Kulinarne szaleństwa
Re: Kulinarne szaleństwa
Wlasnie. Ja bym moze pierwszy raz w życiu jakiegos mazurka zrobila. U nas sie nigdy nie robiło
Re: Kulinarne szaleństwa
U nas w tym roku jest pierwszy dzień świąt, ale trochę jedzenia mama przygotuje. Ja przede wszystkim ciasta, trochę mięsa, żurek (macie jakiś szybki przepis? mi zawsze długo przy nim schodzi), jakąś sałatkę z kurczakiem i nie wiem co jeszcze.
Re: Kulinarne szaleństwa
Może łososia ze szpinakiem w cieście francuskim bardzo lubię, ale nigdy nie podawałam na drugi dzień, będzie smaczny?
Re: Kulinarne szaleństwa
Sofii, to najprostsza zupa na świecie, w wersji ultra szybkiej gotujesz wodę, wlewasz żur, dodajesz śmietany i doprawiasz. Na koniec wrzucasz kiełbasę. Czas trwania: tyle ile potrzeba na ugotowanie jajek na twardo w garnku obok.
Jak robisz wersję bogatą, to dwie godziny wcześniej nastawiasz wędzonkę (możesz pierwszą wodę wylać). Jak wywar jest ok, to robisz co wyżej. Znowu 5 minut roboty plus 2 h samo się robi no chyba, że zakwas robisz sama?
Jak robisz wersję bogatą, to dwie godziny wcześniej nastawiasz wędzonkę (możesz pierwszą wodę wylać). Jak wywar jest ok, to robisz co wyżej. Znowu 5 minut roboty plus 2 h samo się robi no chyba, że zakwas robisz sama?
Re: Kulinarne szaleństwa
Efryna, zakwas zależy, czasami mam swój a czasami gotowy. Ale zawsze gotuję najpierw bulion, potem tę wedzonkę, zawsze się pierniczę długo z tą zupą.
Re: Kulinarne szaleństwa
A widzisz, to u mojego męża się bez bulionu gotuje, ale teraz sobie przypomniałam, że mój tato też robił z bulionem i faktycznie trochę mu schodziło z żurkiem. Ale muszę powiedzieć, że taki najprostszy rodem z prostej podkarpackiej wsi i totalnie nieprzekombinowany jest naprawdę świetny
Re: Kulinarne szaleństwa
Efryna, ja właśnie wolę z bulionem, bez czegoś mi brakuje (albo nie potrafię go zrobić tak aby był dobry).
Ja mazurka też zrobię, ale jakiegoś malutkiego.
Ja mazurka też zrobię, ale jakiegoś malutkiego.
Re: Kulinarne szaleństwa
Ja gotuję wywar na warzywach i surowej kiełbasie. Jak kiełbasa się ugotuje wyjmuję ją i odkładam do wystudzenia. Kiedy warzywa są miękkie dodaję zakwas, podsmażony boczek z cebulką, pokrojoną kiełbasę, odrobinę śmietany, majeranek i chrzan.
Re: Kulinarne szaleństwa
Ja ze słonych rzeczy to raczej nic, ale robię beze x2, śnieżny puch, snickers albo 3 bit, drożdżowe i jakiegoś mazurka.
Re: Kulinarne szaleństwa
Miśka, rozważę, bo ja gotuję wywar na mięsie, a potem dodaję wedzonkę.
Re: Kulinarne szaleństwa
Janzurek tez gotuje na kielbasie i warzywach, czasem dorzuce skore wedzonego boczku, albo wedzone zebro... no i pozniej zakwas, majeranek, duzo chrzanu i czosnek
20.07.2015 - 10tc
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
05.01.2018 - 8tc
18.08.2018 🩷
16.06.2021 🩵
Re: Kulinarne szaleństwa
Robię z tego przepisu, tylko zamiast szynki daję po dwie laski białej i wędzonej ciemnej kiełbasy.
"Działanie pociąga za sobą koszty i ryzyko,
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
ale o wiele mniejsze niż te,
które wiąże się z wygodną biernością."
Julia 2.4.2017r.
Re: Kulinarne szaleństwa
O znalazłam jeszcse przepis na ciasto jajko sadzone, podoba mi się bo jest na dużą blachę, więc też zrobię, to będzie do dziadków.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 9 gości