Sylwester
Sylwester
Jakie polecacie przekąski/ sałatki/ na ciepło na Sylwestra?
Co dla dzieci?
Co można wykonać dzień wcześniej by nie stać cały dzień w kuchni?
Mile widziane linki.
Co dla dzieci?
Co można wykonać dzień wcześniej by nie stać cały dzień w kuchni?
Mile widziane linki.
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
Re: Sylwester
Lisbeth, ja dla dzieci robię pieczone nuggetsy w krakersach i pieczone fryty.
Z tym przygotowaniem wcześniej to nie wiem, ja zwykle np. przprawiam mięso wieczorem, a robię na drugi dzień rano. Sałatki też wolę na świeżo.
Nasza ulubiona i bardzo szybka:
(Sos możesz przygotować dzień wcześniej, zaoszczędzisz jakieś 2 minuty )
Mix sałat z rukolą
Pomidory koktajlowe
Papryka
Ogórek
Piersi z kurczaka
Jogurt naturalny
Łyżka majonezu
Prażony słonecznik
Przyprawa gyros Kamis (lub jakiś inny ulubiony miks)
Odrobina oleju
Zioła prowansalskie
Sól i pieprz
Sos: jogurt + łyżka majonezu + zioła prowansalskie + sól i pieprz do smaku
Piersi podzielić na mniejsze części, posypać przyprawą i wymieszać z odrobiną oleju. Piec 18 minut w 180 stopniach.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
W naczyniu dajesz mix sałat, na to pokrojone warzywa, kurczaka pokrojonego w plastry, trochę słoneczniku i sosu. Druga warstwa tak samo. Posypać słonecznikiem z góry i gotowe.
Proporcji nie napiszę, bo robię różnie, w zależności od tego, ile czego mam.
Z tym przygotowaniem wcześniej to nie wiem, ja zwykle np. przprawiam mięso wieczorem, a robię na drugi dzień rano. Sałatki też wolę na świeżo.
Nasza ulubiona i bardzo szybka:
(Sos możesz przygotować dzień wcześniej, zaoszczędzisz jakieś 2 minuty )
Mix sałat z rukolą
Pomidory koktajlowe
Papryka
Ogórek
Piersi z kurczaka
Jogurt naturalny
Łyżka majonezu
Prażony słonecznik
Przyprawa gyros Kamis (lub jakiś inny ulubiony miks)
Odrobina oleju
Zioła prowansalskie
Sól i pieprz
Sos: jogurt + łyżka majonezu + zioła prowansalskie + sól i pieprz do smaku
Piersi podzielić na mniejsze części, posypać przyprawą i wymieszać z odrobiną oleju. Piec 18 minut w 180 stopniach.
Słonecznik uprażyć na suchej patelni.
W naczyniu dajesz mix sałat, na to pokrojone warzywa, kurczaka pokrojonego w plastry, trochę słoneczniku i sosu. Druga warstwa tak samo. Posypać słonecznikiem z góry i gotowe.
Proporcji nie napiszę, bo robię różnie, w zależności od tego, ile czego mam.
Re: Sylwester
Sofii ja w Sylwestra pracuję i mało będę miała czasu na stanie w kuchni.
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
Re: Sylwester
Lisbeth, do tej sałatki spokojnie możesz mięso upiec dzień wcześniej i zrobić sos, a reszta zajmie ci z 5 minut myślę.
Re: Sylwester
Robić jej całej wcześniej nie polecam bo warzywa puszczą wodę i będzie zdechła.
