Też je mam na liście, tylko z przepisu z moich wypieków.
Kulinarne szaleństwa
Re: Kulinarne szaleństwa
Ja ostatnio jadlam rolade serowa z kurczakiem i pieczarkami. Chyba zrobie na kolacje w swieta, chociaz nie mam sprawdzonego przepisu.
My Wielkanoc spedzimy z tesciowa, wszyscy na obiad i kolacje przyjada wiec cos musiny powymyslac z tesciowa
My Wielkanoc spedzimy z tesciowa, wszyscy na obiad i kolacje przyjada wiec cos musiny powymyslac z tesciowa
Re: Kulinarne szaleństwa
Ciasto francuskie na drugi dzień już nie jest takie dobreSofii pisze:Może łososia ze szpinakiem w cieście francuskim bardzo lubię, ale nigdy nie podawałam na drugi dzień, będzie smaczny?
Robię podobnieMiśka pisze:Ja gotuję wywar na warzywach i surowej kiełbasie. Jak kiełbasa się ugotuje wyjmuję ją i odkładam do wystudzenia. Kiedy warzywa są miękkie dodaję zakwas, podsmażony boczek z cebulką, pokrojoną kiełbasę, odrobinę śmietany, majeranek i chrzan.
My na śniadanie idziemy do teściów. Bierzemy białą, sałatkę, jajka faszerowane a z ciast mazurek i nad drugim jeszcze myślę. Na obiad oczywiście żurek i mięso z pielarnika. Korci mnie kaczka pieczona...
Re: Kulinarne szaleństwa
Ja na obiad na pewno królika w winie zrobię.
Re: Kulinarne szaleństwa
To specjał mojej siostryKarLa pisze:Ja ostatnio jadlam rolade serowa z kurczakiem i pieczarkami. Chyba zrobie na kolacje w swieta, chociaz nie mam sprawdzonego przepisu.
My Wielkanoc spedzimy z tesciowa, wszyscy na obiad i kolacje przyjada wiec cos musiny powymyslac z tesciowa
Re: Kulinarne szaleństwa
Dlatego chyba po prostu szpinak zrobię w sobotę, a rano tylko włożę wszystko w ciasto i zapiekę.Misiowa pisze:Ciasto francuskie na drugi dzień już nie jest takie dobreSofii pisze:Może łososia ze szpinakiem w cieście francuskim bardzo lubię, ale nigdy nie podawałam na drugi dzień, będzie smaczny?Robię podobnieMiśka pisze:Ja gotuję wywar na warzywach i surowej kiełbasie. Jak kiełbasa się ugotuje wyjmuję ją i odkładam do wystudzenia. Kiedy warzywa są miękkie dodaję zakwas, podsmażony boczek z cebulką, pokrojoną kiełbasę, odrobinę śmietany, majeranek i chrzan.
My na śniadanie idziemy do teściów. Bierzemy białą, sałatkę, jajka faszerowane a z ciast mazurek i nad drugim jeszcze myślę. Na obiad oczywiście żurek i mięso z pielarnika. Korci mnie kaczka pieczona...
Re: Kulinarne szaleństwa
Mimezja, a wiesz moze jak ta rolada zachowuje sie po podgrzaniu?
Re: Kulinarne szaleństwa
Karla nigdy nie jadlam na cieplo. Zawsze podajemy ja schlodzoną z lodowki. To co dla mnie wazne to dac dobry ser
Re: Kulinarne szaleństwa
Mimezja a to ja jadlam na cieplo i jak juz byla zimna to mniej mi smakowala
Re: Kulinarne szaleństwa
Odadlo mi śniadanie wielkanocne więc mam tylko obiad w poniedzialek więc dla odmiany podam żurek i pieczonego fileta z kurczaka w zółtym serze z ryżem i jakąś surówką. Potem planuje postawić na ciepło jakiś pieczony schab - może zapiekany w kiszonej kapuscie?
Z ciast napewno zrobię babkę i krajankę bo musze zużyć otwarte konfitury wiśniowe i chyba ciasto żywieckir, żeby placki upiec w środę i tylko przełożyć w sobotę. Do tego będę robila tort urodzinowy Igora.
Z zimnej płyty 2 sałatki, bakłażany po kaszubsku i jeszcze musze coś wymóżdżyć ale nie wiem co.
Z ciast napewno zrobię babkę i krajankę bo musze zużyć otwarte konfitury wiśniowe i chyba ciasto żywieckir, żeby placki upiec w środę i tylko przełożyć w sobotę. Do tego będę robila tort urodzinowy Igora.
Z zimnej płyty 2 sałatki, bakłażany po kaszubsku i jeszcze musze coś wymóżdżyć ale nie wiem co.
Re: Kulinarne szaleństwa
Jestem bardzo zaskoczona smakiem bakłażanów po kaszubsku, jak ktos nie ma jeszcze pomysłu na coś na stół to ostatnia chwila na zrobienie. Ja jak to ja oczywiście ciut zmodyfikowałam przepis bo w wersji podstawowej był taki bezplciowy, wiec dodalam ciut cukru i przelamalam smak na slodko kwasny
Re: Kulinarne szaleństwa
Mimezja, a myślisz że mizna zamiast bakłażana użyć cukinii?
Re: Kulinarne szaleństwa
Adu też o tym myslalam i nie mam pojecia. Próbować możesz i przetrzesz nam szlak. W sumie cukinia jest bardziej wszechstronnym warzywm od bakłażana
Re: Kulinarne szaleństwa
Zapomniałam o tych bakłażanach. No nic, może na następne święta...
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości