Ile kosztuje życie...
Re: Ile kosztuje życie...
Zabrakło mi warzyw do zupy, wyskoczyłam do sklepu.
5 średnich marchewek, 3 pietruszki, 1 seler, 4 małe bułki, 15 zł
5 średnich marchewek, 3 pietruszki, 1 seler, 4 małe bułki, 15 zł
Sofii, nasze bułki z ziarnami, które zawsze kupujemy kosztują teraz 1,30...
Misiowa, ale to były akurat zwykłe, małe, pszenne bułeczki. szok.
Przed wyjazdem mąż dał mi teraz 800zl na spozywkę na 2 tyg. Kupiłam buty, poszłam do fryzjera, zapłaciłam 2 rachunki ktore mi się przypomniały, zakupy robię w wersji mikro i do jego powrotu zostało 6 dni a ja mam 70zł. Chyba musi nas zasilić...
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka
Wszystko drożeje jeśli chodzi o spożywkę, ale mam wrażenie, że owoce i warzywa najbardziej.
Zaczęłam się po prostu zastanawiać po ile za kilogram są te warzywa skoro miałam może pół kg marchwi, 200 g pietruszki i tyle samo selera.
Byłam z dziećmi więc się nie interesowałam. Ale właśnie ceny warzyw i owoców bardzo odczuwamy, już to kiedyś pisałam.
Byłam z dziećmi więc się nie interesowałam. Ale właśnie ceny warzyw i owoców bardzo odczuwamy, już to kiedyś pisałam.
Warzywa są bardzo drogie, bo przez bardzo wysokie temperatury był nieurodzajny rok. Mnie to nie dziwi pietruszkę widziałam za 14 zł za kg
Niepotrzebna złośliwość.
Serio pytam, jaka kwota byłaby Twoim zdaniem właściwa.
Jest zima, w zimie warzywa po prostu są drogie. Jeśli ktoś chce mieć tańsze, niech kupi w sezonie i przechowa. Jak mu zgnije pół worka marchewki, a skrzynka jabłek pomarszczy się i popsuje to wtedy nie będzie się zastanawiał, dlaczego takie drogie
Poza tym uważam, że w dzisiejszych realiach 15 złotych to jest prawie nic. Co więcej, 50 złotych to jest prawie nic. I nie chodzi o to, że dla mnie to jest nic i szastam sobie piecdziesiatkami na prawo i lewo, a dla kogoś to jest dniówka. Po prostu realna wartość 50zl jest niska, o czym chyba każda z nas przekonuje się na codziennych zakupach.
Ja się z Tobą zgadzam i uważam, ze jest to przerażającefarazi pisze: ↑17 sty 2019, 13:35Co więcej, 50 złotych to jest prawie nic. I nie chodzi o to, że dla mnie to jest nic i szastam sobie piecdziesiatkami na prawo i lewo, a dla kogoś to jest dniówka. Po prostu realna wartość 50zl jest niska, o czym chyba każda z nas przekonuje się na codziennych zakupach.
Sofii, masz paragon z tego sklepu? Możesz sprawdzić, ile ważyły te warzywa?
Nie piszę złośliwie, nie bierz proszę tego do siebie. Po prostu czasem wydaje nam się, że 1g to jest tak strasznie dużo. A potem okazuje się, że ten jeden seler ważył pół kilo.
U nas marchew po 3zl, pietruszka na pewno więcej. Jabłka Lobo około 3,5. Mandarynki 6-8, zależy od wielkości i "urody".
Nie piszę złośliwie, nie bierz proszę tego do siebie. Po prostu czasem wydaje nam się, że 1g to jest tak strasznie dużo. A potem okazuje się, że ten jeden seler ważył pół kilo.
U nas marchew po 3zl, pietruszka na pewno więcej. Jabłka Lobo około 3,5. Mandarynki 6-8, zależy od wielkości i "urody".
Farazi, nie mam. Nie wzięłam, bo płaciłam kartą i moje dzieci natychmiast musiały zjeść bułki, które kupiłam.
Ale potrafię określić ile mniej więcej to było, mniej niż na 1 zupę.
Ale potrafię określić ile mniej więcej to było, mniej niż na 1 zupę.
I w sumie nawet nie przywiązałam wagi do ceny, dopiero w domu pomyślałam, że zapłaciłam 15 zł. Za warzywa, które ledwo mi wystarczyły jako baza do zupy, w domu miałam kupiony kalafior, fasolkę, ziemniaki, koper i mięso na zupę.