Re: Sylwester
To ja może bardzo nie pomogę, ale mogę napisać, co my robimy, bo akurat Sylwester w tym roku u nas
Na ciepło będzie
- tonkotsu ramen (to się akurat gotuje 10 godzin, więc średnio na szybko )
- pizza (a właściwie kilka małych pizz przygotowywanych na bieżąco - dostaliśmy kamień do pizzy i zamierzamy z niego skorzystać)
Na zimno: zwiniemy kilka rolek sushi
Jedni znajomi mają przynieść więcej zimnych przekąsek, drudzy pieką babeczki i jakieś ciasto. Trzeci jeszcze się nie zadeklarowali
A do picia będziemy robić nasze klasyczne drinki, czyli daiquiri (pewnie malinowe), pornstar martini i whisky sour (kwestia wyciśnięcia przed imprezą kilku kilogramów cytryn i limonek) oraz drinki na szybko, czyli klasycznie gin z tonikiem, whisky z colą, aperol spritz
Jak ktoś nie ma jeszcze planów, to zapraszam
Na ciepło będzie
- tonkotsu ramen (to się akurat gotuje 10 godzin, więc średnio na szybko )
- pizza (a właściwie kilka małych pizz przygotowywanych na bieżąco - dostaliśmy kamień do pizzy i zamierzamy z niego skorzystać)
Na zimno: zwiniemy kilka rolek sushi
Jedni znajomi mają przynieść więcej zimnych przekąsek, drudzy pieką babeczki i jakieś ciasto. Trzeci jeszcze się nie zadeklarowali
A do picia będziemy robić nasze klasyczne drinki, czyli daiquiri (pewnie malinowe), pornstar martini i whisky sour (kwestia wyciśnięcia przed imprezą kilku kilogramów cytryn i limonek) oraz drinki na szybko, czyli klasycznie gin z tonikiem, whisky z colą, aperol spritz
Jak ktoś nie ma jeszcze planów, to zapraszam
Re: Sylwester
efryna pisze:To ja może bardzo nie pomogę, ale mogę napisać, co my robimy, bo akurat Sylwester w tym roku u nas
Na ciepło będzie
- tonkotsu ramen (to się akurat gotuje 10 godzin, więc średnio na szybko )
- pizza (a właściwie kilka małych pizz przygotowywanych na bieżąco - dostaliśmy kamień do pizzy i zamierzamy z niego skorzystać)
Na zimno: zwiniemy kilka rolek sushi
Jedni znajomi mają przynieść więcej zimnych przekąsek, drudzy pieką babeczki i jakieś ciasto. Trzeci jeszcze się nie zadeklarowali
A do picia będziemy robić nasze klasyczne drinki, czyli daiquiri (pewnie malinowe), pornstar martini i whisky sour (kwestia wyciśnięcia przed imprezą kilku kilogramów cytryn i limonek) oraz drinki na szybko, czyli klasycznie gin z tonikiem, whisky z colą, aperol spritz
Jak ktoś nie ma jeszcze planów, to zapraszam
Re: Sylwester
Przyjmuje zaproszenieefryna pisze:To ja może bardzo nie pomogę, ale mogę napisać, co my robimy, bo akurat Sylwester w tym roku u nas
Na ciepło będzie
- tonkotsu ramen (to się akurat gotuje 10 godzin, więc średnio na szybko )
- pizza (a właściwie kilka małych pizz przygotowywanych na bieżąco - dostaliśmy kamień do pizzy i zamierzamy z niego skorzystać)
Na zimno: zwiniemy kilka rolek sushi
Jedni znajomi mają przynieść więcej zimnych przekąsek, drudzy pieką babeczki i jakieś ciasto. Trzeci jeszcze się nie zadeklarowali
A do picia będziemy robić nasze klasyczne drinki, czyli daiquiri (pewnie malinowe), pornstar martini i whisky sour (kwestia wyciśnięcia przed imprezą kilku kilogramów cytryn i limonek) oraz drinki na szybko, czyli klasycznie gin z tonikiem, whisky z colą, aperol spritz
Jak ktoś nie ma jeszcze planów, to zapraszam
Wysłane z mojego SM-J530F przy użyciu Tapatalka
Re: Sylwester
Aitu, bardzo prosto.
Piersi kroję w cienkie paski (jak kto lubi w zasadzie). Zalewam jogurtem naturalnym i przyprawami: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek (co kto lubi). Zostawiam na noc w tym jogurcie (wtedy są lepsze, ale nie jest to konieczne). Krakersy tłukę tłuczkiem. Obtaczam mięso w tych krakersach, na blachę i 20 minut na 200-220 stopni (zależy od piekarnika, aby się przypiekły, ale nie spaliły).
Oryginalny przepis jest Nigelli.
Piersi kroję w cienkie paski (jak kto lubi w zasadzie). Zalewam jogurtem naturalnym i przyprawami: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek (co kto lubi). Zostawiam na noc w tym jogurcie (wtedy są lepsze, ale nie jest to konieczne). Krakersy tłukę tłuczkiem. Obtaczam mięso w tych krakersach, na blachę i 20 minut na 200-220 stopni (zależy od piekarnika, aby się przypiekły, ale nie spaliły).
Oryginalny przepis jest Nigelli.
Re: Sylwester
aitutaki jutro na szybko zrobię sałatkę grecką. Masło czosnkowe mam już przygotowane. Koleżanka ma zrobić coś na ciepło.
Przekąski słone i słodkie są kupne. Gdybym nie musiała iść do pracy, to zrobiłabym jeszcze sałatkę kebab i przekąskę z tortilli.
Przekąski słone i słodkie są kupne. Gdybym nie musiała iść do pracy, to zrobiłabym jeszcze sałatkę kebab i przekąskę z tortilli.
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
Re: Sylwester
O takie nam ładne wyszło (oczywiście, że przekręci, ale mam tylko jedno zdjęcie).
Pychota, chociaż naprawdę wymaga dużo roboty
Sushi też się udało i pizza z kamienia - rewelacja
Wysłane z mojego Pixel 3 przy użyciu Tapatalka
Pychota, chociaż naprawdę wymaga dużo roboty
Sushi też się udało i pizza z kamienia - rewelacja
Wysłane z mojego Pixel 3 przy użyciu Tapatalka
Re: Sylwester
Efryna, tak sobie myślę, że cudownie byłoby być Twoim gościem
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości