Ile kosztuje życie...
Re: Ile kosztuje życie...
O matenko ale macie gigantyczne czynsze co niektórzy chyba przestane narzekać na rachunki u nas.
Prąd widzę standardowo bo i my 150zl na miesiąc.
Raz wyszło tylko ponad 200 to aż maź dzwonił pytać czy się nie pomylili. I niestety nie, za to mieli zlata radę żeby spbie żarówki zmienić na energooszczędne... Tyle ze my tylko takie mamy w mieszkaniu :/
Prąd widzę standardowo bo i my 150zl na miesiąc.
Raz wyszło tylko ponad 200 to aż maź dzwonił pytać czy się nie pomylili. I niestety nie, za to mieli zlata radę żeby spbie żarówki zmienić na energooszczędne... Tyle ze my tylko takie mamy w mieszkaniu :/
- Escherichia
150zl za prąd miesięcznie.. według mnie to dużo. Ciężko mi sobie wyobrazić, co musielibyśmy robić, aby tyle zużyć. Macie gaz w mieszkaniu?
Wg mnie tez dużo. My mamy płytę na prąd, piekarnik, sprzęty na standby'u a płacimy 150 ale na 2 miesiące.
W tym miesiącu pewnie będzie więcej ze względu na Święta.
W tym miesiącu pewnie będzie więcej ze względu na Święta.
U nas teraz za prąd jest 160-170 zł na dwa miesiące. Za połowę tej kwoty winny jest komputer stacjonarny...
Do sporych oszczędności przyczyniła się zmywarka. W końcu do wody nie dopłacamy. Mamy 7 kubików na 3 os.
Do sporych oszczędności przyczyniła się zmywarka. W końcu do wody nie dopłacamy. Mamy 7 kubików na 3 os.
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
My tez mamy 170 zł na dwa miesiące i zero komputerów stacjonarnych. Laptopy włączane dużo rzadziej niż wcześniej. Telewizor sporadycznie, a rachunki mam wyższe od pol roku o jakieś 40 zł na rachunek. Nie wiem już czy ktoś mnie robi w bambuko czy pralka zżera tyle
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
- malwinka89
Też mam ok 160zł za miesiąc prąd, u nas wszystko jest na prąd włącznie z podgrzaniem wody przez boiler
Jak boiler to nie dziwota. W moim rodzinnym domu mieliśmy i 200 zł na miesiąc za prąd to standard był. No ale sie kompensuje, bo pewnie czynsz niższy, u mnie duża cześć czynszu to opłaty za podgrzanie wody.
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
My też mamy energooszczędne wszystkie żarówki, a za prąd płacimy 150 zł minimum. Macie stacjonarkę? Ja jestem na 90% pewna, że to winowajca.
Ale kwoty za czynsz :O Pamietam jak wynajmowaliśmy 31m2 to czynsz tam był 250 zł
- malwinka89
Czynsz 500zł za 3os(54m2),w tym już zaliczka za ogrzewanie, domofon, śmieci, rata za podłączenie ciepłej wody(jeszcze nie wiem kiedy to zrobią), oświetlenie klatki, remontówkaNecia pisze:Jak boiler to nie dziwota. W moim rodzinnym domu mieliśmy i 200 zł na miesiąc za prąd to standard był. No ale sie kompensuje, bo pewnie czynsz niższy, u mnie duża cześć czynszu to opłaty za podgrzanie wody.
My za prąd płacimy ok. 220 zł/m-c, ale mieszkamy w domu. Sterowanie pieca, pompa, filtry, alarm, duża lodówka, suszarka, trochę urządzeń podłączonych na stałe, telewizor, lampki nocne i się zbiera.
Efryna , nie mamy stacjonarnego (laptopów za to nie zliczeniu ile się wszędzie poniewiera, ale tylko ten główny męża jest ładowany reszta leży i się kurzy.ja korzystam teraz głównie z tel. Czasem iPada, ) Gazu też nie mamy urządzenia w kuchni wszystko na prąd. No i pranie teraz często bo maluchy się mi brudzą jak nigdy.
Necia, prasujesz ubrania dziecka?
U nas prąd to 100zl/mc. Kiedyś było ok 80zl, ale doszedł oczyszczacz działający non stop i komputer do drukowania przez wifi (i pewnie do innych celów ale się nie znam) i rachunek się podniósł.
Czynsz obecnie to 670zl. Plus 80zl na Internet
U nas prąd to 100zl/mc. Kiedyś było ok 80zl, ale doszedł oczyszczacz działający non stop i komputer do drukowania przez wifi (i pewnie do innych celów ale się nie znam) i rachunek się podniósł.
Czynsz obecnie to 670zl. Plus 80zl na Internet
Nam za prąd przychodzi od 400 do 700zł za 2 miesiące. U nas to zawsze prognozy przychodzą raz na pół roku. Teraz powinno przyjść rozliczenie i zazwyczaj w kolejnych miesiącach przychodzi poniżej tych 400 zł. Najwięcej właśnie końcem roku mamy. Ale jest nas w domu 8ro, komputer stacjonarny, 3 telewizory, 2 lodówki, 2 pralki i wodę też prądem grzejemy. Rok temu przyszło 1700zł. Myślałam, że mama na zawał zejdzie. Ale na szczęście okazało się, że licznik zepsuty i reklamacje uwzglednili. Ale ile nerwów nas to kosztowało to masakra.
Farazi tak ale nie wszystkie czyli prasuje jakoś raz w tygodniu, bo czekam aż sie zbierze. Zajmuje mi to maks pol godziny
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.
Kornelia 25.4.2021 r.