Kulinarne szaleństwa
Re: Kulinarne szaleństwa
Jaki krem do muffinek, żeby nie wyszły kleksy i bez dużej ilości masła? Da się?
Chcę zrobić na piątek urodzinowe babeczki do przedszkola, bo trzeciego tortu nie chce mi się piec a mam wrażenie, że dzieci kremu maślanego nie lubią ( co się dziwić.. )
Chcę zrobić na piątek urodzinowe babeczki do przedszkola, bo trzeciego tortu nie chce mi się piec a mam wrażenie, że dzieci kremu maślanego nie lubią ( co się dziwić.. )
Re: Kulinarne szaleństwa
Misiowa, tylko i wyłącznie jak krem to śmietanka i mascarpone:)
Ja kremu maslanego nienawidzę
Ja kremu maslanego nienawidzę
Re: Kulinarne szaleństwa
Ale to nie wyjdą takie estetyczne... Przynajmniej mnie nigdy nie wyszły.adu pisze:Misiowa, tylko i wyłącznie jak krem to śmietanka i mascarpone:)
Ja kremu maslanego nienawidzę
W jakich proporcjach robisz?
Re: Kulinarne szaleństwa
Misiowa, oczywiście, że wyjdą sztywniutkie! Jeden do jeden są najlepsze. Ewentualnie można dodać trochę smietan fixa albo więcej mascarpone.
Re: Kulinarne szaleństwa
Misiowa, rewelacyjnie wychodzą babeczki z tego przepisu
https://www.mojewypieki.com/przepis/bab ... owe-z-beza
Jeśli masz obawy przed bezą bez pieczenia to może rozważ kupno płynnych białek?
Miko uwielbia ten "dżem cytrynowy", a beza ma konsystencję ciepłych lodów.
https://www.mojewypieki.com/przepis/bab ... owe-z-beza
Jeśli masz obawy przed bezą bez pieczenia to może rozważ kupno płynnych białek?
Miko uwielbia ten "dżem cytrynowy", a beza ma konsystencję ciepłych lodów.
Re: Kulinarne szaleństwa
Ja robię co takich typowych cupcaków krem z masła, cukru i serków filadelfia - konsystencja świetna (nawet poza lodówką kilka godzin spokojnie wytrzymują, jak nie ma upału) i jest trochę mniej mulący niż taki typowy maślany, ale nadal obrzydliwe słodki i ja np. za nim nie przepadam (chociaż dzieciaki już owszem). Jak Cię interesuje, to znajdę proporcje
Re: Kulinarne szaleństwa
Adu, o widzisz, to ja chyba za dużo śmietany dawałam.
Farazi, niestety przepis odpada, bo nie mam palnika ale lemon curd uwielbiam.
Efryna, znalazłam dziś taki przepis https://www.mojewypieki.com/przepis/urodzinowe-babeczki
Sprawdzi się?
Farazi, niestety przepis odpada, bo nie mam palnika ale lemon curd uwielbiam.
Efryna, znalazłam dziś taki przepis https://www.mojewypieki.com/przepis/urodzinowe-babeczki
Sprawdzi się?
Re: Kulinarne szaleństwa
Misiowa, najlepszy krem to właśnie w proporcji 1:1 śmietana do mascarpone. Ale jeśli dodasz więcej mascarpone to wiadomo, że będzie sztywniejszy. No albo ten fix, w zależności jak do tego podchodzisz. Ja lubię sama śmietankę z mascarpone, do tego dodać trochę soju z cytryny i cukru pudru
Re: Kulinarne szaleństwa
Misiowa, o dokładnie z tego przepisu robię krem tak, spokojnie się sprawdzi. Będziesz używać barwników? Polecam żelowe, bo płynne mogą go za bardzo rozciapać. A jak nie masz, to kilka kropli soku z buraka robi ładny róż
Re: Kulinarne szaleństwa
Coś Ty! B by mi nie wybaczył tego różuefryna pisze:Misiowa, o dokładnie z tego przepisu robię krem tak, spokojnie się sprawdzi. Będziesz używać barwników? Polecam żelowe, bo płynne mogą go za bardzo rozciapać. A jak nie masz, to kilka kropli soku z buraka robi ładny róż
Mam barwniki w proszku i w żelu, więc chyba zdecyduję się na pierwszą opcję.
A może w sumie zrobię kilka w fiolecie dla dziewczynek z grupy
Re: Kulinarne szaleństwa
Misiowa, hahaha, nie pomyslam, że to przecież dla B. Pochwal się później efektem!
Re: Kulinarne szaleństwa
Muszę jeszcze poćwiczyć dekorowanie ale liczę, że maluchy nie będą zbyt krytyczne
Zdecydowałam się na krem maślany na bezie szwajcarskiej- strasznie słodki ale nie mdli, jak samo masło.
Zdecydowałam się na krem maślany na bezie szwajcarskiej- strasznie słodki ale nie mdli, jak samo masło.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości