozesz zrobić prywatnie. I jeszcze zależy jakie te badania chcesz, skład minerałów, czy mikrobiologiczne.
W sanepidzie robisz, albo daja ci butelke i tlumacza jak masz pobrac, na dowiezienie probki masz chyba 30min od pobrania, albo oni przyjezdzaja i pobieraja sami, koszt badań teraz to nie wiem, ja placilam 250-300zl 4 lata temu za mineraly +mikrobiologiczneSofii pisze:Itzal, my też mamy oczyszczalnię. Ale interesuje mnie kwestia badań, jak to jest?
Ok, dzięki. Zadzwonimy do sanepidu i się dowiemy. Te badania trzeba odnawiać czy jak to jest?
Jak to do waszego prywatnego uzytku to chyba nie. Ja nie odnawiam, pewnie bym powtarzala jakby mi nagle woda cuchnac zaczela albo nabrala kolorow dziwnych 

Nie, my używany jej tylko do prac ogrodowych
Sofii mam studnie i dla mnie to mega rozwiazanie. Za wodę nie placę, za kanalizę wychodzi mi ok 130zlza 2m-ce platne ryczaltem od ilosci zamieszkalych osób. Mamy jeszcze farta, że udalo sie wbic w ujęcie miekkiej wody i ogólnie picie kranowki nie jest nam obce
Wysłane z mojego SM-A520F przy użyciu Tapatalka
Mimezja, my nie jesteśmy podłączeni do ścieków więc zostałby nam abonament za wodę. Teraz płacimy ok 70-80 zł za miesiąc, latem pewnie jeszcze więcej więc chyba podłączymy pod dom.
Dzięki za wszystkie info.
Dzięki za wszystkie info.
My i tak musieliśmy być podłączeni i w ogóle duzo zachodu, a ze studni stara to się nie bawiliśmy i została tylko do użytku zewnetrznego 
My mamy studnię dość płytką, więc woda jest fatalna. Pomimo centralnego uzdatniacza jest żółta, zostawia osad w łazience, kuchni. Połowa sąsiadów narzeka na psujące się zmywarki. Jeśli ktoś ma głębinówkę z dobrą wodą, to inna sprawa.
U nas już raz popsuł się hydrofor, studnia też była już dwukrotnie kopana. Jak jest susza, to niektórzy sąsiedzi mają bardzo słabe ciśnienie wody. Ogólnie dużo problemów.
Właśnie niedaleko ciągną wodociąg i mamy nadzieję, że będziemy mogli się do niego podłączyć. Studnia zostanie do podlewania ogródka.
U nas już raz popsuł się hydrofor, studnia też była już dwukrotnie kopana. Jak jest susza, to niektórzy sąsiedzi mają bardzo słabe ciśnienie wody. Ogólnie dużo problemów.
Właśnie niedaleko ciągną wodociąg i mamy nadzieję, że będziemy mogli się do niego podłączyć. Studnia zostanie do podlewania ogródka.

Miśka a to faktycznie bez sensu. Moi rodzice tak mieli i w końcu pod studnię jest podciagnieta rura od wodociagu aby mozna bylo korzystac z wody w gospodarstwie
Widziałyście, że w ikei można kupować on-line z dostawą kurierską 15zł?
Tak się cieszę, że nie będę musiała marnować pół dnia, żeby tam jechać, a parę rzeczy chciałabym kupić 

Katherina na pewno tkaniny i rzeczy które nie mają stałej ceny, a coś jeszcze?
I chyba jest limit 30 kg a potem drozeje
I chyba jest limit 30 kg a potem drozeje