Ile kosztuje życie...

Necia

Re: Ile kosztuje życie...

Post autor: Necia » 05 lis 2018, 21:08

Itzal nie liczy się, bo w Pl nie mieszkasz

Chyba racja z tym wydawaniem. W sumie wtedy nie wydawałam na szmaty, biżu itp. bo nie miałam hajsu na takie zbytki
Ale głodna w sumie nie chodziłam, a i tak alko (efryna ) tez sie znalazło.
Ale pamiętam ze szlam na duże w moim mniemaniu zakupy spożywcze to wydawałam mniej niż 100 zl, a teraz szkoda gadać. Myśle ze tygodniowo to spokojnie 400 zł wychodzi ze wszystkim
Niby kredytu na mieszkanie nie było, ale wynajmowaliśmy, a w Warszawie to zawsze były ceny kosmiczne w stosunku do zarobków

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.

Awatar użytkownika
Itzal

Post autor: Itzal » 05 lis 2018, 21:13

Alexia pisze:
Itzal pisze:
05 lis 2018, 20:54
Kurcze to ja mam wrazenie ze im wiecej zarabiamy tym mniej nam na zycie idzie
Ty jesteś mistrzem oszczędności
Ja w zyciu ja cen nie znam
ObrazekObrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Misiowa

Post autor: Misiowa » 05 lis 2018, 21:24

Przede wszystkim ceny poszły w górę.
Jak z S wynajmowaliśmy mieszkanie i nie mieliśmy dzieci, to zakupy tygodniowe wynosiły nas 100-150zl. Teraz kupujemy podobnie plus dla dzieci ale nie sądzę, żeby one nas kosztowały ok 300zl tygodniowo. Wszystko zrobiło się droższe.

Alexia, domyślam się, jak musi być "fajnie" mieszkać z taką teściową. Przy niej pewnie ciężko coś odłożyć.
My mieszkaliśmy 2 lata z teściami właśnie po to, żeby odłożyć trochę pieniędzy. Za darmo nie mieszkaliśmy, do rachunków i jedzenia się dokladalismy (nie wyobrażam sobie inaczej) ale i tak życie nas mniej kosztowało niż teraz.

Asieka, to macie luksus
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
efryna
Administrator

Post autor: efryna » 05 lis 2018, 21:26

Alexia, to też masz rację, że mam produkty, na których mogłabym oszczędzać, jakbym chciała, ale nie chcę, bo lubię dobre rzeczy:P no ale jeśli sytuacja by mnie do tego zmusiła, to faktycznie mogłabym na tym pewnie sporo zaoszczędzić.

Necia, my też wynajmowaliśmy, ale pokój w mieszkaniu, bo na wynajęcie mieszkania stać nas było dopiero po studiach:P też zawsze ceny mieszkań wydawały mi się zawsze kosmiczne w Krakowie (i bardzo niewspółmierne do zarobków). Wiadomo, że w stolicy jest jeszcze drożej, ale zarabia się zapewne średnio dużo lepiej. No ale zgadzam się też z tymi zbytkami, podczas studiów każdy ciuchowy zakup musiałam baaardzo dobrze przemyśleć, a teraz mi już to wielkiej różnicy nie robi, czy się akurat załapię na promocję, jak czegoś potrzebuję, to kupuję i już.

Awatar użytkownika
lisbeth87

Post autor: lisbeth87 » 05 lis 2018, 21:29

Asieka a w jakiś sposób pomagacie rodzicom?
U mnie w domu się dokładało do budżetu.

U nas na szczęście widać oszczędności. Pomimo mojej śmiesznej pensji z L4 to jesteśmy wstanie odłożyć około tysiąca miesięcznie.
Ceny bardzo poszły w górę.
Kiedyś (do trzech lat w tył) potrafiłam zrobić obiad z mięsem dla dwojga za około 10 zł. Teraz ten sam obiad kosztuje mnie około 15 zł.
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."

Julia 2.4.2017r.

Awatar użytkownika
Misiowa

Post autor: Misiowa » 05 lis 2018, 21:33

Ja kiedyś z oszczędności robiłam obiad na 2 dni a teraz się poprzewracało i jak coś zostaje, to jest kręcenie nosem, głównie przeze mnie
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
lisbeth87

Post autor: lisbeth87 » 05 lis 2018, 21:42

Misiowa ja przeważnie mrożę nadmiar i wykorzystuję później.
Często robię to z sosem bolognese czy gulaszem. Dwa kotlety mielone smażę a resztę w stanie surowym mrożę.
Zrezygnowałam z przygotowywania obiadów na dwa dni. Żurek i gulaszowa są wyjątkiem.
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."

Julia 2.4.2017r.

Alexia
Kontakt:

Post autor: Alexia » 05 lis 2018, 21:43

Misiowa Gdyby wiedziała ile może wycyckac to może by tak było, a że nie wie to całkiem dobrze sobie radzimy. Tylko np. nie mówimy nic co w domu i za ile robimy bo ja trafia.

Efryna No i właśnie 😅 Francuskie podniebienia kosztują. 🤪
Obrazek
Obrazek

Alexia
Kontakt:

Post autor: Alexia » 05 lis 2018, 21:45

Misiowa pisze:
05 lis 2018, 21:33
Ja kiedyś z oszczędności robiłam obiad na 2 dni a teraz się poprzewracało i jak coś zostaje, to jest kręcenie nosem, głównie przeze mnie
Ja mało co mam na dwa dni bo tak marudzą, tylko rosół chyba.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
adu

Post autor: adu » 05 lis 2018, 21:50

My zawsze na dwa dni, bo szkoda mi czasu. W życiu mi nie zostało jakiegos sosu, zebym miala to mrozic, Ł zje kazda porcje

U nas na pewno sporo idzie na jakieś posiadowki, bo wiadomo, ze jak do nas przychodzą to zawsze coś kupujemy albo gotujemy. Raczej jak coś zamawiamy e domu dla wszystkich to też my płacimy.

Ostatnio zmieniony 05 lis 2018, 21:50 przez adu, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek

Alexia
Kontakt:

Post autor: Alexia » 05 lis 2018, 21:55

Adu Aj te Łukaszki apetyciki dopisują, ekonomiczni to oni nie są 😂
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
adu

Post autor: adu » 05 lis 2018, 21:57

Alexia, mojego zdecydowanie taniej ubrać niz wyzywic;))
Obrazek

Necia

Post autor: Necia » 05 lis 2018, 22:02

Nam w ciągu ostatnich dwóch lat sumarycznie nie przybyło oszczędności, bo wyprawka, poród (położna i prywatna sala, wiem powie ktoś niepotrzebne, ale nie żałuje żadnej wydanej złotówki), kupiliśmy samochód, dziecko to wiadomo, trochę wydatków jest, szczególnie w pierwszym roku życia, a to wózek, drugi wózek, fotelik, drugi fotelik, szczepienia itp. A roczny macierzyński to 80% procent (ale jak miałam czas dorabiałam). No i mąż mój na starość studiuje wiec czesne ze szkole. To co powinnam odłożyć przez ten czas pooooszzzllloooo
Na wiosnę dojdzie żłobek wiec chyba idę po podwyżkę

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Krzyś 11.5.2017 r.
Kornelia 25.4.2021 r.

Alexia
Kontakt:

Post autor: Alexia » 05 lis 2018, 22:05

Necia Samo życie..
Bij jak w złoto o podwyżkę 💪
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sofii

Post autor: Sofii » 05 lis 2018, 22:11

Lisbeth, w sumie to nie liczę. Ale u nas są warzywa do każdego posiłku (choćby to była parówka to podaję do tego warzywa). Owoców jedzą aż w nadmiarze. Antoni zaraz po śniadaniu woła, i tak w sumie co chwilę. Codziennie zjadają przynajmniej po 1 bananie, 2 mandarynkach, jabłku, jogurt z malinamiub jakiś koktajl owocowy, gatść winogrona. Do obiadu praktycznie codziennie surówka, na kolację też jakaś porcja warzyw.

Dla mnie te pieniądze to są nic niewarte. Jest 5 dzień miesiąca, a żeby jutro zapłacić niani to musiałam wziąć z oszczędnościowego (2 była moja szałowa wypłata). Mąż dostanie 10. Ale już mam tyle zaplanowane na ten miesiąc, że znowu nic nie odłożymy pewnie.

ODPOWIEDZ