Candela, a dla mnie porownywalne jak w pl w stosunku do zarobkow

jak sie przeliczy z € na PLN to pewnie, ze drozsze... Ale ja zarabiam na pol etatu 2/3 pensji mojej mamy, pracujacej na caly etat... Pracujac na caly etat zarabialabym 1/3 wiecej niz ona 1:1
Ja place za mieszkanie 625€ (525€ wynajem, plus 100€ koszty dodatkowe jak woda, ogrzewanie, smieci itp), a moja mama 640zl samego czynszu na mieszkaniu wlasnosciowym (kilka metrow mniejszego od naszego), ja za prad 50€, a moja mama 70zl... ja za powiedzmy kg filetów z kurczaka zaplace 5,55€, a w pl nawet sie nie oriwntuje jaka jest teraz cena, no ale napewno ponizej 10zl nie schodzi, chyba nawet nie ponizej 15zl...
My juz od dawna nawet niczego nie kupujemy w pl, chyba ze jest to cos czego tutaj nie dostane no niektore przyprawy, bo sie zwyczajnie wedlug nas nie oplaca... ale ubran, butow, jakiejs nie sychej spozywki od dawna juz nie...
Ostatnio jak bylismy w pl kupowalismy poledwiczki wieprzowe do wedzenia, stwierdzilismy po przeliczeniu juz euro na zlotowki, ze taniej wyszloby je kupic w de i do pl zabrac do uwedzenia... no ale bez sensu sie bawic w wozenie miesa...