Nie rozumiem, dlaczego tak?
Ile kosztuje życie...
Re: Ile kosztuje życie...
Misiaq, mają MdM więc dofinansowanie jest zależne od wielkości rodziny (im więcej dzieci, tym więcej procent).
I jeśli do bodajże 5 lat rodzina się powiększy to dodają to dofinansowanie. Jakoś tak.
My oczywiście na MdM juz nie mamy szans, bo jest już jedna nieruchomość, z kolei mamy nieco lepsze warunki od przeciętnego śmiertelnika, bo skorzystaliśmy z oferty banku dla posiadaczy karty dużej rodziny
A teraz w Polsce nie ma żadnego programu?
My to i tak chcielibyśmy mieć z 40% własnego.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
My to i tak chcielibyśmy mieć z 40% własnego.
Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
My się na MdM nie załapaliśmy, bo mamy za duży metraż mieszkania
No i też 20% musieliśmy mieć, ale to akurat nie był problem.
Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka
No i też 20% musieliśmy mieć, ale to akurat nie był problem.
Wysłane z mojego BND-L21 przy użyciu Tapatalka
Misiaq, my bralismy kredyt na dom i potwierdzam, byly zupelnie inne zasady, nam proponowali duzo wiecej niz my chcielismy Mielismy tez wklad wlasny, chociaz nie musielismy go miec. Z tego co pamietam to bralismy 100tys, na 20 lat, rata byla malejaca zaczynala sie chyba od 900zl. Na szczescie go splacilismy i ulga byla ogromna
Chociaz teraz pewnie tez bedzie trzeba wziac na wykonczenie domu
Ktos raz pisal o wkurzaniu sie na fachowcow podczas budowy? U nas jeszcze nie zaczeli a jednych mam juz dosc Jak tak dalej pojdzie to nasze plany legna w gruzach, a mamy juz pozamawiane materialy, zamowionych kolejnych fachowcow....
Chociaz teraz pewnie tez bedzie trzeba wziac na wykonczenie domu
Ktos raz pisal o wkurzaniu sie na fachowcow podczas budowy? U nas jeszcze nie zaczeli a jednych mam juz dosc Jak tak dalej pojdzie to nasze plany legna w gruzach, a mamy juz pozamawiane materialy, zamowionych kolejnych fachowcow....
No to faktycznie mieliście farta, że udało wam się dostać dofinansowanie. My MDM mieliśmy fartem, bo metraż mieszkania był 74,66 a mogło być do 75m. Balismy się, że po ostatecznych miarach wyjdzie więcej i będziemy musieli oddawać dofinansowanie, ale na szczęście poszlo w standardową stronę i było mniej niż więcej.
Dla nas wkład był problemem, mimo że tylko 10% było, bo byliśmy uparci i chcieliśmy finansować sobie wesele w jakiejś części. I tak uważam, że sporo udało nam się osiągnąć, biorąc pod uwagę, że nikt nam do niczego nie dołożył.
Teraz niby wymóg 20%, ale można finansować 90%, w zależności od banku no i wtedy droższy kredyt.
Dla nas wkład był problemem, mimo że tylko 10% było, bo byliśmy uparci i chcieliśmy finansować sobie wesele w jakiejś części. I tak uważam, że sporo udało nam się osiągnąć, biorąc pod uwagę, że nikt nam do niczego nie dołożył.
Teraz niby wymóg 20%, ale można finansować 90%, w zależności od banku no i wtedy droższy kredyt.
Ale pewnie za metraż i tak by Was odrzucili? Czy wtedy rozpatrywalibyscie mniejszy dom?
Nie no, taki kredyt na czas emerytury to by mnie przerażał trochę.
Widać jakie duże różnice na przestrzeni lat.
Widać jakie duże różnice na przestrzeni lat.
Gdyby ktoś planował jeszcze hipotekę to mogę dać kontakt do doradcy hipotecznego. Dziala w Warszawie i Lublinie. Osobiscie nie mialam potrzeby korzystać ale kilkoro znajomych brało przez nią kredyt i każdy chwalił. Mojej siostrze wyszlo chyba 26tys taniej przy 200tys niż jakikolwiek bank chciał zaproponować.
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
farazi to jest cena za lokalizację.
"Modna" dzielnica, dobra infrastruktura, dobrze skomunikowana, dużo zieleni (mieszkamy przy samym parku, chyba najładniejszym w Warszawie), a jednocześnie blisko Centrum. Stąd ta cena..... Ale wiem przynajmniej, że w razie problemów łatwo się wynajmie lub sprzeda.
W cenie naszego mieszkania w innej dzielnicy kupilibysmy dużo większe.
Aurinko, ale takie kredyty zazwyczaj się nadpłaca.
"Modna" dzielnica, dobra infrastruktura, dobrze skomunikowana, dużo zieleni (mieszkamy przy samym parku, chyba najładniejszym w Warszawie), a jednocześnie blisko Centrum. Stąd ta cena..... Ale wiem przynajmniej, że w razie problemów łatwo się wynajmie lub sprzeda.
W cenie naszego mieszkania w innej dzielnicy kupilibysmy dużo większe.
Aurinko, ale takie kredyty zazwyczaj się nadpłaca.
Ostatnio zmieniony 17 sty 2019, 9:37 przez Misiaq, łącznie zmieniany 1 raz.
260tys na 30 lat. Rata mniej więcej 1040zł i jest na tyle komfortowa, że nie przeszkadza nam długość kredytu.