Kulinarne szaleństwa
Re: Kulinarne szaleństwa
Siostra robi polewy stąd:
https://www.mojewypieki.com/przepis/lus ... w-i-tortow
Jeśli chce białą/kolorową to bierze przepis pierwszy.
Jeśli zależy Ci na prawdziwie białej polewie, musisz dodatkowo użyć wybielacza do mas, można to kupić w necie albo jakichś sklepach z artykułami cukierniczymi. Ale jeśli nie chcesz śnieżnej bieli to nie trzeba wybielacza.
Polewę wylewasz na mocno schłodzony tort, najlepiej jak go trochę zmrozisz w zamrażalniku.
Podobno dobry jest też grip, ale siostra jeszcze go nie robiła.
https://www.mojewypieki.com/przepis/lus ... w-i-tortow
Jeśli chce białą/kolorową to bierze przepis pierwszy.
Jeśli zależy Ci na prawdziwie białej polewie, musisz dodatkowo użyć wybielacza do mas, można to kupić w necie albo jakichś sklepach z artykułami cukierniczymi. Ale jeśli nie chcesz śnieżnej bieli to nie trzeba wybielacza.
Polewę wylewasz na mocno schłodzony tort, najlepiej jak go trochę zmrozisz w zamrażalniku.
Podobno dobry jest też grip, ale siostra jeszcze go nie robiła.
Re: Kulinarne szaleństwa
Nie ma za co. Pochwal się efektem
Re: Kulinarne szaleństwa
Dziewczyny szukam przepisu na bardzo prosty i szybki do zrobienia tort (nie wiem czy takie istnieja)
Nigdy nie robilam tortu, teraz tez chcialam zamowic dla A. a babka u ktorej zamawialam wyjezdza i mysle zeby sprobowac.
Najlepiej zeby byl truskawkowy. Na wierzchu oplatek ( o ile jeszcze gdzies dostane)
Nigdy nie robilam tortu, teraz tez chcialam zamowic dla A. a babka u ktorej zamawialam wyjezdza i mysle zeby sprobowac.
Najlepiej zeby byl truskawkowy. Na wierzchu oplatek ( o ile jeszcze gdzies dostane)
Re: Kulinarne szaleństwa
Biszkopt przełożony bitą śmietaną z fruzeliną truskawkową? Czy to za dużo zachodu?
Re: Kulinarne szaleństwa
KarLa, najprostszy jaki znam
Biszkopt
https://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii
Krem
https://aniastarmach.pl/najprostszy-krem-do-tortu/
Truskawki zmiksuj i możesz dodać do kremu albo jako osobną warstwę, np można zrobić z nich frużelinę.
Biszkopt
https://www.mojewypieki.com/przepis/biszkopt-przepis-ii
Krem
https://aniastarmach.pl/najprostszy-krem-do-tortu/
Truskawki zmiksuj i możesz dodać do kremu albo jako osobną warstwę, np można zrobić z nich frużelinę.
Re: Kulinarne szaleństwa
Farazi, Misiowa, dzieki wlasnie o czyms takim myslalam https://ciastkozercy.pl/tort-truskawkowy/. Myslicie ze jest prosty?
Mam problem z ubijaniem smietany bo za dlugo to robie i zazwyczaj przebijam ja
Lubie jak jest biszkopt, dzem/ mus truskawkowy, owoce i krem smietanowy.
Misiowa, dobry wychodzi ten biszkopt? Kiedys mialam fajny przepis ale nie moge odnalezc
Mam problem z ubijaniem smietany bo za dlugo to robie i zazwyczaj przebijam ja
Lubie jak jest biszkopt, dzem/ mus truskawkowy, owoce i krem smietanowy.
Misiowa, dobry wychodzi ten biszkopt? Kiedys mialam fajny przepis ale nie moge odnalezc
Re: Kulinarne szaleństwa
Misiowa, dzieki. Sprobuje go zrobic a co myslisz o tym kremie z linka?
Re: Kulinarne szaleństwa
KarLa, krem jest bardzo prosty, tylko uważaj, bo kremówka z serkiem szybko się ubija.
Re: Kulinarne szaleństwa
Ja bym krem wzmocniła żelatyną, zwłaszcza, że dodaje się mus truskawkowy. Chyba, że skusisz się na frużelinę, wtedy będzie pewniej.
Re: Kulinarne szaleństwa
Karla ja ostatnio robiłam Igorowi tort na szybko bo nie mialam gdzie przechowywać przez świeta. Była masa z mascarpone i śmietanki 30%. Na pierwszy blat poszly kwasne powidła i śmietanka a II i III warstwę dawalam lekki poncz cytrynowy i wylozoną mase posypywalam pokrojonymi truskawkami. Chyba był dobry bo na pierwsze rozdanie poszło ciut więcej niż połowa, a potem coraz ktoś sam sobie dokrawywał i migiem poszła reszta.
Re: Kulinarne szaleństwa
Misiowa, to pewnie zepsuje ten krem
Farazi, a mozna zamiast zelatyny dac do kremu jakis smietan fix? Raz dawalam do jakiegos kremu zelatyne i nie wspominam tego dobrze
Musze poczytac jak sie robi fruzeline bo nazwe znam tylko ze slyszenia
Mimezja, brzmi dobrze, chyba stanie na kremie ze smietany i mascarpone
Farazi, a mozna zamiast zelatyny dac do kremu jakis smietan fix? Raz dawalam do jakiegos kremu zelatyne i nie wspominam tego dobrze
Musze poczytac jak sie robi fruzeline bo nazwe znam tylko ze slyszenia
Mimezja, brzmi dobrze, chyba stanie na kremie ze smietany i mascarpone
Re: Kulinarne szaleństwa
Karla pytanie nie do mnie ale mozna. Tylko sprawdz na jaka ilosc śmietany jest 1 smietan fix. Zwykle to 250ml i zsumuj smietanę z serkiem
Re: Kulinarne szaleństwa
Dobra przeczytalam jak sie robi ta fruzeline.
Czyli musialoby byc tak ze biszkopt, fruzelina, krem ze smietany i mascarpone, na to biszkopt tak? osobno juz nie dawac owocow?
Farazi czy ta fruzelina jest jest za "ciezka"? Lubie takie lekkie torty. Moze lepiej mus, owoce i wzmocniony krem?
Mimezja, dzieki w przepisie jest 500g mascarpone i 400g kremowki a tylko 1 smietan fix. Tak ma byc czy lepiej bedzie jak beda niecale 4 smietan fixy?
Czyli musialoby byc tak ze biszkopt, fruzelina, krem ze smietany i mascarpone, na to biszkopt tak? osobno juz nie dawac owocow?
Farazi czy ta fruzelina jest jest za "ciezka"? Lubie takie lekkie torty. Moze lepiej mus, owoce i wzmocniony krem?
Mimezja, dzieki w przepisie jest 500g mascarpone i 400g kremowki a tylko 1 smietan fix. Tak ma byc czy lepiej bedzie jak beda niecale 4 smietan fixy?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości