Wiadomka. A bigos wymieszany z ziemniakami rozgniecionymi na talerzu
Kulinarne szaleństwa
Re: Kulinarne szaleństwa
U mnie na Święta nie ma bigosu, więc nie odpowiem.
Jest taka wigilijne kapusta z grochem i grzybami, ale to nie bigos.
Jest taka wigilijne kapusta z grochem i grzybami, ale to nie bigos.
Re: Kulinarne szaleństwa
Aaa, to na święta u mnie też nie ma bigosu. Kapusta z grzybami owszem.
Zresztą sałatki jarzynowej też się u mnie na święta nie robiło.
Zresztą sałatki jarzynowej też się u mnie na święta nie robiło.
Re: Kulinarne szaleństwa
Może ja źle zrozumialam pytanie
Święta bez sałatki jarzynowej
Czy to jest możliwe
Święta bez sałatki jarzynowej
Czy to jest możliwe
Re: Kulinarne szaleństwa
Mimezja, u nas pojawia się czasem taka sałatka
Pojedyncza piers z kurczaka pokroic w kostke i obsmazyc na oleju i w curry z Kamisa (pol-cala paczka-wg uznania). 3 garscie slonecznika uprazyc na patelni. Niecaly seler naciowy pokroic. Pol paczki groszku zielonego mrozonego (tylko odmrozic) Duza kisc ciemnego winogrona wypestkowac i pokroic na polowki lub cwiartki. Kilka lyzek kukurydzy konserwowej. Wszystko razem wymieszac. Posolic popieprzyc. Kurczak i slonecznik ma byc wystudzony. Polac sosem : majonez Winiary i maly jogurt naturalny wymieszac pol na pol + 2 zabki czosnku.
Tylko ja groszek zawsze wrzucam na chwilę do gotującej się wody. No i proporcje zmieniam ”na oko”.
Pojedyncza piers z kurczaka pokroic w kostke i obsmazyc na oleju i w curry z Kamisa (pol-cala paczka-wg uznania). 3 garscie slonecznika uprazyc na patelni. Niecaly seler naciowy pokroic. Pol paczki groszku zielonego mrozonego (tylko odmrozic) Duza kisc ciemnego winogrona wypestkowac i pokroic na polowki lub cwiartki. Kilka lyzek kukurydzy konserwowej. Wszystko razem wymieszac. Posolic popieprzyc. Kurczak i slonecznik ma byc wystudzony. Polac sosem : majonez Winiary i maly jogurt naturalny wymieszac pol na pol + 2 zabki czosnku.
Tylko ja groszek zawsze wrzucam na chwilę do gotującej się wody. No i proporcje zmieniam ”na oko”.
Re: Kulinarne szaleństwa
U nas jest bigos, ale oczywiście nie na wigilię, tylko na święta
Re: Kulinarne szaleństwa
Mimezja, ja mam przepis na taką sałatkę, gdzieś właśnie się dokopałam szukając przepisu na śledziową w mailach od mamy (nie mam). Jest naprawdę smaczna:
1 opakowanie zielonej fasolki szparagowej mrożonej (może być świeża) — ugotować (5 – 7 minut od wrzenia), może też być z puszki;
2 filety z kurczaka — podsmażyć z przyprawą Gyros,
1 słoik duży pieczarek marynowanych — pokroić na ćwiartki albo jedne ósme (jak duże),
1 puszka kukurydzy — otworzyć,
1/2 opakowania makaronu ryżowego — ugotować.
Wszystko wymieszać z majonezem (oczywiście tylko winiary, jak ktoś woli kielecki to może się nawet nie zabierać), wymieszanym z 2 ząbkami czosnku.
Ten makaron ryżowy - tu chodzi o orzo (mojej mamie się kojarzy kształtem z ryżem ), a nie typowy ryżowy
1 opakowanie zielonej fasolki szparagowej mrożonej (może być świeża) — ugotować (5 – 7 minut od wrzenia), może też być z puszki;
2 filety z kurczaka — podsmażyć z przyprawą Gyros,
1 słoik duży pieczarek marynowanych — pokroić na ćwiartki albo jedne ósme (jak duże),
1 puszka kukurydzy — otworzyć,
1/2 opakowania makaronu ryżowego — ugotować.
Wszystko wymieszać z majonezem (oczywiście tylko winiary, jak ktoś woli kielecki to może się nawet nie zabierać), wymieszanym z 2 ząbkami czosnku.
Ten makaron ryżowy - tu chodzi o orzo (mojej mamie się kojarzy kształtem z ryżem ), a nie typowy ryżowy
Re: Kulinarne szaleństwa
Aaa jest wystarczająco podobny w smaku do Winiary. Ujdzie
Za to kielecki smakuje jak ocet z dodatkiem oleju silnikowego!
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości