Kulinarne szaleństwa
Kulinarne szaleństwa
Zapraszam do rozmów na luźne tematy kulinarne
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
Re: Kulinarne szaleństwa
Co można smacznego, szybkiego w przygotowaniu i niezbyt drogiego przygotować na imprezę składkową? Najlepiej nie na słodko.
Ja robię tortille z serkiem, papryka, ogórkiem i wędlina i to kroje na małe kawałki. Jajka faszerowane zawsze się sprawdzają u mnie, farsz z żółtek i pieczarek. Sałatka z tortellini (z grzybami) ze smażonymi kawałkami kurczaka, ogórkiem, papryką i łyżka majonezu.
ślimaki z ciasta francuskiego z nadzieniem np. pieczarkowym
sałatka która ostatnio podbija serca moich znajomych - kasza bulgur (możesz ugotować dzień wcześniej żeby zaoszczędzić czas), oliwki czarne, suszone pomidory, ser feta/lazur, podprażone pestki słonecznika, sól, pieprz
sałatka która ostatnio podbija serca moich znajomych - kasza bulgur (możesz ugotować dzień wcześniej żeby zaoszczędzić czas), oliwki czarne, suszone pomidory, ser feta/lazur, podprażone pestki słonecznika, sól, pieprz
Misiowa, ja jadlam od czasu o czasu parmezan. Na anglojezycznych stronach wszedzie bylo napisane ze twarde sery sa bezpieczne
Mi też się wydaje, że twarde sery można. Jak się boisz, to sprawdź czy dziugas nie jest przypadkiem z mleka pasteryzowanego. Ja jadłam w ciąży parmezan, pecorino, grana padano.
Miska, nie mam pojecia ale jak cos znajdziesz to daj znac
Ja ostatnio wyprobowalam ten przepis https://dompelenpomyslow.pl/niesamowita ... eseburger/
Przepyszne
Ja ostatnio wyprobowalam ten przepis https://dompelenpomyslow.pl/niesamowita ... eseburger/
Przepyszne
Ale super wygląda! Zrobię w tym tygodniu
A jarmuż dostałam od teściowej, całą torbę...
A jarmuż dostałam od teściowej, całą torbę...
smakuje tez super maz sie zachwycal. Ja robilam na domowym ciescie do pizzy
Moja kolezanka kiedys robila sobie smoothie z jarmuzem i tylko to mi do glowy przychodzi
Moja kolezanka kiedys robila sobie smoothie z jarmuzem i tylko to mi do glowy przychodzi
Miśka, ja robię chipsy (wiem, bardzo ambitnie:P), czyli skrapiam oliwą, solę i na 10 minut do piekarnika
albo czasem wrzucam jako zieleninę do koktajlu, ale szczerze mówiąc, to nie do końca mi smak jarmużu podchodzi, więc tak naprawdę tylko w formie chipsów do np. mięsa toleruję:P
albo czasem wrzucam jako zieleninę do koktajlu, ale szczerze mówiąc, to nie do końca mi smak jarmużu podchodzi, więc tak naprawdę tylko w formie chipsów do np. mięsa toleruję:P
Miśka, ja robiłam nadzienie do tortilli. Nie pamiętam teraz przepisu, ale generalnie podobnie do szpinaku jakoś się to robiło.
Mi też tylko smoothie przychodzi do głowy, ale nie... Staś ma czasem w przedszkolu na podwieczorek smoothie z jarmużu, banana i awokado, ale nie podejrzewam go o picie tego.
Ja raz jadłam jarmuż, duszony na patelni jak szpinak, tylko na końcu wbijało się do tego jajko. Ble
Ja raz jadłam jarmuż, duszony na patelni jak szpinak, tylko na końcu wbijało się do tego jajko. Ble