-
mała_czarna
- Posty: 19112
- Rejestracja: 27 maja 2017, 7:17
Post
autor: mała_czarna » 21 gru 2019, 12:03
Katherina pisze:mała_czarna pisze: ↑21 gru 2019, 10:14
shattered pisze:Dziewczyny macie jakiś pomysł co zrobić z białego sera na Święta pomijając sernik?
Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Serniko-brownie?
Ostatnio jadłam, koleżanka w.pracy na wigilię zrobiła i było obłędne. Z wiśniami jeszcze.
Robiłam już i z malinami i z jagodami i oba zyskały uznanie.
Ale wiśnie też musza super pasować. W ogóle lubię połączenie czekolady z wiśniami.
-
Mimezja
- Posty: 13498
- Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46
Post
autor: Mimezja » 21 gru 2019, 12:07
Czy jak rozpuszcze mleczne czekolady i dodam kakao to też wyjdzie? Nie chce mi sie iść o sklepu po gorzką. Bo napalilam sie juz na to sernikobrownie
-
mała_czarna
- Posty: 19112
- Rejestracja: 27 maja 2017, 7:17
Post
autor: mała_czarna » 21 gru 2019, 12:13
Mimnezja myślę że jak dasz mleczna to będzie po prostu słodsze.
-
Katherina
- Posty: 31059
- Rejestracja: 27 maja 2017, 12:15
Post
autor: Katherina » 21 gru 2019, 12:35
Mimezja pisze: ↑21 gru 2019, 12:07
Czy jak rozpuszcze mleczne czekolady i dodam kakao to też wyjdzie? Nie chce mi sie iść o sklepu po gorzką. Bo napalilam sie juz na to sernikobrownie
Pewnie tak, tylko dużo mniej cukru bym dała. I rozpuszczać lepiej w kąpieli wodnej, bo mleczne się łatwiej przypalają.
-
Mimezja
- Posty: 13498
- Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46
Post
autor: Mimezja » 21 gru 2019, 13:01
Rozpuscilam wlaśnie w kapieli wodnej i dodalam pol porcji cukru i czybata łyżkę kakao. Juz się piecze

-
mała_czarna
- Posty: 19112
- Rejestracja: 27 maja 2017, 7:17
Post
autor: mała_czarna » 21 gru 2019, 13:23
Aż mnie naszło i zamiast orzechowca zrobię serniko-brownie z malinami


-
Katherina
- Posty: 31059
- Rejestracja: 27 maja 2017, 12:15
Post
autor: Katherina » 21 gru 2019, 14:11
Ja jeszcze myślę nad drożdżoą gwiazdą, co ostatnio farazi robiła albo tartą korzenną ze śliwkami.
-
Mimezja
- Posty: 13498
- Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46
Post
autor: Mimezja » 21 gru 2019, 14:12
Katherina pisze:Ja jeszcze myślę nad drożdżoą gwiazdą, co ostatnio farazi robiła albo tartą korzenną ze śliwkami.
Ta gwiazda tez mnie przekonala. I znow mialam miec dwa placki a będą 4
-
lisbeth87
- Posty: 15995
- Rejestracja: 26 maja 2017, 23:57
Post
autor: lisbeth87 » 21 gru 2019, 14:12
zazdroszczę tego pieczenia.
Ja nawet się nie biorę, bo teściowa dużo piecze i pewnie obdaruje nas i mpich rodziców

"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
-
Katherina
- Posty: 31059
- Rejestracja: 27 maja 2017, 12:15
Post
autor: Katherina » 21 gru 2019, 14:53
Mimezja pisze: ↑21 gru 2019, 14:12
Katherina pisze:Ja jeszcze myślę nad drożdżoą gwiazdą, co ostatnio farazi robiła albo tartą korzenną ze śliwkami.
Ta gwiazda tez mnie przekonala. I znow mialam miec dwa placki a będą 4
Tylko muszę masę makową upolować.
-
farazi
- Posty: 9877
- Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57
Post
autor: farazi » 21 gru 2019, 14:55
Lisbeth, możesz upiec jedno ciasto i też obdarować rodzinę po kawałku
Dziewczyny, ja wzięłam masę z puszki i tylko trochę doprawiłam ekstraktem migdałowym. W mojej rodzinie kupowanie gotowej masy uznawane jest prawie za profanację. Ale przekonałam się, że w gotowym cieście nie widzę różnicy.
-
mała_czarna
- Posty: 19112
- Rejestracja: 27 maja 2017, 7:17
Post
autor: mała_czarna » 21 gru 2019, 15:37
Mnie się ta gwiazda bardzo podoba ale wydaje mi się że to nie mój poziom umiejętności
Lisbeth zawsze możesz nie wziąć od teściowej bo masz swoje albo jeszcze lepsza opcja- wymienić się z nią i łatwym sposobem mieć duży wybór przy małym nakładzie pracy

-
Mimezja
- Posty: 13498
- Rejestracja: 27 maja 2017, 0:46
Post
autor: Mimezja » 21 gru 2019, 15:45
Ale ja glupia jestem, ten sernik to nic innego jak Izaura ktorą robię rozpuszczajac maslo cukier i kakao zamiast masla z czekolada. Zyskał tylko gratis w postaci wiśni
-
farazi
- Posty: 9877
- Rejestracja: 28 maja 2017, 6:57
Post
autor: farazi » 21 gru 2019, 16:03
Katherina pisze: ↑21 gru 2019, 15:00
Farazi, a jakiej firmy?
Kupiłam Bakalland. Jest ok, ale nie mam porównania z innymi.
Mój piernik przełożony, keksy w piekarniku. W nocy zrobię dwie gwiazdy, ale to już nie na święta, tylko na jutro. I koniec mojego pieczenia.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości